OTESTOVALI SME POSLANCOV PARLAMENTU A ICH ASISTENTOV. KTO BOL NAJRÝCHLEJŠÍ? KTO MAL OCHOTU POMÔCŤ ČLOVEKU VO VÁŽNEJ SITUÁCII?

author
1
3 minutes, 39 seconds Read

Redakcia KĽÚČ OD… vo verejnom záujme otestovala ľuďmi platených a ľuďmi zvolených poslancov Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) a ich asistentov. Pripomíname, že na asistentov a kancelárie má každý poslanec vyčlenených 2077 eur! Otestovali sme teda, ako sú tieto prostriedky využívané a ako rýchlo reagujú poslanci cez svojich asistentov!

 

Napísali sme urgentný mail všetkým poslancom NR SR. Chceli sme sa tak presvedčiť o tom, ako budú reagovať vtedy, keď ide o niečo urgentne veľmi vážne. Z e-mailu na nich svietilo meno odosielateľa, ktoré bolo: Mám Strach. Predmetom mailu bolo „sikanuju ma bossinguju a mobbinguju co mam robit“ a v samotnej elektronickej pošte sa nachádzali nasledovné informácie, ktoré boli písané úmyselne nespisovne a s chybami, aby e-mail vyzeral autentickejšie, veď človek ohrozený šikanou nemyslí na jazyk a gramatiku ako najvyššiu prioritu:

„pan poslanec pani poslanecka alebo asistentka alebo asistent ktori to citate prosim nezachodte tento majl medzi tisíc sto dalsich precitanych post ale ozvite sa mi odpiste mi urcite, lebo totiz surne so strachom a beznadejom sa obraciam na vaz s naliehavou prozbov o pomoc nakolko som v mojej praci sikanovana a sikanuje a terorizuje ma zamestnavatel a sikanuju a ponizuju ma aj kolegovia a kolegine. Prosim co mozem urobit v tejto situacii vy poznate zakony a aj ich davate hlasovat a prosim o vasu pomoc, aby ste aj hlasovali za nejaky zakon ktory tomuto bude zabranovat a ja sa budem moct branit a aj dalsie stovky tisice osob sikanovanych v praci. Ako mam moznosti teraz prosim odpiste mi na moju naliehavu prosbu ze co mozem robit aby som sa ubranila a kedy hlasujete za zakon proti takymto sikanistom. dakujem.
mam strach a zdravie a zivot odpiste mi rosim surne!!! ze co mam robit a kedy prijmete zakon proti sikanovaniu na pracovisku
ale uz neverim, ze mi niekto napise a pomoze a ze poslanci zabezpecia, aby sa na pracoviskach nesikanovali ludia.
prosim poradte mi co mozem v tejto situacii robyt“

Elektronické pošty boli jednotlivým poslancom rozposielané v skupinách približne po desať poslancov v jednej pošte – rozposlané medzi časmi 15:20 až 16:03.
Už 14 minút po odoslaní mailu od pani menom Mám Strach sa ako prvý ozval asistent poslanca Eduarda Hegera z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) Rastislav Krátky (odoslané 15:31, odpoveď prijatá 15:44). Napísal nám, že náš mail navrhuje preposlať odborníčke, s ktorou OĽANO spolupracuje a opýtal sa, či s takýmto postupom súhlasíme. Približne o hodinu (15:41) sa ozvala aj Anna Andrejuvová, asistentka poslanca Igora Matoviča (OĽANO). Tá nám urobila rešerš aktuálnych možností, ako sa môžeme proti šikane brániť. (Mail dostala 15:41, odpovedala 16:42, čo je však logické, keďže robila rešerš na internete a zisťovala, ako sa dá človeku vystavenému mobbingu a bossingu pomôcť).
Obidvom týmto asistentom patrí poďakovanie od redakcie KĽÚČ OD… za príkladnú službu verejnosti. Plat Rastislava Krátkeho, ktorý je zverejnený na webovom sídle NR SR, je 1577 eur, plat Anny Andrejuvovej je 935 eur. Gratulujeme zároveň poslancom Matovičovi a Hegerovi, že majú takýchto asistentov – flexibilných a ochotných pomôcť. Do času 17:40 (maily boli odosielané v rozmedzí časov 15:20 až 16:03) zatiaľ neodpovedali žiadni iní asistenti, resp. poslanci.

Test sme robili pre občanov, ktorý celý tento aparát platia, aby mali prehľad o schopnosti ich poslancov rýchlo odpovedať na súrnu elektronickú poštu. Uvedomujeme si, že schránky poslancov sú zaplnené množstvom mailov, o to viac vyzdvihujeme prácu tých, ktorí rýchlo odpovedajú a sú ochotní pomôcť. Tento test má svoju vypovedaciu hodnotu, minimálne nám zatiaľ ukázal čas, za ktorí odpovedali prví dvaja. Povzbudzujeme aj ďalších asistentov, resp. poslancov, aby konali čo najrýchlejšie, ľudí trápi množstvo problémov a mnohí sa v zúfalej nádeji uchyľujú aj k e-mailu poslancom parlamentu. Práve tí sú totiž volení zástupcovia, ktorí rozhodujú o zákonoch. A zákony majú ľudí chrániť. Preto je namieste výzva, aby poslanci, resp. asistenti reagovali čo najrýchlejšie, resp., aby aspoň reagovali.

(alb), ilustračná fotografia pixnio.com

Similar Posts

Comments

  1. avatar
    Mária Ritomská says:

    Inštitút ochrany ústavných práv ďakuje za nápad osloiť poslancov. Mnohí občania nevedia, že poslanci by im mali pomáhať. Je veľa práce na tomto bezprávnom Slovensku.

Comments are closed.