Nadia spôsobuje veľké problémy, dotkli sa aj tohto regiónu

author
2 minutes, 2 seconds Read

Víchrica Nadia spôsobuje problémy aj na strednom Slovenskum. Niektorí zostanú bez prúdu až do zajtra.

„Elektrikári sústredia svoje sily tam, kde je najviac odberných miest. Odľahlejšie a riedko osídlené lokality prídu na rad až zajtra,“ povedal Miroslav Gejdoš, špecialista externej komunikácie Stredoslovenskej distribučnej a.s.

Zdôraznil, že počasie vyčíňa od rána na severe stredného Slovenska a vypadla na viacerých miestach elektrická energia. „Celkovo ich už pocítilo viac ako 30-tisíc odberných miest, čo je kritérium vyhlásenia energetickej kalamity. Energetikom zo Stredoslovenskej distribučnej (SSD) sa, našťastie, darí problémy odstraňovať priebežne. Vďaka ich nasadeniu v mimoriadne náročných a nebezpečných podmienkach je bez elektriny momentálne už len menej ako tritisíc domácností,“ povedal Gejdoš s tým, že najviac sú energetici  vyťažení v regiónoch Liptov a Horné Považie. „Keďže vietor neutícha, situácia sa stále mení. Je veľmi pravdepodobné, že do rána pribudnú ďalšie poruchy,“ varoval s tým, že kde sa to podarí vzhľadom k situácii, tam pracovníci údržby SSD urobia „všetko pre to, aby dodávku elektriny obnovili ešte dnes“.

No budú aj ľudia, ktorí budú musieť prečkať bez prúdu celú noc. Ide predovšetkým o tých s poruchami nízkeho napätia. „Pri odstraňovaní kalamity totiž postupujú elektrikári podľa napäťovej úrovne. Keď vyriešia problémy na vedeniach vysokého napätia, ktoré majú dosah na stovky domácností, začnú riešiť poruchy na lokálnych sieťach s dopadom na jednotlivé ulice a domácnosti,“ doplnil Gejdoš a dodal, že v hre je aj bezpečnosť opravárov.

No Stredoslovenská distribučná vydala aj prostredníctvom hovorcu informáciu s uistením maximálne vynaloženého úsilia. No apeluje na ľudí, aby boli trpezliví. „Poruchová linka je už niekoľko hodín preťažená. Dispečerom by veľmi pomohlo, keby ju odberatelia využívali len v naozaj nevyhnutných prípadoch. Napríklad ak vidia pretrhané vodiče spadnuté na zem, požiar na elektrickom vedení alebo inú nebezpečnú situáciu, ktorá by mohla ohroziť životy či majetok,“ uzavrel Miroslav Gejdoš.

(alb), zdroj TS Stredoslovenskej distribučnej a.s., foto ilustr. Michal Albert

Similar Posts