PODĽA PREDBEŽNÝCH VÝSLEDKOV POĽSKÝCH PREZIDENTSKÝCH VOLIEB TESNE VYHRAL ANDRZEJ DUDA

author
1 minute, 8 seconds Read

Podľa exit poolu, ktorý prezentovala poľská televízia TVP, získal Andrzej Duda … percent hlasov oprávnených voličov. Rafal Trzaskowski získal percent.

V rozhovoroch poľskej televízie TVP sa pred uzavretím volebných miestností rozprávali o prebiehajúcich voľbách prezidenta Poľska. V druhom kole kandidovali doterajší prezident konzervatívec Andrzej Duda a liberálny primátor Varšavy Rafal Trzaskowski.

Poľský sociológ Henryk Domański, ktorý sa zúčastnil v rozhovore TVP hovoril rastúcom pocite ľudí o tom, že majú možnosť niečo ovplyvniť. „Máme dočinenia s trendom. Nemyslí si, že účasť bude väčšia ako v prvom kole,“ povedal Domański s tým, že práve polarizácia spoločnosti na konzervatívnu a liberálnu časť podľa neho motivovala na účasť vo voľbách. „Ľudia určite budú chcieť ukázať názor,“ doplnil Domański s tým, že neskôr sa ukázalo, že 68,9 percent bola účasť. Najviac 74,3 bolo v Mazowieckom vojvodstve.
V relácii bolo zdôraznené aj to, že v minulých voľnách bola účasť jedna z najnižších účastí v EÚ. V relácii odznel aj fakt, že skoro 10 miliónov hlasov dostane víťaz. A podľa moderátora programu bude mať preto silný mandát.

(alb), zdroj TVP

Similar Posts