Zuzana Čaputová hovorila po rusky odkaz ruským vojakom a Putinovi

author
2 minutes, 28 seconds Read

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vytvorila video v ruštine. V rodnom jazyku ruských vojakov im odkázala, aby ukončili vojnu na Ukrajine. Príhovor v ruštine adresovala vojakom i generálom, ale aj Putinovi.

„Vojna vtrhla s vami do nášho sveta, nechcená a nevyvolaná! Svet bez vojny, kde sme sa snažili len žiť, zmenili ste na svet, v ktorom sa absurdne, kruto a nezmyselne zomiera,“ povedala s tým, že hoci nikto nechcel ubližovaþ, tak oni ubližujú. „Kedysi sme o vojne počúvali hovoriť mužov, dnes plačeme nad svedectvami žien hovoriacich o hrôzach, aké sme si donedávna len ťažko vedeli predstaviť,“ doplnila s tým, že ich obhajobou je oslobodzovanie od nacistov.

Čaputová pridala príklady bežných ľudí, ktorí trpia. „Od čoho ste ale chceli oslobodiť Tatianu z Irpinu, ktorú s dvomi jej deťmi zabil ruský granát, keď iba prebiehali ulicu, ktorá mala byť súčasťou bezpečného koridoru? Či Olenu z Hostomelu, ktorú jeden z vás znásilnil v aute? Ani nekričala, lebo nablízku nebol nikto, kto by jej mohol pomôcť a ona myslela len na jednu jedinú vec – ako prežiť,“ zdôraznila Zuzana Čaputová s tým, že ani tieto ženy nemali byť od čoho oslobodzované. Rovnako ani starenka Vera, „ktorá by mohla byť matkou vojaka, ktorý ju chytil za krk tak, že sa začala dusiť a potom ju znásilnil“. Následne ju mal zabiť.

Prezidentka SR dodala, že je žena a matka a ťažko sa jej čítajú tieto svedectvá. „Vidím už len tváre desiatok žien, detí, civilistov, ktoré prechádzajú obrovskou bolesťou. Vidím pred sebou duše ľudí navždy zjazvené utrpením. Každá žena, čo prežije utrpenie, ktoré ste jej spôsobili, osamie a bude osamelá,“ dodala Čaputová s tým, že o takýchto udalostiach tie ženy následnenuž ani nedokážu hovoriť. „Už dnes im slová pripadajú nedostatočné, keď sa pokúšajú popísať bolesť, ktorú ste urobili súčasťou ich životov len preto, lebo… prečo vlastne?“

Zuzana Čaputová zdôraznila, že každá vojna je násilie. A preto sa majú chrániť civilisti. „Avšak aj dôstojnícka česť, vojenská disciplína a pravidlá vedenia vojny sú to, čo strácate a porušujete pri každom jednom zmarenom civilnom živote,“ povedala prezidentka SR v ruštine ruským vojakom. Ale odkázala to aj Vladimírovi Putinovi.

„Ak ešte cítite v sebe zvyšky ľudskosti, preberte ju k životu a skončite túto strašnú vojnu. Pretože každým ďalším dňom len zväčšujete armádu zranených duší a tiel žien, detí a nevinných ľudí. Ubližovať bezbranným je prejavom tej najväčšej slabosti,“ uzavrela v emotívnom videu Zuzana Čaputová. (alb), zdroj FB Zuzany Čaputovej, foto print screen RTVS

Similar Posts