OBDIV SI ZASLÚŽI KAŽDÝ, KTO DOKÁŽE VRÁTIŤ SVOJ TALENT OKOLIU, HOVORÍ SPISOVATEĽKA MARTA FARTELOVÁ

author
7 minutes, 58 seconds Read

Vo svete slovenskej literatúry je už známa, z jej pera vzišlo 12 kníh. Jej veľkým snom je, aby sa z niektorej z nich stal aj film. Spisovateľka MARTA FARTELOVÁ a odpovede na otázky, ktoré každý deň nedostáva.

 

Čo je najkrajšia vec, ktorá sa vám v živote podarila?
Jednoznačne moje dve dcéry. Sú to dve úžasné bytosti a ja niekedy žasnem, ako sa mi to podarilo. Som na ne nesmierne hrdá.

Čo najradšej robíte vo voľnom čase?
Moja predstava príjemne stráveného času je rôznorodá, záleží od môjho telesného i duševného rozpoloženia. Mám rada čas strávený pri koňoch, rovnako ako čas strávený nad dobrou knihou, či pri výnimočnom filme.

Kde pracujete?
Pracujem na obchodnom oddelení vo firme, ktorá sa zaoberá distribúciou strojárskych komponentov už viac ako 20 rokov.

Aký nápad, ktorý vzišiel z vašej hlavy, sa podarilo úspešne zrealizovať?
Napísať knihu. A potom napísať ďalšie. Som presvedčená, že každý človek túži niečo vytvoriť. Niekomu sa to podarí rukami, niekomu nápadom, ktorý zlepší život iným ľuďom. Verím, že ja som knihami priniesla ľuďom, ktorí ich čítajú potešenie a príjemný pocit na duši.

Kto je podľa vás najtalentovanejší vo vašom okolí?
Na to je ťažko odpovedať. Vážim si, ak človek využíva dar, ktorý dostane od Boha. Nemusí to byť často veľký počin, stačí ak svojím darom prinesie niečo dobré ľuďom v okolí. Či je to dar robiť dobre svoju prácu, vedieť si vypočuť ľudí… Jednoducho každý, ktorý dokáže vrátiť svoj talent svojmu okoliu si zaslúži obdiv.

Vážim si, ak človek využíva dar, ktorý dostane od Boha. Nemusí to byť často veľký počin, stačí ak svojím darom prinesie niečo dobré ľuďom v okolí.

O kom by sme mali písať?
Často čítame v novinách a časopisoch o ľuďoch, ktorých médiá označia ako celebrity, a to len na základe toho, že si dokázali zladiť vo svojom šatníku najmodernejšie kúsky oblečenia. Ja si rada prečítam o živote ľudí, ktorí dokázali niečo skutočné, ale široké masy o nich nevedia. Máme doma i vo svete skvelých lekárov, vedcov, ľudí, ktorí sa dokázali vo svojom obore veľké veci, ale o tých sa často nevie. Takí ľudia by nám mali byť inšpiráciou.

Čo je vaším zmyslom života?
Chcela by som dokázať na konci života zhodnotiť, že som žila dobrý život. Čo to pre mňa znamená? Že som spravila všetko, čo bolo v mojich silách. Nie každý môže priniesť ľudstvu veľký objav, ale každý môže v tom svojom mikrosvete robiť najlepšie ako vie, čo najlepšie využiť svoje schopnosti. Dúfam, že vychovám z mojich dcér dobrých ľudí, že budem písať knihy, kým budem mať inšpiráciu…

Čo najsmiešnejšie vo svojom živote ste vyparatili?
Som roztržitý človek, preto sa mi stáva v živote množstvo úsmevných príhod a trapasov. Keď som bola mladšia, hanbila som sa za ne, no dnes ich považujem za milé príhody na pobavenie môjho okolia.

Aká je ústredná myšlienka, ktorou momentálne žijete?
Láska.

Ja si rada prečítam o živote ľudí, ktorí dokázali niečo skutočné, ale široké masy o nich nevedia.

Čo je podľa vás najdôležitejší vynález ľudstva?
To je ťažké povedať. Je to koleso, kníhtlač, elektrina, internet? Dôležité sú všetky vynálezy, ktoré posunú ľudstvo zrazu o veľký kus dopredu. Najhoršie je, že najväčšie vynálezy bývajú následne zneužité aj na iné účely, ako boli pôvodne vymyslené, ale to je asi riziko prevratných myšlienok.

Ak raz o vás bude napísaná kniha, aký názov by bol momentálne najvýstižnejší?
Rýchlo a zbesilo, alebo Neriadená strela (smiech).

 

A aký názov by ste si najviac priali?
Myslím, že samotný fakt, že by som stála za to, aby bola o mne napísaná kniha, by bol dostatočný. Názov by v tom prípade nebol až taký podstatný.

