NECHCEME NELEGÁLNE SKLÁDKY. OTVORENÝ LIST MARTINOVI DAŇOVI

author
9 minutes, 54 seconds Read

Otvorený list aktivistovi Martinovi Daňovi

Vážený pán Daňo.

V krátkosti sa predstavím: som ekologický aktivista a spisovateľ. Mojou dlhoročnou snahou je očisťovať rôzne slovenské nelegálne skládky. Som našťastie len jeden zo stoviek ľudí, ktorým záleží na životnom prostredí. Existujú mnohé ekologické skupiny, ktoré v rámci svojim možností a schopností odstraňujú nelegálne skládky. Česť a chvála. Niekto odprace 10 vriec, niekto 100 vriec, niekto v úvodzovkách len pár vreciek, alebo odhodí len – opäť v úvodzovkách – pár odpadkov do koša.

Vy sa tiež roky snažíte odstraňovať nedostatky v reálnom uplatnení práva, teda snažíte sa poukazovať na zjavné rozdiely medzi teóriou a praxou. A provokačnými spôsobmi vytvárate potrebný tlak na zmenu neželaného stavu.

Takto je to aj v oblasti životného prostredia. Tiež máme desiatky zákonov, ktoré teoreticky majú všetkému zabrániť. Je tu sieť zákonov, nimi inštalovaných orgánov, rôznych opatrení, rôznych postupov, povinností a podobne. Ale napriek tomu všetkému veci nefungujú. Nelegálne skládky existujú. Podľa zákona č. 79/2015 zo 17. marca 2015 v § 15 (1) „Oznámiť umiestnenie odpadu na nehnuteľnosti, ktoré je v rozpore s týmto zákonom môže akákoľvek fyzická osoba alebo právnická osoba príslušnému orgánu štátnej správy odpadového hospodárstva alebo obci, v ktorej územnom obvode sa táto nehnuteľnosť nachádza.“

V čase, keď som písal tento list, ste zrejme práve strihali video z návštevy skládok stavebného odpadu. Takže už viem, že máte mnoho podnetov aj z oblasti životného prostredia a postupne sa do nich, v rámci možností, púšťate.

Otázne je tiež, prečo ľudia musia dávať podnety o skládke. Prečo orgán určený na kontrolu pred nelegálnymi skládkami nemá povinnosť konať ex offo už len z faktu, že existujú rôzne zoznamy https://www.trashout.ngo/statistics/slovakia?hl=sk mapujúce nelegálne skládky. Mám za to, že už pri samotnom zobrazení na videu ekologického aktivistu by sa malo konať ex offo a nie čakať, kým niekto doručí byrokratickú žiadosť. Lebo nie každému sa s byrokraciou chce zaťažovať. Kto nemusí, radšej sa jej vyhne.

Nazdávam sa, že aj tu by mala platiť zásada ex offo, teda z úradnej moci, povinnosti, má príslušný orgán zodpovedný za to, aby územie v jeho pôsobnosti nemalo nelegálne skládky, mal automaticky konať jednak na základe dostupných zoznamov nelegálnych skládok, pretože sú aktivisti, ktorí ich mapujú, ale rovnako má povinnosť konať aj pri nelegálnej skládke, ktorú zaznamenám ako aktivista na video. Niekoľko mesiacov sa už snažím zaznamenávať niektoré čistenia skládok. Aby som tým motivoval ľudí k podobnej činnosti, ale zároveň priviedol k uvažovaniu kompetentných orgánov zodpovedných v tejto oblasti, ČI TO NIE JE PRÁVE ICH ÚLOHOU A ČI PRÁVE ONI NEMAJÚ väčšie možnosti, aby nezákonný stav škodiaci životnému prostrediu odstrániť. Ministerstvo životného prostredia má pod sebou jednotlivé inšpekcie životného prostredia. Tie majú konať po stránke byrokratickej. Ale štát má napríklad aj iné možnosti: vie vytvoriť tisícky pracovných miest s účelom odstraňovať nelegálne skládky. A že kto by to platil? No predsa vlastník územia, na ktorom sa nachádza nelegálna skládka, resp. na základe snímky z foto-pascí priamo pôvodca odpadu. Hneď by si každý rozmyslel, či u seba takúto skládku umožní, resp. či ju vytvorí. Každopádne kým nie je prijatý takýto zákon a všetky vykonávacie predpisy a nariadenia, ktoré takéto (na teraz sci-fi riešenie) umožní, je tu povinnosť orgánov, ktoré sú už teraz na tento účel zriadené, aby konali. Nie byrokraticky, ale aktívne. S výsledkami.

