SLOVÁK ŽIJÚCI V ČÍNE OPÍSAL, AKO SA KOMUNISTOM DARÍ ZVLÁDAŤ BOJ S KORONAVÍRUSOM

author
1 minute, 50 seconds Read

Za najdôležitejšiu oblasť, vďaka ktorej sa Číne darí v boji s koronavírusum, považuje Slovák Pavel Dvořák testovanie. Slovák žijúci v Šanghaji dodáva, že testovanie v komunistickej krajine prebieha na rôznych miestach. Už pri východe z činžiaku stojí prvý človek s teplomerom, ktorý ľuďom meria telesnú teplotu. Nasleduje ďalšie meranie pri východe zo sídliska či štvrte. Teplota sa meria aj pri vstupe do predajne potravín. Keď človek prechádza ulicou, dohliada na neho policajt, ktorý kontroluje telesnú teplotu ľudí v jeho okolí pomocou termo-kamery umiestnenej na helme. Akonáhle má človek zvýšenú teplotu, musí prejsť do do špeciálnej nemocnice, kde ho ďalej testujú na viacerých úrovniach.
V špeciálnych nemocniciach majú Číňania špeciálne prenosné CT-prístroje. „Jeden takýto prístroj dokáže vyšetriť až 200 ľudí denne,“ hovorí Dvořák s tým, že ľudí takto môžu vyšetrovať prakticky nepretržite.

Jeden takýto prístroj dokáže vyšetriť až 200 ľudí denne.

„Mali ste teplotu? Nedovolia vám vrátiť sa domov? Idete do špeciálnych infekčných kliník,“ povedal s tým, že tam prichádza k viacerým testovaniam. „Potvrdenie na vírusové ochorenie. Keď je pozitívne, tak vám spravia potvrdenie na chrípku, keď je negatívne, tak vám robia CT-scan a až pokiaľ CT-scan potvrdzuje, že máte napadnuté pľúca, tak vás pošlú na scany PCR,“ dodal s tým, že PCR je testom, ktorý už potvrdzuje prítomnosť koronavírusu. Keďže týchto záverečných testov je nedostatok, preto sa k ním pristúpi až po absolvovaní predchádzajúcich testov. „Až po teste na vírusové ochorenie a po teste na chrípku a po CT-vyšetrení.“ Výsledok PCR-testu podľa Dvořáka človek dostane po štyroch hodinách.
Podľa Dvořáka je dôležitým aj fakt, že chorí ľudia sa nenachádzajú doma, kde môžu nakaziť svojich príbuzných.

Michal Albert, foto ilustračná unsplash.com / Kayla Kozlowski

Similar Posts