FÍNI? TÝM BOLO JEDNO. IŠLI ZA VÍŤAZSTVOM A DOKÁZALI TO, POVEDAL FRANTIŠEK ALBERT V HODNOTENÍ MS 2019

author
10 minutes, 40 seconds Read

KARANTÉNA: HODNOTILI SME S FRANTIŠKOM ALBERTOM SLOVENSKÉ MAJSTROVSTVÁ SVETA V HOKEJI 2019. V relácii Slobodný šport sme sa rozprávali s Františkom Albertom, športovým fanúšikom a tiperom. 26. mája 2019 sme hodnotili končiaci sa hokejový svetový šampionát v Košiciach a Bratislave.

Tak ako to zatiaľ hodnotíš?
Tak podľa mňa, si myslím, že to bol vydarený šampionát, naši obstáli celkom dobre. No tak to už tým, to spolu súvisí, že tie výsledky neboli také, aby sme mohli postúpiť do štvrťfinále, dva zápasy nám nevyšli, mladý kolektív. Ale oslovil veľa ľudí, veľa fanúšikov, celé Slovensko tým žilo, boli dobrí, až na ten záver, že tie posledné sekundy, alebo minúty nezvládli, tak ako s Nemeckom, ako aj s Kanadou. Škoda. Ale ja si myslím, že tam mladí ani nemali takú vinu, že to nedotiahli do konca, lebo to je trénerský tím, ktorý by o tom mal rozhodnúť, pomôcť im tam tie posledné sekundy, posledné minúty, upresniť čo majú robiť, lebo to sú mladí, ešte takí neskúsení hráči. Dali všetko do toho, si mysleli, že majú zápas za sebou, že už vyhrali a tak a nevyšlo im to. Čiže psychicky to podľa mňa nezvládli.

Myslíš teda ja zápas s Kanadou, keď dve sekundy pred koncom dostali na 6:5?
Áno, aj to, a takisto aj s Nemeckom. V 58. minúte ešte viedli 2:1 a nakoniec prehrali. To bola tiež. Ale, to vravím, to je tím. Veď tam je tých asistentov, trénerov plno, že mohli poradiť.

Pýtali sme sa na to aj ľudí v uliciach Banskej Bystrice, ale o tom o chvíľu, o chvíľu si ich pustíme. A tiež jeden tam vlastne spomenul, a on to tak povedal, tak tvrdo, na toho trénera, že on to vlastne nezvládol v závere, pretože on si mal zobrať time-out v zápase s Kanadou. A ten fanúšik trošku ho tam podozrieva z niečoho, ale však to nechajme v napätí a uvidíme, čo on sám na to povedal, čo sme nahrali. A milí poslucháči, v tejto relácii sa nebudeme rozprávať len o tom hokeji. V druhej polovici, alebo možno v tretej tretine, pomyselnej, záleží ešte, ako si to rozdelíme, či na polčas, alebo tretiny, ale asi na tretiny, tak v tej tretej tretine sa budeme zase rozprávať o Lige majstrov a viete veľmi dobre tí, čo to sledujete, že teraz to bude už čoskoro, 1. 6. myslím, bude finále Ligy majstrov, už neviem teraz v ktorom meste…
V Madride.

Áno, áno, v Madride. A Real Madrid sa tam teda nedostal, čo možno verili, že práve domáce budú mať finále. Ale čo bude zaujímavé, bude to čisto anglické finále, anglické derby, Liverpool – Tottenham, ale o tom už v tej poslednej tretine. Poďme ešte teda k Majstrovstvám sveta. Dnes sú posledné zápasy, tak možno začnime práve nimi. A potom pôjdeme smerom dozadu. Ako to očakávaš? Dnes súboj o tretie miesto Rusko – Česko.
Ja si myslím, že Česi to už zabalili. Že to už nezvládnu, lebo sú celkom rozbití. Rozbité mužstvo, však 5:1 prehrať, čo nie je maličkosť. A pritom Česi vedia na Kanadu hrať. Koľko razy ich porazili. Sú vyrovnaní veľa razy. Ale podľa mňa dnes to už proti Rusku zabalia.

Ja si myslím, že Česi to už zabalili. Že to už nezvládnu, lebo sú celkom rozbití.

