dav

HEGER SA VYJADRIL K SPOKOJNOSTI S MINISTROM ZDRAVOTNÍCTVA. POVEDAL AJ TO, AKÚ VÁŽNOSŤ DÁVA VLÁDA ZDRAVOTNÍCTVU. VÁŽNU SÚČASŤ VŠAK NESPOMENUL

author
2 minutes, 4 seconds Read

Poslanec Martin Čepček sa počas hodiny otázok poslancov voči členom vlády, opýtal na spokojnosť predsedu vlády so spôsobom, akým rieši, alebo nerieši legislatívny proces v snahe o zlepšovanie zdravotníctva.

 

Uplynulých 18 mesiacov žneme to, čo sa predtým zasialo, myslí si Eduard Heger, ktorý takto reaguje na otázku poslanca Čepčeka na hodine otázok. Poslanec sa pýta na činnosť súčasného ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského. Heger všetkých poprosil o podporu návrhov. Legislatíva mala byť podľa neho uvedená do praxe už pred desiatkami rokov. Biznis podľa neho bol ten hlavný. Ale nepovedal, ako je to teraz.

 

Veď je to tiež o biznise, v systéme, kde si zdravotná poisťovňa môže uliať časť z platieb ľudí, ktoré majú ísť na zdravotníctvo, uliať si ich ako zisk, tak zdravotníctvo ani fungovať nemôže. Darmo bude Heger hovoriť, že zdravotníctvo nefunguje za vlády Smeru 12 rokov. Nefunguje už 30 rokov.

V systéme, kde si zdravotná poisťovňa môže uliať časť z platieb ľudí, ktoré majú ísť na zdravotníctvo, uliať si ich ako zisk, tak zdravotníctvo ani fungovať nemôže.

 

Podľa Hegera nastal čas na skutky. Ale čo presne pre tie skutky urobila táto vláda? Heger spomína len plán obnovy, ktorým sa má pomôcť zdravotníctvu. Spomenul napríklad 11 miliónov, ktoré majú ísť na ambulantných lekárov. Ale nespomenul, že plán obnovy je predsa z financií, ktoré sú požičané, nie darované. A to nespomíname zbytočné peniaze, ktoré išli na zbytočné testovanie, pričom aj na samotnom testovaní sa mnoho ľudí mohlo zbytočne nakaziť.

 

Spomenul aj veľké peniaze, ktoré z plánu pôjdu na digitalizáciu v zdravotníctve. Hoci je to podmienka z EÚ a nič s tým neurobíme, je načim kritizovať aj EÚ, aby nedávala rôzne podobné podmienky, ktoré v zásade primárne neriešia zdravotný stav ľudí a celý systém zdravotníctva.

Martin Čepček sa doplňujúco opýtal, či osobne so zdravotníkmi rokoval. A Heger je vraj často s nimi v kontakte. Zdá sa mu, že je dobre informovaný. Zdravotníctvo je podľa Hegera top-agendou pre túto vládu. Michal Albert, foto ilustračná Michal Albert

Similar Posts