ZUZANA ČAPUTOVÁ V DEŇ 77. VÝROČIA SNP POVEDALA ODKAZ, KTORÝ SA MÔŽE PÁČIŤ AJ NEOČKOVANÝM

author
2 minutes, 8 seconds Read

Zuzana Čaputová sa v nedeľu 29. 8. 2021 zúčastnila na oslavách 77. výročia Slovenského národného povstania. A na sociálnu sieť napísala myšlienku, ktorá sa môže pozdávať aj neočkovaným. Práve tí sa vyjadrujú, že nechcú rozdeľovanie spoločnosti. No podobnú myšlienku, aj keď v inom kontexte povedala prezidentka. Myšlinky by však mali platiť na každý kontext, najmä myšlienka, ktorú vyslovila hlava štátu v dôležitý deň Sloveniek a Slovákov.

„Nenechajme sa ako spoločnosť rozdeľovať,“ napísala Zuzana Čaputová na sociálnej sieti. „V zápase s absolútnym historickým zlom – akým boli nacizmus a fašizmus – sa rozhodujúca časť národa v auguste 1944 postavila na obranu ľudskosti a civilizácie,“ doplnila prezidentka SR s tým, že SNP bránilo dôležité hodnoty humanizmu a demokracie. Preto SNP oslavujeme, „lebo ním nielen sami sebe, ale aj svetu hovoríme, čím sme a čím chceme byť, k čomu sa hlásime“.

Zuzana Čaputová zdôraznila, že obdobie, vnotorom žijeme teraz, je rovnako náročné. „Posledný rok priniesol veľa obetí, veľa smútku, ale aj hnevu a sklamania. Všetky tieto emócie sú ľudské a prirodzené. To, čo však považujem za nebezpečné a čo nemá mať medzi týmito emóciami miesto, je nenávisť a podnecovanie k nej. Nenávisť nikdy nič nevyriešila a napokon aj viedla k hrôzam vojny,“ doplnila ako odkaz voči všetkým, ktorí tolerujú nenávisť. No nenávisť prichádza z jednej, ale aj z druhej strany. Zastaviť by sme mali každú nenávisť a každé rozdeľovanie. Ani neočkovaní, ktorí sa boja vakcíny, alebo napríklad majú zdravotné problémy, ktoré im očkovanie neumožnia, nesmú byť ostrakizovaní a prakticky segregovaní.

„Nedopusťme, aby nenávisť ovládla našu krajinu, aby nám diktovala, čo si máme myslieť o svojich blížnych, nenechajme sa ako spoločnosť rozdeľovať,“ doplnila Čaputová s tým, že príklad si máme vziať z hrdinov SNP, išlo im totiž o spoločný cieľ. „My všetci spolu teraz tvoríme Slovensko. Budujme ho vo vzájomnom rešpekte, úcte, spolupráci a s pamäťou,“ uzavrela Zuzana Čaputová s vďakou ľuďom, ktorí v SNP riskovali a položili život. Postavili sa „na stranu humanity, demokracie a ľudskej dôstojnosti“. (alb), zdroj a foto FB Zuzana Čaputová.

Similar Posts