ODPORÚČAM VŠETKÝM Z CIRKVI, NECH SI IDÚ VYSKÚŠAŤ DRINU K FARÁROVI KUFFOVI, LEBO ON JEDINÝ DRIE AKO KÔŇ A JE VIDIEŤ AJ VÝSLEDKY, HOVORÍ ANNA KALAFUTOVÁ

author
3 minutes, 30 seconds Read

Je mnoho bezdomovcov, ktorí sú múdri, vzdelaní, ale aj šikovní. Môj syn je policajt, pred pár rokmi zachránil bezdomovca, hovorí ANNA KALAFUTOVÁ. Deti vychovala tak, aby cítili povinnosť obetovať sa aj pre spoločnosť. S Popradčankou, ktorá pracuje vo Švajčiarsku, sme sa rozprávali na tému dobrovoľníctvo v našej téme týždňa.

Čo pre vás znamená dobrovoľníctvo?
Pred 20 rokmi sme mali veľkú záhradu, kde sme si pestovali zeleninu aj ovocie k záhrade sme mali ešte dvor, kde sme chovali sliepky a svine. Robili sme to dobrovoľne, ale aj pre zlepšenie zručnosti, ale bol to aj zároveň koníček, ktorí bol pre nás aj obživou aj relaxom. Po namáhavej práci, keďže moji rodičia pracovali 35 rokov na družstve, im spríjemňovala a robila radosť záhrada, hlavne úroda a na dvore sliepky, ktoré keď zbadali mojich rodičov sa „rozkotkodákali“ a svine krochkali keď ich zbadali. To isté naučili aj mňa, ako sa treba starať o záhradu ako pestovať zeleninu či chovať zvieratá, ako aj hnoj kydať. Som rada, že aj moje deti moji rodičia naučili nielen láske k prírode ale aj k zvieratám. Som im za to vďačná a vážim si ich za tú ich obetavosť, starostlivosť a lásku ako pristupujú ku všetkému so srdcom nie povinnosťou. Otec mi už zomrel patrí mu veľká vďaka.

V čom ste sa vo svojom živote angažovala?
Pomáham takým spôsobom, že ak mám nejaké veci, starší sporák či skrine, ktoré sú zachovalé, darujem do Žakoviec farárovi Kuffovi. Viem, že za môj dobrý skutok sa za mňa pomodlí. Môj syn je policajt, pred pár rokmi zachránil bezdomovca, bol aj v novinách, ale nedostal a ani by nechcel za záchranu ľudského života žiadnu odmenu. Je držiteľom Jánskeho plakety, moja dcéra tak isto zachránila ľudský život dvom starším mužom a taktiež je Darcom krvi. Môj syn dobrovoľne trénuje hasičov školákov študentov. Všetko je to o výchove, ako deti vychovávame ako im vštepujeme lásku či k ľuďom či k prírode, zvieratám a samozrejme aj k cirkvi. Moja mladšia dcéra sa zúčastňuje školských olympiád tiež je v DHZ hasička. Robí to dobrovoľne a s radosťou.

Pomáham takým spôsobom, že ak mám nejaké veci, starší sporák či skrine, ktoré sú zachovalé, darujem do Žakoviec farárovi Kuffovi. Viem, že za môj dobrý skutok sa za mňa pomodlí.

Ako to vidíte s bezdomovcami a ich zapájaním do rôznych projektov?
Bezdomovci, že sú angažovaní do rôznych dobrovoľných aktivít. Je to krásne. Pretože aj oni sú ľudia a je mnoho bezdomovcov, ktorí sú múdri, vzdelaní, ale aj šikovní.

Pretože aj oni sú ľudia a je mnoho bezdomovcov, ktorí sú múdri, vzdelaní, ale aj šikovní.

Veľa dobrovoľníckych aktivít robia rôzne cirkvi. Čo si myslíte o angažovaností cirkví vo smere dobrovoľníctva? Je to len súčasť ich misionárskej činnosti, alebo to robia veľkodušne?
Ak sa cirkev zapája do dobrovoľníckych aktivít, že je to súčasť misionárskej činnosti? Česť výnimkám a to je farár Kuffa. Odporúčam všetkým z cirkvi, nech si idú vyskúšať drinu k farárovi Kuffovi, lebo on jediný drie ako kôň a je vidieť aj výsledky. Ostatným neverím. Mám s cirkvou zlé skúsenosti, oklamali nás podvodom predali naše záhrady. Je toho veľa čo mám na niektorých nenažrancov v cirkví ťažké srdce. Ale pán farár Kuffa je výnimka, toho človeka farára si vysoko vážim.

(alb), foto ilustračné pixnio.com