KTO PODĽA UHRÍKA KRÚŽI NAD KUBÁNSKYM BOHATSTVOM AKO DRAVEC NAD KORISŤOU?

author
2 minutes, 51 seconds Read

Poslanec Európskeho parlamentu Milan Uhrík sa pre KĽÚČ OD… vyjadril k aktuálnym udalostiam na Kube. Médiá tento týždeň prinášali sériu správ o protestoch kubánskeho ľudu. Kubáncom má, ako to uviedli médiá, prekážať chudoba či nedostatok vakcín.

Závažnosť situácie si europoslanec uvedomuje. „Situácia na Kube je skutočne napätá. Pred pár rokmi americké spoločnosti uvoľnili prístup k internetu na Kube, došlo k čiastočnej normalizácii vzťahov a otvoreniu komunikačných kanálov,“ povedal Milan Uhrík s tým, že Barack Obama ako vtedajší šéf Bieleho domu vyzval, aby sa skončili ideologické zápasy.

Pred pár rokmi americké spoločnosti uvoľnili prístup k internetu na Kube, došlo k čiastočnej normalizácii vzťahov.

No v ostatných rokoch sme zaznamenali viacej nepokojov v zmysle ideologockých bojov, posledne to bolo v Bielorusku. Preto podľa Uhríka môže ísť o podobné procesy aj na ostrove Fidela Castra a Che Guevaru, dvoch najväčších tvárí Kubánskej revolúcie, ktorou je nazývané aj budovanie socializmu. Preto vlastne komunisti pri pádoch socialistických režimov hovoria o kontrarevolúciách.

Bývalý riaditeľ Úradu BBSK naznačuje možný pokus o majdanizáciu Kuby. „Podľa určitých indícií a vzorcov tzv. farebných revolúcií by však nebolo prekvapenie, keby reálnu nespokojnosť časti spoločnosti podporovali externé vplyvy, ktorých záujem je zmena režimu, otvorenie kubánskeho trhu veľkým nadnárodným korporáciám, kontrola nad nerastným bohatstvom a všeobecným potenciálom štátu,“ doplnil niekdajší poslanec a podpredseda Ľudovej strany Naše Slovensko s dôvetkom, že súčasmé protesty Kubáncov „podporujú bohaté hispánske elity na juhu USA, americkí a európski politici, ako aj prozápadné médiá“.

Bývalý poslanec Národnej rady SR je presvedčený, že v prvom rade sa musí myslieť na občanov, nechať ich, aby sa rozhodli sami. „Je potrebné zachovať vôľu ľudí! Akýkoľvek systém smeruje k úpadku, keď nemá oporu v obyvateľstve. Desiatky rokov sa rozhodla Kuba žiť v určitom systéme, znášať príkoria a kruté sankcie od Spojených štátov,“ doplnil s tým, že ich rozhodnutie môže byť teraz vybrať sa inou cestou.

Desiatky rokov sa rozhodla Kuba žiť v určitom systéme, znášať príkoria a kruté sankcie od Spojených štátov.

Uhrík vyzýva k prijatiu možného rozhodnutia kubánskeho ľudu, ktorý sa počas Kubánskej revolúcie pridal k Fidelovi a Raulovi Castrovcom a k argentínskemu revolucionárovi Ernestovi Che Guevarovi a porazil spoločne diktátora Batistu podporovaného zo strany USA. Ľud sa podľa neho podobne môže rozhodnúť aj dnes. „Túto voľbu môžeme len rešpektovať. V každom prípade je však správne zaistiť, aby to skutočne bola slobodná voľba väčšiny Kubáncov. Nie úzkej, vplyvnej, zo zahraničia podporovanej skupiny ‚privatizérov‘, ktorí krúžia nad kubánskym bohatstvom ako dravec nad korisťou a neváhajú topiť Kubu v krvi pre dosiahnutie svojich cieľov,“ uzavrel súčasný predseda hnutia Republika. (alb), ilustračné foto unsplash.com

Similar Posts