Krásna volejbalistka sa napriek zákernosti trémy nestratila. A otvorila aj Pandorinu skrinku

author
3 minutes, 47 seconds Read

A v tej záhadnej skrinke sa stráca aj náš dôležitý nástroj – tá detská nevinnosť, to nedokonalé a v tej nedokonalosti dokonalé. Zabúdame byť ako deti, nemať všetko dokonale narežírované, ale len tak ísť a tešiť sa. Nepripravene, radostne, hoci aj s trémou. Mať niečo také milé a dokonalé, ako je nedokonalá kresba malého dieťaťa. Možno to vytrácame a oživila to takto nevinne a milo táto volejbalová reprezentantka SR, hráčka brnianskeho VK Královo Pole.

 

Tréma urobila svoje aj pri tomto milom volejbalovom rozhovore. Ale všetko to patrí ku športu, aj k žurnalistike. Nezabúdajme, že nemôže byť všetko len v dokonalých farbách a s dokonalým hlasom bez trémy. Tie ideálnejšie výkony nech sú radšej na ihriskách, trávnikoch či palubovkách.

 

Najlepšia slovenská juniorská volejbalistka roku 2019 a 2020 Tereza Hrušecká je skutočne už tak hráčsky na dobrej úrovni, že napĺňa svoje predsavzatie, príliš si pred seba nedávať konkrétne vzory. Ale toto hráčske zdokonaľovanie ešte nesie so sebou určité milé úskalia. Že potom otázky o jej vzoroch ju môžu privádzať do takých milých rozpakov. Kým v rozhovore pre Pravdu na otázku, prečo pri kolónke idol kedysi napísala volejbalistu Emanuela Kohúta, odpovedala, že to bolo ovplyvnené vekom. „Dotazník som vypĺňala, keď som mala dvanásť rokov (smiech). Už som viac dospelá,“ povedala Tereza Hrušecká pre Pravdu s tým, že teraz sa aj jej vyhľadávanie a oceňovanie idolov zmenilo. A či sa teda snaží na niekoho podobať, odpovedala jednoznačne: „Snažím sa byť sama sebou a nikoho nekopírovať. Chcem byť taká dobrá hráčka, na akú sa sama vypracujem,“ spresnila vo februári 2020.

Snažím sa byť sama sebou a nikoho nekopírovať.

Tereza Hrušecká pre Pravdu

 

A keď prišla pri ďalšom rozhovore, a to po ocenení najlepšej juniorskej volejbalistky za ostatné dva roky, na rad podobná otázka, Tereza bola možno aj preto v miernych rozpakoch. Pýtali sa jej totiž na to, či blokárka Jarka Penzová, ktorá dominovala v inej ankete, je jej vzorom. Možno aj práve preto bola v rozpakoch, že pre Pravdu pár týždňov predtým odpovedala niečo priamejšie a teraz si to vyžadovalo trochu diplomacie. A to niekedy nevie prepnúť ani ostrieľaný mediálny harcovník. A vnútorne si zrejme uvedomovala, že vtedy prezradila svoju absenciu potreby vzorov a byť akoby sama sebe vzorom. No to by teraz vyznelo dosť pyšne. A mohlo by aj uraziť druhú hráčku. Nuž, zložitá situácia. Nemôžete kamarátke, alebo dobrej a známej hráčke povedať, že vás nezaujíma, že nechcete sa na ňu herne podobať, nechcete jej úspechy, že chcete byť sama sebou.

 

Ako z toho vykorčuľovať? A tak na otázku o Penzovej odpovedala pre youtube-kanál Slovenskej volejbalovej federácie takto: „Určite áno… Akože… Jednoznačne, myslím, že by som bola veľmi rada taká úspešná, ako ona,“ povedala v milom rozhovore z 15. 6. 2021, ktorý síce bol poznačený jej trémou, ale o to bol rozhovor ešte milší a ešte viac sympatický.

Určite áno… Akože… Jednoznačne, myslím, že by som bola veľmi rada taká úspešná, ako ona.

Tereza Hrušecká pre YT SVF

 

Ale nakoniec sa vynašla, ako z toho vykľučkovať. Byť športovcom si vyžaduje aj prepínanie medzi diplomaciou a otvorenosťou, čo nie každý vie, o to krajšie sú tie nevinné prvé rozhovory. Ale aj o tom je šport a aj toto má žurnalistika prinášať, nepripravené emócie, lebo dnes, čo je aj na škodu, je všetko skôr o tých hraných, režírovaných, pripravených emóciách. A namiesto originality máme divadlo. Preto super, že Tereze sa podarila milá tréma. Určite potešila súčasný niekedy až príliš chladný svet, kde musí byť všetko dokonalé, pripravené, režírované.

Michal Albert, zdroje: https://sport.pravda.sk/loptove-hry/clanok/542000-idealny-svet-viac-miesta-v-lietadle-a-dlhsie-nohavice/, https://www.youtube.com/watch?v=3TeP5kUSsJ0, foto: print screen YouTube SLOVAK VOLLEYBALL FEDERATION

Prečítajte si aj o večne usmiatej Katharine.

Similar Posts