Napísal som niekoľko otvorených listov či už poslancom Národnej rady SR, alebo Ministerstvu životného prostredia SR. Listy obsahovali výzvu, aby sa vytvorili podobné opatrenia účinne umožňujúce zachrániť prírodu pred nelegálnymi skládkami. Odpovede väčšinou neprišli žiadne a keď aj prišli, boli všeobecne politické, ako sa snažia, ako nemajú väčšinu, alebo ako je dôležité vychovávať ľudí. Bodka. A nelegálne skládky opäť rastú. Každý deň nové a nové.

Keďže každý má možnosti a času toľko, koľko mu to umožňujú rôzne okolnosti, nie každý občan sa tomuto môže venovať. Rozumiem a rešpektujem. Ja tiež nezmením celý svet a neodstránim tie milióny ton nelegálneho odpadu z povrchu zemského. Každý, hoci pomôže aj máličko, počíta sa to.

My máme dar aktivity a odvahy, že ideme s kožou na trh vo zvýšenej miere. V tom zmysle je tu prienik medzi našimi činnosťami. Sledujem Vaše videá. V jednom z nich ste povedali, že túžite po tom, aby to robili aj ďalší. Snažili sa nejakým spôsobom prispieť k zmene vecí k lepšiemu. V súčasnosti žiaľ nežijem na území SR a ekologické aktivity sa chystám robiť v poľskej Varšave. 

Ružomberčanka o zbieraní smetí aktivistami: Nehanbíte sa toto robiť?

Nazdávam sa, že každá provokácia smerom k odstraňovaniu nelegálnej skládky, je veľmi potrebná. Hovorím o provokácii z toho dôvodu, že ľudí sledujúcich akt odstraňovania skládky to neraz vyrušuje, nerozumejú tomu, prečo to niekto robí. Od jednej pani v Ružomberku sme dostali vyčítavú otázku, či sa za seba nehanbíme, keď to robíme. Pre vysvetlenie, čistili sme Hrabovský potok a jeho okolie od odpadkov. A po jej otázke nastal šok a následné moje vysvetlenie, že hanbiť by sa asi mal niekto iný. Jednak pôvodca odpadu a tiež orgán, ktorý nekoná. Alebo systém, ktorý je nefunkčný. Lebo orgán možno aj konal, ale skončilo to všetko na nejakom papieri, odvolačkách, lehotách a podobných veciach, ktoré veci prakticky znefunkčňujú. A ešte aj ten ďalší zbytočný papier sa vytlačí. Prírodu nezaujíma zákon, lehoty, predpisy… Príroda tam ten odpadok mať nechce, lebo jej škodí. Nezaujímajú ju zákonné lehoty, netrápi ju systém, nerieši taký a taký zákon, taký a onaký postup. Ona trpí a umiera.

Aj ja chcem urobiť niečo pre svoje okolie a nie len nečinne sa prizerať. Aj preto píšem tento list. Mám pre Vás super nápad – pretože vzhľadom k Vašim aktivitám by ste mohli byť aj v tejto oblasti Don Quijotom de la Mancha, ale podľa možností, ktoré máte. Ja som na reálne zbieranie odpadkov, na natočenie stavu pred a po, Vy ste na „šokové terapie“ na úradoch. Práca sa delí, tak to v dobrej spoločnosti funguje. Preto Vám chcem poskytnúť tento nápad, aby ste navštívili aj Ministerstvo životného prostredia a inšpektoráty životného prostredia.

Aby som aj ja prispel k veci aj po byrokratickej stránke, chystám sa v blízkom čase pýtať úradov, v akom štádiu sú jednotlivé nelegálne skládky, kedy plánujú ich odstránenie, aké opatrenia v zmysle zákona urobili pre cieľ napravenia nelegálneho stavu, a teda aby nelegálna skládka bola odstránená.

