dav

OBCHODOVANIE S ORGÁNMI NA SLOVENSKU ZAKAZUJE ZÁKON

author
1 minute, 27 seconds Read

Obchodovanie s orgánmi je zákonom zakázané. Zákon vylučuje akékoľvek priame finančné motivovanie, a to práve pre to, aby sa striktne znemožnilo obchodovanie s orgánmi.

Všetko určuje zákon, aj preto je istota, že obchodovanie s orgánmi je vylúčené. Ako hovorí transplantológ Juraj Miklušica, Univerzitná nemocnica Martin hradí rodine darcov prevoz ich zosnulého do miesta bydliska.

Miklušica je presvedčený, že zákon by v budúcnosti mohol túto možnosť rozšíriť aj na preplatenie celého pohrebu. Darovaním a následnou transplantáciou orgánov totiž šetrí zdravotníctvo nemalé prostriedky na liečbu. „Ak by bolo v zákone dané, že rodina darcu má nárok na preplatenie nákladov za pohreb, bolo by to úžasné gesto k tej rodine. A rodina darcu aj tak nemôže ovplyvniť, či by dotyčný bol, alebo nebol darcom orgánov. Len by to bolo gesto pre tých ľudí, ktorí svojho príbuzného akceptovali ako darcu, takže zachránili život niekoľkým ľuďom. A tým, že on zachránil život mnohým ľuďom, sa aj znížia náklady,“ hovorí s tým, že hoci aj výdavky zdravotníctva sú tesne po transplantácii vysoké, postupne klesajú. „Sú nižšie, ako náklady na pacientov, ktorí sa liečia na chronické zlyhávanie orgánov,“ uzavrel Miklušica.

Darovanie orgánov upravuje Zákon Zákon č. 317/2016 Z. z. o požiadavkách a postupoch pri odbere a transplantácii ľudského orgánu, ľudského tkaniva a ľudských buniek a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

(alb), ilustračná fotografia autor

Similar Posts