Je mi to veľmi ľúto. Matovič povedal, že viac ako túto sumu nedá lekárom viac. Čo sa bude teraz diať?

author
1 minute, 39 seconds Read

Minister financií Igor Matovič, ktorý je súčasťou vyjednávania na zvýšenie platov lekárov, ktorí hrozia výpoveďami, odkázal lekárskym odborárom, že nad určitú sumu nepôjde.

„Lekárski odborári: Chceme +100% vyšší plat … OK, ustúpime, stačí nám +59%,“ píše v titulku statusu na sociálnej sieti Igor Matovič

Líder OĽANO dodal, že lekársky odborár  Visolajský predložil požiadavku na zvýšenie základného platu (bez príplatkov) atestovaného lekára s 30-ročnou praxou o +100% (2023/2022)

„Dnes túto požiadavku blahosklonne znížil “len” na +59%. Tvrdí, že keď túto požiadavku nesplníme, zabezpečí, aby 2100 lekárov 1. decembra opustilo pacientov v nemocniciach. Je mi to veľmi ľúto, ale ponuka vlády v mene 5,4 milióna potenciálnych pacientov zostane už nezmenená = +35%,“ napísal tvrdo Matovič a dodal, že vláda nie je neférová a nesľubuje nemožné.

„Viete, mohli by sme ľuďom sľubovať švajciarske dôchodky, pečené holuby do huby a iné bludy. Nie, my hovoríme pravdu – pridali sme na platy zdravotníkov mimoriadnych 300 miliónov (ročne) navyše mimo 6,9% valorizácie platov na budúci rok a dosiahli sme tak prekonanie platov lekárov v českých nemocniciach … to je náš spoločný a mimoriadny úspech a odmietame sa za neho hanbiť,“ zdôraznil šéf OĽANO.

No Matovič ďalej spomína hazard. „Ísť však ďalej, by bol už absolútny morálny hazard. Ako by sme sa pozreli do očí ostatným zdravotníkom? Ako by sme sa pozreli do očí ostatným 470-tisíc štátnym zamestnancom? Dali sme viac, ako bolo únosné. Len preto, lebo nechceme dopustiť ohrozenie zdravia. Pýtať napriek tomu “znížených” +59% viac však už nemá absolútne nič s bojom za spravodlivé odmeňovanie,“ dodal na sociálnej sieti expremiér a minister financií. (alb), foto a zdroj FB Igora Matoviča.

 

Similar Posts