POTREBUJEME VIACEJ ĽUDOMILOV, ĽUDIA SÚ SEBECKÍ, MYSLÍ SI ŽURNALISTKA PRI PRÍLEŽITOSTI SVETOVÉHO DŇA DOBROVOĽNÍCTVA

author
3 minutes, 54 seconds Read

Jej ostatným dobrovoľníckym či charitatívnym skutkom bolo darovanie knihy pre OZ Pars Artem. Lebo títo aktívni ľudia na Vianoce plánujú košickej základnej škole darovať knižnicu. „To, čo mne netreba, no inému môže poslúžiť, nehádžem do odpadu,“ hovorí okrem iného v téme dňa Dobrovoľníctvo RENÁTA BOGDÁNI, ktorá sa dotkla aj otázky bezdomovcov a ich možnej angažovanosti: „Bezdomovci milujú slobodu, alkohol či aj iné drogy, viac, než prácu a strechu nad hlavou.“

Čo pre vás znamená pojem dobrovoľníctvo?
Je to akákoľvek práca či akt, vykonaný zadarmo, pre blaho verejnosti.

Sú dnes dobrovoľníci dostatočne ocenení? (nemyslím len finančne)
Nemyslím, že by boli. No zároveň si ani nemyslím, že cieľom dobrovoľníka by malo byť ocenenie, alebo iný sebecký zisk. Dobrovoľníctvo považujem za formu charity.

V akej oblasti ste sa dobrovoľne angažovali vy?
Charita je mi srdcu blízka. Aj keď nie som nikde vedená či registrovaná, ako dobrovoľníčka, no pravidelne zvyknem rozdávať hospodárske prebytky či aj obnosené šatstvo. To, čo mne netreba, no inému môže poslúžiť, nehádžem do odpadu.
A naposledy som darovala knihu pre deti a mládež na výzvu OZ Pars Artem. Na Vianoce plánuje združenie darovať celú knižnicu do ZŠ v Košiciach.

A naposledy som darovala knihu pre deti a mládež na výzvu OZ Pars Artem. Na Vianoce plánuje združenie darovať celú knižnicu do ZŠ v Košiciach.

Čo dnes spoločnosti chýba, aby dobrovoľníctvo bolo viacej ocenené?
Chýba nám viac ľudomilov. Ľudia sú sebeckí. Ledva – ledva sa starajú aj o rodinu, na ostatných im zväčša neostáva čas, ani záujem – bohužiaľ.

Akú oblasť dobrovoľníctva (likvidácia nelegálnych skládok, pomoc starším, či iné) považujete v dnešnom svete za najdôležitejšiu?
Každá forma je podľa mňa dôležitá. No najdôležitejšia by snáď mohla byť prevencia. Veď keby sa ľudia naučili solídne žiť, separovať odpad a hádzať ho do na to určených smetných nádob, ku vzniku ilegálnych skládok by zrejme ani nemuselo dochádzať.

Ste v kontakte s nejakými dobrovoľníkmi? Ak áno, na čo sa najviac sťažujú?

Takého naslovovzatého, registrovaného dobrovoľníka či aktivistu, by som napochytre nevedela, koho si mám pod túto kategóriu zaradiť. No máme napríklad poslanca, čo sám a ochotne zasadí nejaký ten stromček na verejnom priestranstve obce. Sťažoval sa tuším len na nedostatok uznania a pochopenia, no je to pozitívny človek a rád sa rozdáva pre komunitu.

Sťažoval sa tuším len na nedostatok uznania a pochopenia, no je to pozitívny človek a rád sa rozdáva pre komunitu.

Veľa dobrovoľníckych aktivít robia rôzne cirkvi. Čo si myslíte o angažovaností cirkví vo smere dobrovoľníctva? Je to len súčasť ich misionárskej činnosti, alebo to robia veľkodušne?
Je to ich politika, či povedzme PR. Cirkev si tým nazbiera dobré body, zopár členov navyše. Kým to robia tradičné cirkvi, je to vcelku OK. Horšie je, ak takýmto spôsobom operujú rôzne sekty.

Čo si myslíte o angažovaní bezdomovcov do rôznych dobrovoľníckych aktivít?
Na facebooku jestvuje aj skupina Bezdomovectvo. Istá česká farmárka dlho zháňala pracovnú silu za jedlo a bývanie práve v radoch bezdomovcov. No musela sa sklamať. Bezdomovci milujú slobodu, alkohol či aj iné drogy, viac, než prácu a strechu nad hlavou.

Istá česká farmárka dlho zháňala pracovnú silu za jedlo a bývanie práve v radoch bezdomovcov. No musela sa sklamať. Bezdomovci milujú slobodu, alkohol či aj iné drogy, viac, než prácu a strechu nad hlavou.

Akú dobrovoľnícku činnosť ste vo svojom okolí zaznamenali ako poslednú?

To posledné pekné gesto bola zrejme tá už spomínaná darovaná knižnica. No zase len je otázne, do akej miery to budeme považovať za dobrovoľníctvo. Ja to skôr vnímam ako charitu. A v neposlednom rade tým šírime aj svoju lásku ku knihám.

(alb), ilustračné foto pixnio.com a foto kalisphoto.eu