Tam dokonca my sme dokázali 5 gólov dať Kanade. Dvakrát sme viedli. Ja som teda nevidel posledný zápas teraz, ktorý bol Česko- Kanada, ale mám pocit, že asi Slováci hrali lepšie v tom zápase s Kanadou.
Môže to byť. Ale to bolo, že ešte bolo na začiatku, ešte to kanadské mužstvo nebolo také skonsolidované, ešte to bolo na začiatku, boli to také nevyrovnané výsledky. Ešte nehrali naplno, by som povedal. Už teraz je to úplne iné. Ale Fíni sú vyrovnaní súperi, čiže tam podľa mňa nie je jednoznačný favorit či Kanada, či Fínsko. Ale Rusko podľa mňa porazí Česko. Česko to už nezvládne.

Večer teda to Fínsko – Kanada. Bol to zároveň prvý, otvárací zápas tohto šampionátu Fínsko proti Kanade, prekvapujúco, si myslím, že vyhralo Fínsko 3:1, napriek tomu, že nemajú žiadneho hráča z NHL, a išli, a dosť čo som tak sledoval mediálne, že v ich domácej krajine ich dosť podceňovali, alebo sa im to nepáčilo, že neberú žiadnych hokejistov z NHL, napriek tomu sa im podarilo. Opäť asi tá bratislavská mágia zohrala tú rolu a zase teda môžu byť majstri sveta. Už myslím, že tretíkrát, lebo zatiaľ iba dvakrát boli majstri sveta, sa mi zdá. Jedenkrát to bolo v 2011 na Slovensku, pamätáme si ten už legendárny záber, keď vystupoval tréner Fínska z lietadla a spadol, zrejme pod vplyvom…
…omamných látok. Alkohol.

Áno, legálnych látok, zatiaľ teda legálnych. Tak ako to očakávaš? Bude to vyrovnaný súboj? Šachová partia? Alebo, naopak, otvorená vec?
Podľa mňa to bude veľmi ťažký zápas, lebo Fíni sú silní. Dobrí korčuliari. Vedia aj góly dávať. Aj majú toho mladého hráča, toho Kakko, či ako sa to volá presne.

Podľa mňa to bude veľmi ťažký zápas, lebo Fíni sú silní. Dobrí korčuliari. Vedia aj góly dávať.

Áno, ten veľmi zažiaril na týchto majstrovstvách a očakáva sa, že bude neviem či draftovaný, či už nebol draftovaný.
Určite bude.

Slovenský tím. Kto ťa tam najviac oslovil? Zaujal?
Vieš čo, mne sa Bondra veľmi páčil od začiatku. Potom nakoniec ho aj vyradili. Potom na posledné zápasy ho naspäť povolali. Výborne hral. Mne sa veľmi páčil. No, samozrejme, Nagy, to je kvalita, skúsenosť, vie podržať puk, nezľakne sa, nie je taký vyplašený, vie rozdávať pekné prihrávky, proste je chlap na mieste. Však má aj skúsenosti, hral aj v KHL, aj NHL, má veľa skúseností, aj v Čechách.

Bol to vlastne jeho posledný zápas. Rozlúčil sa s kariérou v zápase s Dánskom, to bol teda jeho posledný zápas. Podobne sa lúčil ako Pavol Demitra, v ktorom roku, tiež 2011, tam potom vieme, aká nešťastná udalosť sa stala s tímom Lokomotivu Jaroslavľ, to určite nechceme radšej ani spomínať. Poďme od začiatku tohto majstrovského kolotoča. Ktorý zápas ti možno tak najviac utkvel v pamäti? Ktorý sa ti tak najviac páčil?
Vieš čo, napriek tomu, že české mužstvo vypadlo, čiže hrá len o tretie miesto, ale proti Nemcom hrali veľmi dobre. Veľmi výborne hrali. Až prvá tretina 0:0, druhá tretina 1:1, ale v poslednej tretine im dali 4 góly. Čiže hrali výborne. A Nemci sú vytrvalí, húževnatí a dokázali to. Ja som myslel, že včera dosiahnu lepší výsledok. A Rusi ma trošku sklamali. Lebo toľko kvalitných hráčov, čo hrá v NHL a nedotiahli to. Celý zápas sa mi videl, že tí Fíni boli o niečo lepší. Vytrvalejší. Lepšie korčuľovali. A títo vyzerali ako takí mazáci. Že už oni sú už za vodou, že nemusia drieť, hrať. Ale Fíni, tým bolo jedno, tí išli za víťazstvom a dokázali to. Síce 1:0, ale aj to je… už sú vo finále.

