KAŽDÝ SUDCA JE ODVÁŽNY DO ISTEJ MIERY. AK MU POHROZIA PROFESIONÁLNOU POPRAVOU, TAK JE LOGICKÉ, ŽE SÚDI TAK, AKO CHCÚ MÉDIÁ ČI PAPALÁŠI, HOVORÍ GABRIELA ZÁVACKÁ

author
2 minutes, 51 seconds Read
S právničkou GABRIELOU ZÁVACKOU, ktorá sa snaží bojovať proti terorizmu na pracovisku, sme sa rozprávali pri príležitosti dňa práv a slobôd. Nazdáva sa, že „ak ide o mafiu, predtým by mali sudcovia robiť aj psychologické testy, ako by zniesli taký tlak. Ak takýto test existuje“. 
Ako hodnotíte práva a slobody súčasnosti? Aké práva sú dnešným ľuďom upierané? 
Na Slovensku? A sú tu vôbec zachované práva a slobody? Či skôr kto má aké známosti alebo peniaze, aby si tie práva vymohol? Z počutia viem iba to, že právo je iba málokedy uplatnené. Jednoznačne je upieraná právo ku dôstojnej práci, je tu porušovaná ľudská dôstojnosť – chudoba, človek sa bez vlastnej viny ocitne v núdzi. Ak sú aj ochotní mu pomôcť niekto, tak nemá také prostriedky. Právo na prácu – zle zaobchádzanie vo firmách, potom právo na bezpečnosť – starí ľudia sú prepádavaní. Film Viedeň 1635, keď boli Osmani porazení, bol zakázaní. Cenzúra. O tom by sa dalo písať oveľa viac.
 
Stretli ste sa s nespravodlivosťou súdov? 
Našťastie som túto skúsenosť nemala, a dúfam, že ani nebudem mať. Bola som na súdoch len ako verejnosť, a nič také hrozné som nevidela. Ale za to som počula o obetiach súdov.
 
Čo by bolo potrebné so súčasným stavom práva urobiť?
Zaviesť trestnú a hmotnú zodpovednosť pre politikov, funkcionárov. Ak minister urobí kiks, nestačí ho len odvolať, ale aj siahnuť na majetok do výšky, do akej spôsobil škodu.
Ak minister urobí kiks, nestačí ho len odvolať, ale aj siahnuť na majetok do výšky, do akej spôsobil škodu. 
 
Máme dostatok nebojácnych sudcov, ktorí nedovolia, aby rozhodovali za nich pocity, médiá, mediálne tlaky, ale aby sa rozhodovali výlučne na podklade práva, zákona, skutkového stavu, obsahu spisu, dôkazov? 
Každý sudca je odvážny do istej miery. Ak mu pohrozia profesionálnou popravou, tak je logické, že súdi, ako chcú médiá či papaláši. A ak ide o mafiu, predtým by mali sudcovia robiť aj psychologické testy, ako by zniesli taký tlak. Ak takýto test existuje.
 
Čo je podľa vás najväčšia krivda v oblasti spravodlivosti od vzniku samostatného Slovenska a Česka v roku 1993 až po súčasnosť?
My Slováci si nemôžeme sami vládnuť. Lebo sa vzájomne poničíme. Ešte že sme v EÚ, bez ohľadu na to aká je teraz EÚ bezprávna. Naša zlá situácia sa začala rozbitím Československa. Jednoznačne by sme sa mali ku Čechom pripojiť, sme tak nejednotní, sebeckí, každý za seba a proti sebe.
My Slováci si nemôžeme sami vládnuť. Lebo sa vzájomne poničíme.
 
Vo Francúzsku prebiehajú nepokoje. Ako ich hodnotíte ako nezainteresovaný divák?
Špeciálne Francúzov nesledujem. Ale iba si žnú ovocie, ktoré s Nemeckom, Veľkou Britániou, Belgickom zažali v kolóniách, genocídou obyvateľstva. Zaujímavé však je, že aj Španieli genocídovali kolónie, a také nepokoje nemajú.
(alb), foto ilustračné pixnio.com

Similar Posts