NELICHOTIVÝ VÝSLEDOK PRE SLOVENSKO. BUDETE ZHROZENÍ: MY SME CHUDOBNÍ PRÍBUZNÍ VŠADE, KAM PRÍDEME, HOVORÍ BASKETBALOVÝ TRÉNER JOZEF IŠTOK O PODPORE ŠPORTU

author
2 minutes, 41 seconds Read

Tento trénerský mág už dokázal s dvomi doposiaľ neznámymi mládežníckymi celkami vybojovať slovenský majstrovský titul. V Banskej Bystrici sa zviditeľnil juniorskými majstrami Slovenska, na juhozápade Slovenska zase majstrovským titulom pre kadetov. V relácii Slobodný šport na Slobodnom vysielači bol JOZEF IŠTOK, ktorý hovoril aj o podpore športu u nás a porovnal to s prístupom v iných krajinách V4. S výsledku budete zhrození.

Podľa bývalého basketbalistu a súčasného trénera je na Slovensku slabá finančná podpora pre šport, predovšetkým však hovorí o svojom športe, o basketbale. Pre reláciu Slobodný šport na Slobodnom vysielači povedal: ,,Šport ako taký na Slovensku si myslím, nie je podporovaný skoro vôbec, keď to porovnám s okolitými krajinami, ako nemusíme Francúzi, Nemci a podobne, lebo to je neporovnateľné, ale napríklad krajiny V4. Maďari, Poliaci, Česi,“ povedal bývalý hráč Interu Bratislava či Svitu s tým, že v okolitých krajinách túto tendenciu vidieť všade. ,,Tam je to jasne vidno v každej jednej oblasti, v každej jednej úrovni, že proste my sme chudobní príbuzní všade, kde prídeme. A to je jedno, či sa to týka klubovej prezentácie v zahraničí, alebo národného družstva,“ povedal s tým, že očividný rozdiel je napríklad pri porovnaní podpory basketbalu u našich južných susedov. ,,Pre porovnanie: Maďarský basketbalový zväz dostal na činnosť nejakých 6 miliónov eur, náš zväz má niečo vyše milión dvesto, milión tristo. Maďarské zväzy sú priamo dotované štátom, majú tam štyri veľké akadémie, majú sústredenia, majú regenerácie, priamo ten prílev peňazí a ten tok peňazí do športu je uľahčovaný a je to ťažké potom porovnávať, keď prídeme niekde my Slováci, z toho, čo si vlastne pracne zoženieme od rodičov, prípadne nejakých malých sponzorov,“ povedal pre Ištok pre športovú reláciu.

Maďarský basketbalový zväz dostal na činnosť nejakých 6 miliónov eur, náš zväz má niečo vyše milión dvesto, milión tristo.

S jeho argumentáciou sa stotožňuje aj niekoľkonásobný najlepší basketbalista Slovenska a ČR Radoslav Rančík, ktorý pre ďalšiu reláciu Slobodný šport povedal: „Určite sa stotožňujem s argumentami, alebo slovami Jožka Ištoka, pretože naozaj financie, alebo tok financií, ktorý ide do basketbalu, je bohužiaľ slabý. Je to spôsobené aj tým, že predtým, ako prišiel na scénu pán prezident Bagin, ktorý za posledné 4 roky odovzdal fantastickú prácu, tak prišiel do zväzu, kde bola sekera 900-tisíc eur. (…) On tento dlh dokázal vymazať a v dnešnej dobe je basketbalová asosiácia veľmi stabilný subjekt,“ uzavrel Rančík pre Slobodný vysielač.

(alb), foto autor

zdroj: https://hearthis.at/slobodnyvysielac/slobodny-sport-07-2018-11-06/

a https://hearthis.at/slobodnyvysielac/slobodny-sport-02-2018-06-19/

Similar Posts