OTVORENÝ LIST MATOVIČOVI, SULÍKOVI, KRAJČIMU A PREZIDENTKE V SÚVISLOSTI S KORONAVÍRUSOM: ZRUŠTE NÁKUP STÍHAČIEK ZA 1,6 MLD EUR

author
7 minutes, 47 seconds Read

Vážená pani prezidentka, vážený Igor, vážený pán Sulík, vážený pán Krajči. Rozhodol som sa napísať vám spoločný otvorený list, v ktorom žiadam o zdravý rozum. Pretože v dobe krízy nie je v súlade so zdravým rozumom kupovať stíhačky za 1,6 miliardy eur! Ľudia sú na to oprávnene nahnevaní. Tu vám vypočítam, ako sa vďaka ušetreným peniazom dá pomôcť v boji s koronavírusom. Nedostávam sa už v výpočtu, koľko ciest by sa dalo postaviť v čase bez epidémie. Alebo koľko iných užitočných vecí. Ale nateraz určite stačia tieto porovnania. Ak som sa v niektorom čísle pomýlil, nech mi je to odpustené, ide mi však hlavne o opísanie tejto jednoduchej logiky: stíhačky sú zbytočný luxus, zrušte ich nákup, peniaze nám pomôžu v boji s koronavírusom! Navyše ľudia sú za F16 nahnevaní a nevysvetlíte im to nijako argumentačne, proste ich nechcú.

Predstavte si karanténnu stanicu v hodnote milión korún slovenských. Preto hovorím v korunách, lebo euro je ešte stále abstraktnejšie, ťažšie uchopiteľnejšie, hoci ho máme už 11 rokov. Tak píšem v korunách, ale pre mňa-za mňa si to preložte do eur, alebo aj do dolárov, to je jedno, výsledok je ten istý. Tak si predstavme karanténnu stanicu v hodnote milión korún. Mohli by sme postaviť 48-tisíc takýchto karanténnych staníc. To znamená do každého okresu by sa mohlo tisíc takých staníc postaviť. A kde na to zobrať? No tá suma 48-tisíc miliónových karanténnych staníc, tak tá suma je 48-tisíc miliónov korún, teda 48 miliard korún. 48 miliard korún je 1,6 mld eur. A 1,6 miliardy eur budú stáť stíhačky, na ktoré peniaze sú. Tak ZRUŠTE NÁKUP STÍHAČIEK, NOVÁ MATOVIČOVA VLÁDA!

