NAVRÁTILEC DO TÍMU MAJSTROV SLOVENSKA TOMÁŠ ZIGO: V PRVOM RADE MY CHCEME OBHÁJIŤ TITUL

author
6 minutes, 51 seconds Read

TOMÁŠ ZIGO v sezóne 2016/2017 dvíhal nad hlavu majstrovský titul spolu s ostatnými hráčmi a funkcionármi tímu HC´05 Banská Bystrica. Po ročnej skúsenosti v Hradci Králové sa vracia do mesta pod Urpínom a jeho cieľ, ako aj ďalších spoluhráčov, je jednoznačný: obhájiť pohár Vladimíra Dzurillu a po dvoch striebrach a dvoch zlatách získať pre baranov majstrovský hetrik.

 

Tak dnes po dlhom čase si odohral zápas za Banskú Bystricu. Aký to bol dnes pocit?
Dobrý pocit. Rok som nehral doma. Bola sa na mňa pozrieť aj rodina a kamaráti, takže som rád, že sme vyhrali a podarilo sa aj nejaké góly dať, tak super.

Ako hodnotíš nových hráčov, nové posily, Marshall sa tam podľa mňa ukázal veľmi dobre.
Posledné roky títo hráči, čo ich klub rieši a donesie do Bystrice, tak sú veľmi kvalitní a tento rok sa im aj podarilo udržať nejakých z minulej sezóny, takže sú veľmi šikovní, silní na puku, technickí hráči. Ale stále sa treba zlepšovať a dúfam, že to pôjde aj ďalej a pôjde nám to stále lepšie a lepšie. Myslím si, že dobrý ťah.

Posledné roky títo hráči, čo ich klub rieši a donesie do Bystrice, tak sú veľmi kvalitní a tento rok sa im aj podarilo udržať nejakých z minulej sezóny, takže sú veľmi šikovní, silní na puku, technickí hráči.

Už sa tešíš na Ligu majstrov? Každú chvíľu to už príde, takže určite sú tam už veľké očakávania.
Minulý rok v Hradci Králové sme hrali. Sú to kvalitné mužstvá, sú to veľmi dobré zápasy, veľmi rýchle a je to také veľké spestrenie, aj pre divákov, že prídu nejaké zahraničné kluby a uvidia, dovolím si povedať, aj lepších hráčov, lebo sú veľmi technicky zdatní a rýchli, takže bude to dobrý hokej. Verím, že sa podarí uhrať dobré výkony a uspieť.

Aké boli tie zápasy v Lige majstrov za Hradec Králové? Ako to hodnotíš? Bola to asi vyššia úroveň, ako česká liga.
My sme mali jedného súpera z fínskej ligy, jedného z Anglicka a jedného zo Švajčiarska. Čiže ten fínsky aj švajčiarsky hokej bol na veľmi vysokej úrovni. Ale aj Angličania hrali veľmi dobre. Mali Kanaďanov aj Američanov. Či je to lepšie než česká liga, ono sa to nedá porovnávať, pretože aj česká liga je veľmi dobrá, niektoré hviezdy chodia aj do NHL, takže nedá sa povedať, že by česká liga bola slabšia. Sú to veľmi dobré zápasy a atraktívne pre divákov.

Bystrickí fanúšikovia opäť prišli aj na prípravný zápas a už očakávajú, resp. už sa tešia na ďalšiu oslavu titulu majstrov Slovenska. Vraciaš sa do Bystrice s tým vedomým, že fanúšik bude chcieť opäť obhájiť titul? A s akým pocitom sa k tomu staviaš?
Tak či bude fanúšik chcieť obhájiť… V prvom rade my chceme obhájiť titul. Ale ešte je teraz o tom ďaleko hovoriť. Treba pracovať deň za dňom. A uvidíme, ako sa to vykryštalizuje v play-off a ako nám to pôjde.

Keď sa pozeráš na prípravný zápas s Detvou (9:3), tak čo ešte Bystrici chýba k takému ideálnemu stavu, k rozohratiu sa?
Tak bol to prvý zápas, takže sme sa niekedy aj hľadali. Ale v obrane sme spravili chyby, keď sme dostali góly, takže ešte treba zlepšiť obranu, pretože lepší súper by to trestal. Gólov sme dnes dali dosť, takže v útoku to bol dobrý zápas. Ale netreba zaspať a stále sa zlepšovať, lebo prídu lepší súperi a bude to úplne iné.