A títo vyzerali ako takí mazáci. Že už oni sú už za vodou, že nemusia drieť, hrať. Ale Fíni, tým bolo jedno, tí išli za víťazstvom a dokázali to.

A podľa medializovaných informácií, tam sa niektorého hráča pýtali na to, že sú vlastne červená mašina a ten vlastne dával pozor na to, že až po tom finále ich takto môžeme nazvať. Takže dával tam náznaky, že treba pokorne s tým ešte ísť, možno to nezvládli z tohto hľadiska, možno to bolo naozaj len o tom šťastí, že tým Fínom sa podarilo dať tam ten jeden gól, boli tam nejaké chyby v obrane, som videl ten jeden gól, ako padol.
Ale mali 9 minút ešte do konca. Čiže mali vyrovnať a potom v predĺžení by sa rozhodlo, že kto je lepší. Ale nevyrovnali. 9 minút mali na vyrovnanie.

To už je ťažko potom, keď tak málo času zostáva. A vedia teda, že celá tá šanca na zlato sa môže skončiť vďaka tým deviatim minútam, ktoré sa môžu aj nepodariť. A ako sa ukázalo, tak sa aj nepodarili. Potom ktoré tam boli také zápasy, ktoré ťa zaujali? Možno tá Amerika s Kanadou?
No aj to. Už ani neviem. Bolo tam veľa dobrých zápasov. Veľa výborných zápasov. No hlavne našich som najviac sledoval a v tých prvých zápasoch výborne hrali. Mladí chlapci, dali všetko do toho, však bolo to aj povzbudením obecenstva v Košiciach a celé Slovensko tým žilo. Čiže chceli ukázať tí mladí chlapci, že sú dobrí, že vedia a dokázali to. Len škoda, že ten záver už nezvládli. Tam bola jediná chyba.

Čo si myslíš o kanadskom trénerovi? Graig Ramsay. Mal by pokračovať? Alebo by tam mal prísť niekto iný?
Ja si myslím, že by mal prísť iný. On už dokázal… Stmelil mužstvo, vsadil na mladých hráčov, podarilo sa mu to. Vyšlo mu to na mladých hráčov. A už ich dal dokopy, veľa sa od neho naučili. Ale ja si myslím, že aj tak by mal prísť nový tréner. A možno, že aj náš.

Ja si myslím, že by mal prísť iný. On už dokázal… Stmelil mužstvo, vsadil na mladých hráčov, podarilo sa mu to.

Ktorý by sa ti pozdával?
Tak neviem. Možno, že aj Podkonický by bol dobrý. Neviem. Országh už bol asistent ešte za českého trénera predtým.

Áno, za Vůjteka.
Za Vůjteka, hej. A tak neviem, však bude zasadnutie výboru, tak tam sa rozhodne. Neviem, o mesiac, či kedy to bude. A tam sa rozhodne, že či tam dajú slovenského trénera, alebo uvidíme.

A možno to bude Rostislav Čada. Mám taký malý tip.
No, hej, žeby?

Aj keď som počul, že pod ním nie celkom radi hrajú hráči, pretože ich veľmi vyšťaví pri tých tréningoch, tak neviem, že či by… Ale tak zase aj o Říhovi sa hovorí, že je taký tvrdší.
Hm, ale pokojne by mohli aj fínskeho trénera. Však vo Fínsku je veľa dobrých trénerov, však v koľkých reprezentačných mužstvách sú fínski tréneri. A dobrí sú. Na také dva-tri obdobia, dvojročné obdobie mohli skúsiť, či uspeje, či to ustojí ten Fín.

Ja mám ale taký trošku pocit, že ako keby, že proste vždy, však vždy sa nejakému tímu podarí nejaké úspešné veci zažijú, a potom príde také obdobie, že no, poďme z tej krajiny zobrať trénera. Teraz možno Fíni budú majstri sveta, ale, tak potom, pred dvomi rokmi, alebo aj pred rokom boli zase Švédi. Tak potom prečo nie Švéda?
No, môže byť aj to, ale neviem. Fíni sú mi sympatickejší. Asi len preto.

Zvyšok rozhovoru si môžete vypočuť v relácii Slobodný šport.

Zdroj: https://hearthis.at/slobodnyvysielac/slobodny-sport-14-2019-05-26/ 

Rozprával sa M. Albert, foto autor

 

Similar Posts