Je tu nová choroba, Slovensko zatiaľ nezasiahla. Aký je priebeh a aká je ochrana pred ňou?

author
3 minutes, 44 seconds Read

V médiách sa objavili informácie o chorobe, ktorá nás môže najbližšie mesiace mediálne zamestnávať. Chorobu vysvetľuje a okolnosti vysvetľuje aj Úrad verejného zdravotníctva SR, ktorý na sociálnej sieti opisuje chorobu.

Má zatiaľ ísť o tri krajiny, kde sa vyskytli prípady. „Tri krajiny v európskom regióne (Veľká Británia, Portugalsko a Španielsko) zaznamenali v priebehu prvej polovice mája 2022 potvrdené aj podozrivé prípady opičích kiahní. Prvé prípady boli zaznamenané vo Veľkej Británii a predpokladá sa, že išlo o importovanú infekciu z Afriky,“ vysvetľuje Úrad verejného zdravotnívtva SR s tým, že Slovensko zatiaľ nemá potvrdený prípad opičích kiahní.

„Európa – a to vrátane Slovenska – nie je endemickou oblasťou výskytu opičích kiahní. V dobe širokých možností cestovania a vzhľadom na aktuálny výskyt ochorenia mimo doteraz známych endemických oblastí však nie je možné vylúčiť, že by mohol byť zaznamenaný importovaný prípad ochorenia aj u nás. Rozsiahle epidémie však nepredpokladáme,“ vysvetlil Úrad verejného zdravotníctva SR, ktorý situáciu monitoruje.

Vysvetľujú, že nejde o nové ochorenie, „no prípady tohto ochorenia mimo endemických území Afriky vyvolávajú odborný záujem“, preto môže dôjsť aj ku korigovaniu týchto poznatkov.

Úrad vysvetľuje, že ide o „vírusové, zoonotické ochorenie spôsobené vírusom rodu Orthopoxvirus z čeľade Poxviridae,“ a prípad prenosu zo zvieraťa na človeka prebehol prvýkrát v Afrike v roku 1970.

„Vírus opičích kiahní je podobný vírusu varioly – pôvodcovi dodnes jediného úspešne celosvetovo eradikovaného infekčného ochorenia (eradikácia bola oficiálne deklarovaná WHO ešte v roku 1980). Symptómy opičích kiahní sú podobné, avšak miernejšie ako v prípade pravých kiahní. V krajinách, kde sa vírus vyskytuje endemicky, sa predpokladá šírenie na ľudí najmä z infikovaných divo žijúcich zvierat, ktoré sú lovené a spracúvané na mäso. Dosiaľ sa však nepodarilo jednoznačne stanoviť, čo presne je rezervoárom vírusu, objavil sa však u hlodavcov a primátov na území Afriky,“ vysvetľuje Úrad verejného zdravotníctva SR s tým, že keď vírus prejde na človeka, „môže dochádzať aj k prenosu z človeka na človeka“. A to najmä kvapôčkami.

Úrad vysvetlil, aké sú symptómy opičích kiahní. Ide o zvýšenú teplotu, bolesť hlavy, svalov, chrbta, opuch lymfatických uzlín, zimnica, a únava (vyčerpanie). No dodáva, že sprievodným javom je aj ďalšia nepríjemná vec.

„Obvykle v priebehu 1 až 5 dní od nástupu horúčky sa objavuje už aj typická vyrážka. Výsev častokrát začína na tvári a následne sa rozširuje na iné časti tela vrátane dlaní, nôh a genitálnej oblasti. Vyrážka sa síce objavuje aj pri iných infekčných ochoreniach, no v prípade opičích kiahní má výsev niektoré špecifické vlastnosti – objavuje sa aj na dlaniach a spodnej časti chodidiel,“ doplnili s tým, že príznaky sú podobné ako pri ovčích kiahňach. „Rozdiel je vo vývoji kožných lézií. Kožné lézie sa vo všeobecnosti všetky objavujú v rovnakom štádiu, čo je charakteristickým znakom varioly (pravé kiahne) a opičích kiahní. Lézie ovčích kiahní sa objavujú postupne, takže na tele sa v jednom čase nachádzajú vyrážky v rôznych štádiách,“ dopĺňa Úrad verejného zdravotníctva s dôvetkom, že začína sa červenými škvrnami, prechádza sa na pupienky, ktoré sa potom naplnia čírou až hnisavou tekutinou, z čoho potom vznikne chrasta.

„Po odpadnutí chrasty je človek neinfekčný, príznaky zvyčajne zmiznú do 2 až 4 týždňov. Liečba je symptomatická, vakcína proti ochoreniu nie je bežne dostupná. Efektívnu ochranu poskytuje vakcína proti pravým kiahňam (variole). Vzhľadom na celosvetovú eradikáciu varioly v roku 1980 sa však očkovanie už nevykonáva,“ uzavrel Úrad verejného zdravotníctva a ďalšie informácie odporúča na tomto linku: https://bit.ly/TS-opicie-kiahne-20-5-2022

(alb), zdroj FB ÚVZ, foto ilustr. unsplash.com

Similar Posts