Harry Potter prehĺbil jej predstavivosť. Teraz túži čítať o svojej detskej láske

author
3 minutes, 36 seconds Read
Bývalá hokejista, ktorá sa teraz venuje silovému trojboju, je vášnivou čitateľkou a pri príležitosti marca, tradičného mesiaca knihy,  nám prezradila o svojich knižných láskach a literárnych snoch. Je to majsterka Slovenska v IPF z roku 2018, majsterka Slovenska z WUAP z roku 2020, ale aj vicemajsterka v tlaku na lavičke a viacnásobná vicemajsterka v mŕtvom ťahu. Mirka Hrašková o Babičke, Hermione, Harry Potterovi, o predstave mať čokoládovú továreň, ale aj o vojnách, záujme o históriu či o túžbe prečítať si raz knihu o svojej detskej láske. Majsterka i vicemajstetka medzi riadkami prezrádza, že ku knihám má veľmi blízko. Mirka Hrašková v našom seriáli o knihách a literatúre.
Mirka, ktorá bola prvá kniha, ktorú si vôbec v živote prečítala a čím ťa kniha oslovila?
Moja prvá prečítaná kniha bola, keď som mala 7 rokov – Babička :)… Páčil sa mi ten dej, bolo to, ako keby o mne a mojej babičke a vtedy som si po prvýkrát uvedomila, ako veľmi mi raz tá moja babička bude chýbať. To bola moja prvá prečítaná kniha a v zapätí po nej som si prečítala knihu Charlie a továreň na čokoládu (úsmev). Tam sa mi páčila tá predstava mať takú továreň (smiech).
Ktorá z kníh, ktoré si prečítala, je tvojou najobľúbenejšou a prečo?
Mojou najobľúbenejšou knihou je Harry Potter – všetky diely. Prvý diel sa mi dostal do ruky v nemocnici, keď som mala zápal pľúc… Tam som vlastne s Harrym začala vyrastať (úsmev). A prečo? To je úplne jednoduché… Jednak mi spríjemnila chvíle v nemocnici a ďalšie diely potom, keď som už bola doma a jednak sa mi veľmi vyvynula moja predstavivosť, niekedy až príliš (smiech).  Aj dodnes. Ale nevýhoda to bola potom pri filme, keď som z niektorých scén bola sklamaná, že moja predstava bola lepšia (úsmev).  Kto by nechcel byt najlepšia čarodejnica, ako bola Hermiona? (smiech). Tak preto…
A akú knihu práve teraz čítaš, ak práve nejakú čítaš? Prečo si sa rozhodla siahnuť práve po nej?
Momentálne čítam knihu Denník Anny Frankovej… A prečo? Lebo ako som sa vyvýjala, začala ma baviť tematika vojny a hlavne tej druhej svetovej. Zaujímam sa o tú históriu, bola som aj v tábore Birkenau. Zaujíma ma ako to všetko bolo, zaujímajú ma príbehy tých ľudí, čo to prežili, alebo tam, bohužiaľ, boli a zomreli. Alebo, naopak, zachránili aj veľké množstvo životov… A, bohužiaľ, pár kilometrov od nás sa momentálne aj jedna vojna deje a myslím, že to v 21. storočí nikto nečakal.
A, bohužiaľ, pár kilometrov od nás sa momentálne aj jedna vojna deje…
Knihu o ktorom športovcovi by si si v blízkom čase rada prečítala a prečo práve o danom športovcovi?
Rada by som si prečítala ďalej knihu o Martinovi Brodeurovi. Najlepší brankár na svete aspoň pre mňa a môj veľký vzor a moja detská platonická láska (smiech). Väčšinu kariéry odchytal v New Jersey Devils veľmi sa mi páčil ako človek, aj ako športovec, jeho rekordy zostanú možno dlho nepokorené… A možno ho raz prekoná jeho vlastný syn (úsmev). Uvidíme, čo z neho bude, či bude po tatkovi.
Čo inak zvyknete doma robiť s knihami, ktoré už doslúžili, alebo o ne v rodine už nikto nemá záujem?
Ide o to, o aké knihy ide… Svoje detské knihy, okrem pár, ktoré mám fakt rada, som dala do nemocnice a škôlky, zvyšok kníh zvyknem dávať do takých drevených búdok, ktoré nájdeme v každom oddychovom parku, v každom väčšom meste (úsmev). Možno ešte niekoho pobavia… Ale svoje obľúbené knihy mám stále pri sebe…
Mišo Albert, foto archív Mirky Hraškovej

Similar Posts