POSLANEC SMERU SA CHCE STAVIŤ O KOŇAK, „ŽE PÁN LIPŠIC BUDE ZVOLENÝ ZA GENERÁLNEHO PROKURÁTORA“

author
2 minutes, 17 seconds Read

Matúš Šutaj-Eštok, poslanec za Smer-Sociálna demokracia (SMER-SD) pripomenul, že slovenská justícia nemá až tak oprávnene zlé meno, veď vo väzbe sedia pravdepodobní vykonávatelia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Na Slovensku musí spravodlivosť platiť rovnako pre všetkých,“ povedal poslanec najsilnejšej opozičnej strany, ktorý sa vyjadril aj k otázke, kto by mal byť novým generálnym prokurátorom (GP) po tom, ako sa čoskoro končí funkčné obdobie Jaroslava Čižnára. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková je za to, aby nový GP bol prokurátorom. Je podľa nej dôležité „dať tým kredit aj tej prokuratúre ako takej“.
Šutaj-Eštok súhlasí s Kolíkovou. „Ja sa v tejto téme úplne zhodujem s pani ministerkou a súhlasím aj s jej názorom,“ povedal s tým, že koaliční partneri pravdepodobne urobia opak a pripravujú pôdu na to, aby GP stal exminister vnútra a spravodlivosti Daniel Lipšic. Podľa Kolíkovej to takto nie je, na koaličnej rade to tak nepočula. „Už sa k tomu vyjadrila aj Veronika Remišová, aj viacerí, čo zaznelo aj na koaličnej rady, že poslanci majú voľnú ruku,“ vysvetlila Kolíková v relácii Na hrane TV JOJ. Eštok-Šutaj je však maximálne presvedčený, že to dopadne presne v prospech Lipšica. Zmena zákona je podľa neho účelová a „pokojne ju môžeme nazývať Lex Lipšic“. Poslanec Smeru pripomenul aj to, že sa obišlo medzirezortné pripomienkové konanie a odborná debata. „Ak sa chceme baviť o generálnom prokurátorovi, musí byť v prvom rade nestranný a nepolitický,“ odôvodnil Matúš Šutaj-Eštok s tým, že je ochotný staviť sa.

Ak sa chceme baviť o generálnom prokurátorovi, musí byť v prvom rade nestranný a nepolitický. M. Eštok-Šutaj

„Ja sa s vami môžem pokojne staviť o fľašu koňaku, že pán Lipšic bude zvolený za generálneho prokurátora.“
Kolíková však tento jeho názor nezdieľa a nestotožňuje sa ani s ďalšou výčitkou poslanca Smeru, že je to v rozpore s Programovým vyhlásením vlády. „Nepíše tam to, čo neurobí,“ zdôraznila Kolíková. Eštok-Šutaj sa teší, že aj prezidentka Zuzana Čaputová, aj ministerka spravodlivosti, majú podobný názor ako on. Podľa Šutaja-Eštoka však koalícia chce urobiť opak. Daniel Lipšic sa zatiaľ nevyjadril, či vôbec chce byť generálnym prokurátorom.
(alb), zdroj: Na hrane, TV JOJ, 28. 5. 2020.

Foto: print screen: https://www.youtube.com/watch?v=9fDRvoTFP-0

Similar Posts