Netreba zaspať a stále sa zlepšovať, lebo prídu lepší súperi a bude to úplne iné.

Hovorí sa ešte o posilnení brankárskeho postu. Už máte nejaké informácie, kedy by to mohlo byť a možno aj nejaké tipy?
To sa treba pýtať na klube (úsmev).

Brankára Wiliamsa ako chalana ako hodnotíš?
Ja veľmi po anglicky neviem, ale nejako rukami-nohami sa dorozumieme. Ale zatiaľ je úplne super, aj do partie, si myslím. Dúfam, že sa mu bude dariť a takisto nás podrží a bude sa dariť aj tímu.

Tréner Ceman pochvaľoval, aj z toho čo si všímal, že sa tu veľa medzi hráčmi komunikovalo. Aj teraz je tu taká dobrá chémia, že naozaj sa veľa komunikuje a je to dobrá partia?
Tak zatiaľ sme spolu dva týždne. Ale komunikovať treba, to je základ v hokeji. Keby sme sa nerozprávali, tak to nemá zmysel. Ja sa tiež snažím komunikovať, aj keď skôr niekedy rukami a nohami, ale myslím si, že za tie dva týždne sme sa celkom dali dokopy a prejde mesiac-dva a myslím si, že to bude ešte lepšie.

Tak napríklad Éric Faille už celkom dobre po slovensky hovorí (úsmev). Tak možno aj takto sa bude dať, po slovensky.
Áno, chalani sa nejaké veci učia, takže je to super a takisto aj ja sa musím niečo naučiť po anglicky, aby som mohol aj ja komunikovať (úsmev).

Nechýba ti trochu, že Bystrica nešla teraz na žiadne prípravné turné do zahraničia?
Tak chýba-nechýba. Máme miesto toho Ligu majstrov, takže tam sú kvalitné zahraničné tímy a nie je to už kde napchať, keďže zápasov je dosť. Teraz budeme mať turnaj, potom je Liga majstrov, takže myslím si, že je to zatiaľ v pohode.

A tréner je zatiaľ na vás aký?
Aj s ním sa snažím komunikovať, asistenti mi pomáhajú. Má veľa dobrých detailov, čo kanadskí alebo americkí tréneri majú, takže máme veľa mítingov, aby sme vedeli, čo máme robiť na tom ľade, v útoku, v obrane, v strednom pásme. Takže myslím si, že zatiaľ veľmi dobre.

Čo ťa možno tak najviac prekvapilo po návrate do Bystrice?
Fíha. Tak to neviem teraz takto povedať.

Takže všetko po starom? (úsmev).
No nebol som tu teraz rok, ale posledné štyri-päť rokov sa tu pre hokej urobilo veľa. Napreduje to. A myslím, že každým rokom to takisto napreduje. Ale sú to skôr také detaily pre hráčov, pre náš komfort, aby sme sa mali ešte lepšie na ľade. Zatiaľ sa cítim dobre a chalani sa zlepšujú, takisto aj realizačný tím. Napreduje to tu.

Napreduje to. A myslím, že každým rokom to takisto napreduje.

Čo ťa naučil Hradec Králové?
To, že som bol sám. Dá sa povedať, po celý rok. Aj keď som po hokejovej stránke veľa nenahral, bol som často zranený, takže snažil som sa nejako pozitívne myslieť a snažiť sa možno poučiť z niektorých vecí, ktoré som urobil zle. Aby som do budúcna bol lepšie pripravený.

Čo sa týka tréningov, je to teraz také, že naozaj aj to telo bolí, kým sa dostane do kondície?
Ja to tak nepociťujem, lebo som chodil cez letnú prípravu aj na ľad. Mal som dvakrát do týždňa tréning na ľade s Braňom Bendíkom. Niektoré veci, samozrejme. Aj teraz v zápase mi niekedy nohy stvrdli, ale to sa časom spraví.

(alb), foto autor

Similar Posts