ÚPADOK HOKEJA NA SLOVENSKU SA ZAČAL V ROKU 2002 ZISKOM ZLATEJ MEDAILY, MYSLÍ SI IMRE VALÁŠEK

author
2 minutes, 57 seconds Read
Hoci hokejový šampionát vystriedal ten futbalový európsky, stále je vystúpenie zverencov kanadského trénera Ramsaya v hlavách mnohých fanúšikov, akoby to bolo včera. A hoci postup dp štvrťfinále znamenal splnený cieľ, niekedy boli ciele vyššie. A sú fanúšikovia, ktorí neustále spomínajú práve na kúzelný úspech z Göteborgu. Rozprávali sme sa o stave hokeja na Slovensku, ale aj o možnej budúcnosti, s riaditeľom Tipos extraligového klubu z Nových Zámkov Imre Váláškom.
Často sa hovorí o potrebe zvládnuť zápasy v hlavách. Čo by sa mohlo s týmto urobiť? V hokeji pôsobia aj mentálni tréneri. Nakoľko práve takýto mentálni tréneri vám počas vašej kariéry pomohli?
V dnešnej dobe je mentálna stránka hráča a mužstva veľmi dôležitá a
 má veľký vplyv na hru, ako aj prípadný úspech či neúspech mužstva. Môžete mať mužstvo plné kvalitných hráčov, ale pokiaľ
nebudú v hlavách nastavení víťaziť a chcieť dosiahnuť úspech, nepodarí sa to. Mentálni tréneri sú v mužstvách dôležitou súčasťou
v dnešnej dobe a ich vplyv na hráčov nakláňa tú pomyselnú misku váh úspechu na vašu stranu.
Čo by bolo potrebné urobiť, aby sa podarilo opäť vychovávať hviezdy ako Hossa, Gáborík, Chára atď.? Je to len otázka financií, alebo sú tu aj iné aspekty, ktoré by museli vyjsť? 
Je to veľa faktorov, samozrejme, sú to financie, ale najmä postoj štátu a jeho podpora športu ako takého, pretože za posledné roky záujem štátu a šport upadol, je na okraji záujmu a pokiaľ sa toto nezmení, situácia sa nezlepší.
Nie sú vytvorené podmienky pre firmy, ktoré by mohli podporiť šport, ako je to v okolitých krajinách (napr. Maďarsko, kde môžete časť daní dať na podporu športu a kultúry.)
Aj to je jeden z dôvodov, prečo nás kedysi nehokejové krajiny postupne dobiehajú a je len otázkou času, kedy nás predbehnú.
Nie sú vytvorené podmienky pre firmy, ktoré by mohli podporiť šport, ako je to v okolitých krajinách (napr. Maďarsko, kde môžete časť daní dať na podporu športu a kultúry.)
Často sa hovorí o potrebe vychovávať nových hráčov, ktorí sa presadia v NHL, pretože táto súťaž je najkvalitnejšia a ešte viac zocelí hráčov. Vidíte nedostatok hráčov v NHL ako jeden z dôvodov, prečo sme medailu získali posledne v roku 2012?

Úpadok hokeja na Slovensku sa začal v roku 2002 ziskom zlatej medaily na MS v Göteborgu, kde generácia, ktorá ho získala, nemala a ani dnes nemá adekvátnych nástupcov. Nie je to len to, že nemáme hráčov v NHL, ale aj tým, že slovenskí hráči nie sú až tak žiadaní ani v iných kvalitných ligách (KHL, SHL atď.) až na pár výnimiek. Verím, že sa to v nasledujúcich rokoch zmení a najmä sa zlepší spolupráca SZĽH a klubov, ktoré vychovávajú hráčov pre reprezentácie.

Michal Albert, foto ilustračné unsplash.com a https://www.hcnovezamky.eu/vedenie-klubu/

Similar Posts