MILAN KYTNÁR, KTORÝ TAJNE DRŽAL PALCE BYSTRICI: BARANI SA K TÝM DVOM TITULOM DOSTALI DLHODOBOU A TRPEZLIVOU PRÁCOU

author
5 minutes, 36 seconds Read

Bol veľkou nádejou slovenského hokeja v čase, keď sa z kanadsko-americkej NHL postupne začali vytrácať Slováci. V roku 2007 si ho zo v 5. kole zo 127. miesta vybral kanadský Edmonton Oilers, no za Olejárov si v najprestížnejšej lige sveta zahral len raz. V exkluzívnom rozhovore pre KĽÚČ OD… nám tento topoľčiansky rodák prezradil aj to, ako si spomína na 11. január 2012 a čo pre neho znamenal. Neskôr pôsobil vo fínskej lige, v KHL obliekal dres bratislavského Slovana, zahral si aj za Karlove Vary. A v roku 2014 prišiel do mesta pod Urpínom. A dnes už bývalý hokejista Banskej Bystrice tesne minul najväčšiu slávu úradujúcich majstrov Slovenska. Získal tu dve strieborné medaily, keď však odišiel, Barani už siahli po najcennejších kovoch. Palce im však tajne držal stále. Hokejista HKM Zvolen MILAN KYTNÁR.

Dnes sa podarilo víťazstvo Zvolena proti ťažkému súperovi z Klagenfurtu. Čo to pre váš tím znamená?
Tak bol to druhý zápas, prvý na turnaji a myslím si, že je dôležité, že sme do tohto turnaja vstúpili víťazstvom proti kvalitnému a korčuliarsky vyspelému družstvu akým je Klagenfurt.

Dali ste aj gól. Ako ste ho videli?
Bola to podobná situácia, ako ten prvý gól. Po vyhratom buly strela na bránu a vlastne ja som to tam nejako dorazil.

Máte nového brankára Skapskeho. Ako ho hodnotíte, ako chalana?
Tak zatiaľ si myslím, že vyzerá veľmi dobre. Ako na ľade, tak v kabíne to vyzerá byť veľmi super chalan. Ale nielen on, ale aj všetci, ktorí sme tu v kabíne, tak vychádzame veľmi dobre.

Už hovoríte o nejakých cieľoch, alebo snoch do sezóny? Alebo myslíte na ne? Možno titul, alebo je to ešte veľmi skoro?
Samozrejme, ešte je to veľmi skoro a každopádne ambície sú určite najvyššie. Ale my vieme, že na ten vrchol je dlhá cesta, tak musíme ísť od zápasu k zápasu.

Dnes je pre slovenský hokej vzorom Banská Bystrica, za ktorú ste hrávali a boli aj kapitánom. Možno aj Bystrica vás bude o to viac motivovať, že je to predsa veľký rival a že by ste ju chceli tento rok dostať na lopatky?
My sa, samozrejme, pozeráme v prvom rade na seba. A koho budeme mať súpera v play-off, to si my vyberať nebudeme, ale ako som povedal, musíme hrať od zápasu k zápasu, uvidíme, ako sa to potom do play-off vyvinie.

S Bystricou ste získali dve striebra. Neľutovali ste to vtedy, že tesne po vašom odchode prišli zlaté roky?
Tak, ľutoval-neľutoval. Ja už som tam nebol a chalanom som, samozrejme, aj po tom, ako som hral v inom klube, držal palce a oni sa k tým dvom titulom dostali dlhodobou a trpezlivou prácou. Takže je to len vyústenie toho.

Ja už som tam nebol a chalanom som, samozrejme, aj po tom, ako som hral v inom klube, držal palce a oni sa k tým dvom titulom dostali dlhodobou a trpezlivou prácou.

Presuňme sa v čase trochu dozadu. 11. januára 2012. Ako si spomínate na tento deň?
To myslím, že som bol na ceste do Edmontonu.

To bol už teda ten váš prvý zápas v NHL. Ako si naň spomínate?
Teraz, s odstupom času, sa už na to pozerám trochu inak. Ale, samozrejme, vtedy to bolo pre mňa super. Bol som nadšený, že sa mi dostala taká šanca, aby som si mohol zahrať NHL.

Sledujete ešte NHL a špeciálne Olejárov?
Samozrejme, myslím, že každý nejako sleduje tú NHL. A tým, že som pôsobil v Edmontone, tak dávam na nich väčší pozor.

Určite ste počuli tú správu, že Andrej Sekera sa zranil.
Áno, počul som. Myslím, že je to pre klub veľká strata. Samozrejme, aj veľká smola pre Andreja, keďže minulý rok vynechal veľa zápasov kvôli zraneniu. A tento rok to znovu vyzerá, že nastúpi do ligy až neskôr.

Ale v takej veľkej organizácii, ako sú Oilers, to asi až tak neprežívajú, ako napríklad slovenské médiá, že obrovská strata a podobne, lebo tam je predsa konkurencia obrovská.
Síce je obrovská konkurencia, ale Andrej je pre nich jeden z kľúčových obrancov, aspoň podľa tých vyjadrení, ktoré čítam, a podľa môjho názoru takisto, a preto si myslím, že je to pre nich veľká strata, ktorú budú ťažšie nahrádzať.

Síce je obrovská konkurencia, ale Andrej je pre nich jeden z kľúčových obrancov.

V NHL je čoraz menej a menej Slovákov. Ale aspoň tí, ktorí sú tam, napr. teraz Halákovi sa podaril dobrý kontrakt. Ako celkovo hodnotíte výkony Slovákov a možno nejakú vyhliadku do budúcnosti, že čo by Slovensko malo urobiť, aby sa tam dostávalo viacej hráčov?
Toto sa mne veľmi ťažko hodnotí. Každý jeden z tých chalanov, čo sú tam, buď hrajú pravidelne, alebo menej, vedia, aké ťažké je presadiť sa tam a ešte ťažšie udržať si to stabilné miesto. Bohužiaľ, situácia je momentálne taká, aká je a si myslím, že mladých chalanov, ktorých máme, musia na sebe pracovať, samozrejme a pobiť sa o to, aby nás tam mohli reprezentovať.

Čo hovoríte na to, že tento rok budú v slovenskej lige aj maďarské kluby?
Uvidíme, čo to prinesie. Myslím, že tým môžu trošku tú ligu oživiť a prilákať možno aj mnoho ľudí na štadióny.

Na turnaji Pavla Zábojníka vo Zvolene hrá aj poľský klub a v minulosti sa hovorilo aj o tom, že aj poľské kluby by mohli hrať v slovenskej extralige. Ukázali sa, dokázali poraziť silné Košice. Vidíte v budúcnosti možnosť aj pre poľské kluby, prípadne aspoň jeden?
Mne sa k tomuto veľmi ťažko nejakým spôsobom vyjadruje, neviem, aká je tam situácia, čo sa týka poľského alebo slovenského hokeja, je to, samozrejme, na dohode.

(alb)

Similar Posts