Aký je váš najobľúbenejší film, seriál, kniha, pieseň?
Pre mňa je ťažké vybrať si jeden najlepší film, seriál, knihu… Určite by bolo ľahšie vybrať si desať, či dvadsať najlepších. Ale nebojte sa, nebudem ich tu menovať. V prvom rade mám rada filmy, knihy i piesne, ktoré sú plné emócií, pre mňa je to najdôležitejší faktor. Jednoducho ma to musí chytiť za srdce – zohriať ho, rozochvieť, pohladkať. Ale skúsim aspoň malú ukážku môjho vkusu: Film – Madisonské mosty, Kniha – Medený jazdec, Pieseň – Kite od U2. Čo sa týka hudby som veľký a dlhoročný fanúšik skupiny Bon Jovi.

Čo ešte túžite vo svojom živote zažiť, alebo dokázať?
Počula som jeden krásny výrok, myslím že ho povedal Walt Disney: „Žiaden sen nie je priveľký…“. Ja snívam celý život a musím povedať, že veľa mojich snov, ktoré vyzerali nereálne sa naozaj splnilo, možno preto, že som im verila. A tak snívam ďalej… že raz niekto natočí film podľa mojej knihy, že ešte precestujem kus sveta, že sa naučím po anglicky, že budem skákať na koni…

Ja snívam celý život a musím povedať, že veľa mojich snov, ktoré vyzerali nereálne sa naozaj splnilo, možno preto, že som im verila.

Kde najďalej ste boli a čo je najdôležitejšia myšlienka, ktorú vás ľudia tam žijúci naučili?
Nie som veľký cestovateľ, hoci by som si priala ním byť. Ale nemyslím si, že človek musí ísť ďaleko, aby sa niečo naučil. Najviac som sa naučila od mojich najbližších, od ľudí ktorým na mne záleží a neustále sa učím.

Veríte v budúci život?
Jednoznačne verím na život po živote, na existenciu duše a na to, že život sa smrťou nekončí.

Kde by ste si predstavovali ten svoj?
Pre mňa nie je dôležité kde, ale s kým. Pre mňa je predstava raja stretnúť milovaných aj na druhom brehu.

Cítili ste už vo svojom živote beznádej a zúfalstvo?
Napriek tomu, že som veľký optimista, aj ja som zažila vo svojom živote dni, keď obloha mala sivú farbu.

Čo ste urobili, aby ste to zahnali?
Keď som sa pozrela okolo seba a videla som, že moji milovaní sú živí a zdraví, že mám strechu nad hlavou a dve zdravé ruky, tak som si uvedomila, že nikdy v živote som nemala žiaden vážny dôvod na beznádej a zúfalstvo. Všetky problémy sa dali riešiť a to bolo podstatné.

Ktorá veta vás najviac vystihuje?
To by mali asi o mne povedať skôr ľudia, ktorí ma dobre poznajú. Človek má skôr tendenciu hovoriť o sebe ako o takom, aký by chcel byť, nie aký v skutočnosti je.

Aké je vaše motto a prečo?
„Šťastie je cesta, nie cieľ.“ Je to spôsob, akým by som chcela žiť svoj život. Žiť pre konkrétny moment, aby mi pre víziu budúcnosti neutiekla prítomnosť. Nie vždy sa mi to darí, ale priala by som si to vedieť.

Dokázali by ste prežiť mesiac v pustatine?
Mesiac je na mňa priveľa. Som výrazný extrovert a spoločenský tvor. Viem si predstaviť možno týždeň, ako duševnú očistu, alebo alternatívu, že by som tam bola s milovaným človekom, s ktorým by som si vedela samotu užiť.

Aké by to pre vás bolo?
Asi náročné. Musela by som mať dostatok činností počas celého dňa, aby som dokázala prežiť a zostať duševne zdravá.

Ktorý z vašich nápadov si prajete, aby iní ukradli a zrealizovali?
Najradšej by som bola, keby niekto sfilmoval niektorý z mojich príbehov. Ideálne by bolo, keby ho neukradol (úsmev).

Ktorú časť svojho majetku by ste teraz hneď zobrali a položili na námestie s priloženým odkazom – berte si, nech to poslúži vám, ja mám toho dosť?
Väčšina ľudí dnešnej doby by asi povedala mobil. V prvom momente mi to tiež napadlo, hlavne kvôli tienistým stránkam neustálej zastihnuteľnosti. Na druhej strane vďaka mobilu som v spojení so svojimi blízkymi, a toho by som sa nevzdala.

Čo vám na sebe najviac prekáža?
Moja slabá schopnosť ovládať emócie. Som vznetlivý človek a celý život s tým bojujem. Zatiaľ väčšinou neúspešne, samozrejme s výhovorkou, že je to účet za moju schopnosť prejavovať pozitívne emócie.

(alb), foto archív M. Fartelovej

Similar Posts