SLOBODA JE NEDELITEĽNÁ. ZAKÁZAŤ NIEKOMU VZDAŤ SA, TO NEJDE, HOVORÍ FRANTIŠEK MIKLOŠKO, KTORÝ VERÍ V POSTUP DO 2. KOLA PREZIDENTSKÝCH VOLIEB

author
4 minutes, 50 seconds Read

FRANTIŠEK MIKLOŠKO už na prezidenta kandidoval a chystá sa opäť. Bývalý dlhoročný poslanec za KDH nám ako prvý zodpovedal na naše otázky. Vyjadril sa aj o otázke mobbingu a bossingu s tým, že celý život sa zastáva ľudí, ktorým je ubližované. „V tomto zmysle treba brániť ľudí, ktorí sú v práci šikanovaní,“ hovorí v exkluzívnom rozhovore pre KĽÚČ OD…

KĽÚČ OD… Pán Mikloško, ste za to, aby sa upravila volebná kampaň v prospech povinnosti kandidáta odovzdávať ucelené informácie, informácie, ako danú vec chcú spraviť, či na ňu má kompetencie, atď, nielen hrať na city rôznymi plagátmi a bilbordami, navyše s vecami, ktoré ako prezident ovplyvniť nemôže, lebo na to nemá kompetencie?
F.M.: Nie som zato. Kto to má posudzovať, či a ako chce kandidát niečo spraviť, či má nato kompetencie a podobne? Nech to posúdi volič a rozhodne sa pri hlasovaní.

KĽÚČ OD… Ste za to, aby sa v zmysle šetrenia finančnými prostriedkami, resp. v zmysle vyrovnania možností všetkých kandidátov znížil počet peňazí, ktoré je možné použiť v kampani, resp. úplne zakázala volebná kampaň, aby mal každý rovnaké podmienky? Aby sa výdavky v kampani obmedzili len na nevyhnutné veci a nie na bilbordy, ktoré potom ovplyvňujú aj celé voľby?
F.M.: Finančné prostriedky možno obmedziť, ale zakázať volebnú kampaň a vytvoriť tak rovnaké podmienky pre všetkých, to nejde. To by sme potom mohli aplikovať na všetko: nech majú ľudia rovnaké autá, rovnaké domy a nosia rovnaké šaty. To bola myšlienka komunizmu a som rád, že už padla.

Finančné prostriedky možno obmedziť, ale zakázať volebnú kampaň a vytvoriť tak rovnaké podmienky pre všetkých, to nejde.

KĽÚČ OD… Ste za to, aby sa zakázalo vzdávanie v prospech iného pri platne zaregistrovaných kandidátoch, nakoľko vzdávaním sa umožňuje volebný fígel a neumožnenie rovnakých podmienok pre všetkých účastníkov, pretože aj ten kandidát, ktorý sa vzdá, už vykonal nejakú činnosť, minul nejaké prostriedky a tie sú potom akoby použité – síce nepriamo, ale predsa – v prospech iného kandidáta.
F.M.: Sloboda je nedeliteľná. Zakázať niekomu vzdať sa, to neide. Volič si ale takýto krok politika má zapamätať a v najbližších voľbách ho má jemu, alebo jeho strane spočítať.

KĽÚČ OD… Ste za to, aby sa mobbing a bossing stali trestným činom a budete ako prezident vyzývať vládu, aby prijatie takejto právnej normy prijali na vláde a neskôr v parlamente a podmienili tým vymenovanie vlády?
F.M.: Celý život sa snažím zastávať ľudí, ktorým sa ubližuje. V tomto zmysle treba brániť ľudí, ktorí sú v práci šikanovaní. Ale špecifikovať zákonom, od kedy je už niečo trestný čin, nechávam na právnych odborníkov.

Celý život sa snažím zastávať ľudí, ktorým sa ubližuje. V tomto zmysle treba brániť ľudí, ktorí sú v práci šikanovaní.

KĽÚČ OD… Koho podporíte v druhom kole? Budete dávať nejaké odporučenie, v prípade, že sa do druhého kola nedostanete?
F.M.: Idem do volieb s tým, že sa dostanem do druhého kola. Takže o takejto možnosti zatiaľ neuvažujem.

KĽÚČ OD… Ste za to, aby RTVS resp. iné tzv. verejnoprávne mediálne inštitúcie mali povinnosť odvysielať jednu ucelenú televíznu rozhlasovú či inú diskusiu s povinnosťou pozvania všetkých kandidátov a dania každému rovnaký relevantný priestor bez toho, aby im bolo skákané do rečí a umožnené povedať ucelené vyjadrenie na danú otázku?
F.M.: S určitým racionálnym, časovým obmedzením áno.

KĽÚČ OD… Ktorý prezident vrámci celého sveta a všetkých období je vaším najväčším vzorom a prečo?
F.M.: Mal som rád a veľmi som si vážil maďarského prezidenta Árpáda Goncza.

Mal som rád a veľmi som si vážil maďarského prezidenta Árpáda Goncza.

KĽÚČ OD… Čo by ste ako prezident chceli a mohli urobiť proti diskrimináciám na rôznych úrovniach?
F.M.: Otvorene o nich hovoriť a vyjadrovať diskriminovaným solidaritu.

KĽÚČ OD… Čo ako prezident by ste chceli a mohli urobiť proti chudobe?
F.M.: Žiaľ riešiť tieto problémy je v kompetencii a zodpovednosti vlády. Ja by som mohol o týchto problémoch len otvorene hovoriť a nabádať vládu, aby ich riešila.

KĽÚČ OD… Čo by ste ako prezident chceli a mohli urobiť proti šikane na pracovisku (mobbing, bossing)?
F.M.: Už som nato odpovedal v odpovedi č.4.

KĽÚČ OD… V súvislosti s prezidentským mandátom zavediete aj nejakú unikátnu novinku? (Napr. Martin Daňo chce rotujúcu prvú dámu, alebo otvoriť Grassalkovichov palác pre bezdomovcov, prípadne zapojiť do rozhodovania všetkých občanov). Čo inovatívne alebo nové zavediete, alebo chcete zaviesť vy?
F.M.: Prezidentský palác, tak ako každá iná inštitúcia má svoju funkciu a poslanie. Tomuto poslaniu má slúžiť. Ale samozrejme, príležitostne ho možno otvoriť aj pre iné účely. Napríklad, v predvianočnom období pre nejaké podujatie pre deti, v inom období zase pre uskutočnenie nejakej výstavy a podobne.

M. Albert, foto http://volimfera.blogspot.com/2009_02_22_archive.html

Similar Posts