Podobným štýlom určite pôjdete aj Vy, ak sa rozhodnete pomôcť aj v tejto veci.

Nehovoriac o tom, že všetko sa snažíme mať v zákonoch čo najzložitejšie. Je to preto, aby sa v tom nikto poriadne nevyznal a radšej sa vzdal pred riešením? Ak si človek prečíta napr. vyššie citovaný zákon, tak ide o zložitý postup. Škoda, že to celé nie je jasnejšie a jednoduchšie. Lebo sedliacky rozum hovorí o postupe: vidím odpadky, chytím a pozbieram ich. Ale, ako sa hovorí, môžeme sa zakryť perinou, akú máme, preto treba maximálne využiť tie možnosti, ktoré sú. Bolo by zaujímavé, ak by ste išli napr. na ministerstvo životného prostredia s otázkami, ako vykonávajú nad týmto celým procesom dohľad, koľko nelegálnych skládok, ktorých sa ešte ani len byrokraticky nikto nedotkol, na Slovensku máme, prečo sa nekoná a podobne. Verím, že aj prostredníctvom Vašej kamerovej intervencie sa o otázky životného prostredia a povinnosti ochraňovať ho, začne zaujímať ešte viacej ľudí. Veď, ako som spomenul v úvode, nezáleží na množstve, ale na snahe. A takto postupne vieme opravovať množstvo vecí v spoločnosti. Reťazovou pozitívnou reakciou.

Pevne verím, že na daných orgánoch kontroly dodržiavania zákonov z oblasti životného prostredia sa prebudia. Tento list nemá byť návodom na zlé veci či obťažovanie, ako to na daných orgánoch či ministerstve môžu brať. List je objednávkou na realizáciu dopytu, ktorý u ľudí existuje. Dopytu po tom, aby životné prostredie bolo takou výkladnou skriňou, akou je pre každého normálneho človeka obývačka. Doma by ti nenapadlo, hádzať smeti pod sedadlo – vynímalo sa raz v jednom autobuse. Veru, je to tak, bodaj by sa ľudia k prírode správali ako k svojej obývačke, lebo ona je našou spoločnou obývačkou. A bodaj by to orgány povinné úspešne konať, reálne kontrolovali, reálne – cez svoje opatrenia, na ktoré majú nárok v zmysle zákona – zabezpečili očistu tohto prostredia.

Držím palce a sledujem ďalej. Verím, že si GINN posvieti aj na nelegálne skládky. Predpokladám, že už samotné odpadové hospodárstvo je veľkým biznisom. A ktovie, či aj pre nárast cien za smeti zo strany miest a obcí a celá byrokracia okolo, nevedú k tomu, že ľudia sú motivovaní si ten odpad radšej vyviesť niekam za mesto či za obec, do lesa či na lúku…

Mapovanie nelegálnych skládok funguje. https://www.trashout.ngo/statistics/slovakia?hl=skNo prišiel čas vo veľkom zo strany štátu, nielen aktivistov, odstrániť ich, resp. prinútiť vlastníka či pôvodcu odstrániť ich. A zároveň vytvoriť preventívne opatrenia pred vznikom ďalších. Je evidentné – z počtu dokumentov riešiacich životné prostredie – https://www.minzp.sk/dokumenty/legislativa/zakony-pravne-predpisy/slovensko/vseobecna-starostlivost-zivotne-prostredie/ – že páky na to sú. Nakoľko a ako efektívne sa využívajú na dosiahnutie stavu, ktorý má byť normálny, teda stavu životného prostredia bez nelegálnych skládok?

Môj youtube kanál ukazuje niektoré čistiace akcie, tá najväčšia, pri čistení Hrabovského potoka, žiaľ zaznamenaná nie je, len prostredníctvom fotografií. Tu sú ďalšie skromné upratovacie akcie:

https://www.youtube.com/channel/UCwsTOS1BZgctr_zUSuDZWxg/videos?sort=dd&shelf_id=0&view=0

Pozdravujem Vás a želám všetko dobré.