PREDSEDA KSS POVEDAL VÁŽNE SLOVÁ SMEROM K OBLASTI ZDRAVIA. POMÁHA MU AJ TOTO A TREBA TO OTVORIŤ

author
4 minutes, 6 seconds Read

Predseda Komunistickej strany Slovenska (KSS) Jozef Hrdlička poukázal na to, že v spoločnosti je veľmi dôležité riešiť aj otázku športovania. A pripomína, že to nie je len otázka profesionálov, ale štát by sa mal koncepčne zaoberať tým, ako vrátiť viacej športu do škôl, kde je aj pre zdravie mládeže športovanie veľmi dôležité.

 

Jozef Hrdlička sa o tom vyjadril v jedenástom pokračovaní relácie Za rohom na Slobodnom vysielači. „Ja teda poviem veľmi otvorene, že, samozrejme, tých problémov v spoločnosti, na Slovensku, máme naozaj mnoho a určite aj v citlivejších oblastiach, ako je šport,“ povedal s tým, že toto je však oblasť, ktorá by tiež nemala ísť bokom. „Ani šport by nemal byť zanedbávaný a mala by mu byť v spoločnosti dávaná značná pozornosť, a to nie len teda nejaká morálna, ale aj ekonomická,“ povedal líder komunistov s dôvetkom, že iniciatívu KDH, ktoré by chcelo samostatný rezort športu, sledoval.

 

Aj neprofesionáli

V oblasti športu a telovýchovy však predseda KSS pripomína, že táto oblasť sa týka nie iba profesionálov, ale aj detí. „Treba určite v spoločnosti niečo robiť. Priama odpoveď na tú otázku, že či práve, ako si to teda ty Michal nazval, byrokratické opatrenie, teda zavedenie ministerstva športu, či to je to riešenie, to ja v tejto chvíli nedokážem povedať. Skôr si myslím, že to nie je v tom, že či je ministerstvo športu na Slovensku, alebo nie je,“ povedal s dôrazom, že by sme sa mali pozrieť aj niekoľko rokov dozadu. „A určite tá generácia, ktorá si pamätala aj deväťdesiate roky, ale aj to obdobie pred tými deväťdesiatymi rokmi, tak tá kvalita toho športu, a musia mi naozaj teraz poslucháči dať za pravdu, bola na úplne inej úrovni. A ja si sám pamätám, že to športové vyžitie detí a mladej generácie na školách bolo absolútne na inej úrovni,“ netajil Hrdlička s tým, že na školách boli aj rôzne branné cvičenia, dnes brané skôr formalisticky, keď sa žiaci zväčša v deň branného cvičenia vyberú na nejaký výlet. „Na školách existovalo veľké množstvo športových krúžkov, proste stále to nejako inak fungovalo.“

A ja si sám pamätám, že to športové vyžitie detí a mladej generácie na školách bolo absolútne na inej úrovni.

 

Nebol to len symbol

Bývalý poslanec NR SR však dodal aj ďalšiu oblasť, ktorá symbolizovala šport v predchádzajúcom režime. „A musím aj provokačne zabrdnúť, že aj taká spartakiáda, ktorá tu bola, tak tiež to nebolo o tom, ako niektorí dnešní kritici toho bývalého režimu hovoria, že tou spartakiádou tí komunisti deformovali ľudského jedinca. No vôbec nie. Práve išlo o tú telovýchovu, o ten rozvoj, telesný, rozvoj toho mladého človeka, o jeho zdravie a podobne,“ doplnil Jozef Hrdlička s dôvetkom, že súhlasí s výzvami, aby sa v našej vlasti začalo aj so športom niečo pozitívneho robiť. „Treba to robiť koncepčne,“ zdôraznil s tým, že poukázal aj na veľké množstvo obezity medzi mladými a podčiarkol, že tá po zdravotnej stránke ani mládeži neprospieva. Pripomenul aj pohľad na ostatné roky, ktoré ukazujú, že mladí športujú menej, pričom viac sa venujú napríklad počítačom či internetu.

Spartakiáda, ktorá tu bola, tak tiež to nebolo o tom, ako niektorí dnešní kritici toho bývalého režimu hovoria, že tou spartakiádou tí komunisti deformovali ľudského jedinca. No vôbec nie.

Líder komunistov je presvedčený, že preto sa aj spoločnosť, aj politická reprezentácia, musí na túto problematiku pozrieť, a to veľmi odborne. „Takže určite by štát mal mať zreteľnú koncepciu rozvoja športu ako takého, nie len toho profesionálneho, ale vôbec rozvoja športových činností tej telovýchovy, od tých najnižších vekových kategórií až po tú dospelú populáciu,“ dodal predseda Komunistickej strany Slovenska s tým, že pri snahe o vytvorenie ministerstva športu ide skôr o populistickú snahu zviditeľniť sa. „Ale že treba riešiť aj túto problematiku, o tom niet pochýb,“ uzavrel predseda KSS v relácii Za rohom na Slobodnom vysielači.

Michal Albert, foto Michal Albert, zdroj: https://hearthis.at/slobodnyvysielac/za-rohom-11-2021-08-15/ 

Similar Posts