Matúš Šutaj Eštok k odpočúvaniu poľovníckej chaty: Je to totálny rozklad právneho štátu

author
2 minutes, 49 seconds Read

O nahrávkach, ktoré sa dostali na verejnosť,  sa bavili aj v relácii O 5 minút 12, kde sa stretli nezaradený poslanec za Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok a Milan Vetrák z OľaNO.

 

To, že sa politici odpočúvali na základe príkazu súdu o údajnom pytliactve, aj to bolo obsahom rozhovoru v relácii. „Je to totálny rozklad právneho štátu,“ povedal Matúš Šutaj Eštok. Je pre neho neprijateľné, aby sme sa v demokracii oháňali pytliactvom, aby sme mohli sledovať opozíciu. Opýtal sa tiež, prečo konala NAKA a nie polícia, ak išlo o pytliactvo. Sudca má tiež podľa neho stále povinnosť skúmať, či dôvody trvajú. Ak zistili, že sa tam nerozprávalo o pytliactve, ako je možné, že sudca nezastavil odpočúvanie.

Vetrák odpovedal, či by mali byť vyšetrené aj podmienky. „Súd to zatiaľ preskúmal tak, že to bolo zákonné,“ vysvetlil Vetrák s tým, že nevidí dôvod spochybňovať to. Dodal, že by sme sa mali baviť aj o obsahu tajných nahrávok, nielen o ich získaní. Vetrák dodal, že obsah je jednoznačný. „Nemusí ísť vždy o trestný čin,“ dodal s tým, že ide o klamstvá a zlý príklad pre verejnosť. Fico sa tam priznal, že prekonal Covid. „Ústavný činiteľ musí myslieť aj na etickú rovinu.“ Podľa Vetráka je to dôvod vzdať sa mandátu. A tiež poukazuje na pôvod majetku a prečo nešiel Fico na políciu, keď mu ukradli 50-tisíc eur a zlaté mince, o čom hovoril v nahrávke.

Súd to zatiaľ preskúmal tak, že to bolo zákonné. Milan Vetrák

Šutaj Eštok dodal, že žasne. Chápe, že keďže na Slovensku je najobľúbenejšia Farma, tak sa to takto bulvarizuje aj v spoločnosti. Opýtal sa na verejný záujem v publikovaní súkromných rozhovorov osôb, pričom tie nehovoria o ničom. Dodal, že verejný záujem nevideli pri nahrávkach tzv. Čurillovcov. „Sudca má povinnosť preskúmavať neustále,“ zopakoval s tým, že keďže sa zistilo, že nejde o pytliactvo, nemali pokračovať v odpočúvaní ďalej. „Toto v demokratickej krajine nie je možné,“ dodal s tým, že nie je správne, ak sa sleduje líder opozície. Ide podľa neho o zločin. Podľa neho teraz majú dôvod byť občania v strehu, lebo potom tiež raz môžu byť odpočúvaní.

Toto v demokratickej krajine nie je možné. Matúš Šutaj Eštok

Na úniky nahrávok sa pýtali v inej relácii aj predsedu vlády Hegera. Zdôraznil, že videli sme v minulosti úniky o Gorile či úniky nahrávok týkajúcich sa exprezidenta Kisku. Úniky nahrávok sú podľa Hegera zlé. Ale zdôraznil, že je tu aj rovina obsahu. „Ukazuje sa v plnej kráse a vidíte Roberta Fica, ako hovorí o tom, že Covid je strašná choroba,“ dodal s tým, že mu nechýbalo ani 50-tisíc eur, ktoré mu ukradli. „Samotná morálna rovina ukazuje, čo je schopný Robert Fico,“ vysvetlil Heger. (alb), zdroje: O 5 minút 12 RTVS 31.10.2021, V politike TA3 31.10.2021, foto ilustračná unsplash.com

Similar Posts