Prečo sa o tomto nehovorí? ,Prečo stále len to isté v tých médiách? Prečo sa nehovoria veci, ktoré štát proste chce dať na debilné stíhačky, ale ľuďom ich nedá. Ani vtedy, keď je to potrebné. Alebo sa ideme baviť o iných číslach? Tak si to pozrime z hľadiska tohto: 96-tisíc karanténnych staníc, keby každá stála pol milióna korún. Toľko by sa tiež dalo postaviť za tú sumu 1,6 mld eur. Takto treba o tých číslach premýšľať. Alebo poďme rozmýšľať v číslach koľko by sa dalo za to postaviť domov. Tak si predstavte rodinný dom v hodnote milión korún. Taký menší dom, ale predsa dom. Tak takýchto domov by sa za tú sumu dalo postaviť 48-tisíc. (To je polovica obyvateľov Žiliny). Polovica obyvateľov Žiliny by mohlo mať dom v hodnote milión Sk, ak by sa zrušil nákup stíhačiek F16. To len na ilustráciu, aká obrovská je to suma, že tu ide nie o fazuľky. Prečo o tomto Sulík nerozpráva, iba stále o exelovských tabuľkách, alebo o tom, ako zrušiť štátne sviatky, lebo by to vraj pomohlo ekonomike. Milý pán Sulík, zrušte nákup stíhačiek a tieto peniaze dajte do oživenia hospodárstva, na záchranu pracovných miest. Alebo pán nový minister zdravotníctva, dajte zrušiť tých 1,6 mld eur na nákup stíhačiek a zadotujte z toho nákup nového vybavenia pre nemocnice. Ak by jeden respirátor stál aj 1000 eur, čo preháňam, tak takýchto tisíc eurových respirátorov by ste za 1,6 mld eur kúpili milión respirátorov a 600-tisíc respirátorov navyše. A to som úmyselne zdvihol cenu respirátora na 1000 eur. Dobre, tak si to ešte povedzme v cene za rúška. Ak by jedno rúško stálo 1 euro, nepochybne to môže byť jeho reálna hodnota, tak takýchto rúšok by ste (odhliadnuc teraz od toho, že nie sú), mohli DAŤ VYROBIŤ 1,6 tisíc miliónov. Dať vyrobiť, áno, dať vyrobiť. Za sumu 1,6 miliárd eur, čo je 48-tisíc miliónov korún, by ste mohli vytvoriť družstvá a začať ich vo veľkom vyrábať. Ľudia by dostali prácu. A možno by sa v krízovom stave našli desaťtisíce ľudí, ktorí by boli ochotní vyrábať ich aj zadarmo. Nakúpte materiály, látky, šijacie stroje a ľudia budú vyrábať. Peniaze na to sú.
A napokon milý Igor. Odkaz aj pre Teba. Vždy sme si v mailovej komunikácii tykali, tak hádam si budeme tykať naďalej, sám si v niektorej relácii povedal, že si praješ, aby Ťa ľudia neoslovovali pán premiér, ale iba jednoducho, že Igor. Tak, milý Igor. Nenastal čas pozrieť sa na nákup stíhačiek F16 aj takýmto pohľadom? Nenastal čas prestať hejtovať, hľadať v ľuďoch, ktorí sa snažia ako môžu v tom, v čom sa sami zatarasili, tak ich hejtovať, namiesto toho, aby si urobil radikálny zlom? Prečo sa nechceš skúsiť do dejín sveta zapísať ako človek, ktorý zastavil nákup stíhačiek F16, lebo pandémia? Prečo sa to bojíš urobiť? Ak to urobíš, garantujem ti, že v tej chvíli politicky zlikviduješ aj Kotlebu, aj Fica. Lebo na stíhačky F16, ktoré sa veľmi snažil obhajovať Andrej Danko, sú oprávnene nahnevaní aj tí doterajší stúpenci NATO z tých naozaj obyčajných ľudí. Ale väčšina z tých obyčajných ľudí zástancami NATO ani nie je a v žiadnom prípade nákup stíhačiek F16 neschvaľujú. Tak bez ďalšieho zbytočného písania, Igor, čísla, ktoré som napísal pánovi Sulíkovi a pánovi novému ministrovi zdravotníctva, patria aj tebe. Tak Ťa prosím a žiadam, aspoň v záujme ukázania úprimnosti Tvojej snahy pomôcť v boji s koronavírusom, nechaj zastaviť nákup stíhačiek F16. V čase krízy to určite nejako pôjde. A ty sa zapíšeš do dejín.
Na záver je to zároveň aj otvorený list prezidentke Čaputovej. Pani prezidentka, prosím, v rámci objektivity tiež si prečítajte tieto slová, pozrite sa na nákup stíhačiek cez tieto čísla, čo všetko by sa namiesto toho dalo urobiť a zachovajte sa tiež štátnicky. Ak sa Igor rozhodne tieto stíhačky naozaj stopnúť, tak mu v tom nebráňte a vysvetlite to všetkým, že práve teraz nastal čas na ukončenie nezmyselnej militarizácie a z ušetrených peňazí za nákup nezmyselných vojenských zariadení investovať do tých zdravotníckych. Budeme potrebovať zdravý rozum. A k zdravému rozumu určite nepatrí v čase krízy, ale nielen v čase krízy, kupovať stíhačky za 1,6 miliardy eur, 48-tisíc miliónov korún.
Pani prezidentka, Igor, pán minister hospodárstva, pán minister zdravotníctva. Nákup stíhačiek F16 zrušte a zapíšete sa do dejín a do slovenských učebníc ako skutoční bojovníci. Kúpiť stíhačky F16 za 1,6 miliardy eur a nezabezpečiť viac lôžok, viac nemocníc (pamätáte ako rýchlo postavili nemocnicu v Číne, hádam si nemyslíte, že to bol hoax), viac rúšok, viac respirátorov, tak urobiť takýto nákup je vrchol barbarstva. Vy musíte zastaviť nákup stíhačiek. A nevyhovárajte sa, prosím, že rúška a respirátory nie sú, lebo Pellegrini. Tak ich začnite vyrábať. Aký je problém založiť družstvá a vyrábať vo výrobných družstvách? Za 1,6 miliardy eur to nemôže byť problém! Určite sa nájdu aj mnohí dobrovoľníci. Len musíte v stave, keď padá ekonomika, zastaviť nákup nezmyselných stíhačiek. Je to kľúč k mnohému. Ďakujem za prečítanie, za reakciu a za zrušenie nákupu stíhačiek F16. Zapíšete sa do dejín ako skutoční bojovníci, ktorí urobili skutočne krok hodný štátnikov. Igor, čo keby si dal napr. o stíhačkách F16 hlasovať? Čo myslíš, aký bude výsledok? Budú ich ľudia chcieť? Stavím sa s tebou o čo chceš, že ľudia stíhačky za 1,6 miliardy nechcú a hlasovanie by bolo adekvátne tejto nevôli a ich rozhorčeniu. Otvorený list adresujem rovnako aj novému ministrovi financií Hegerovi a chcem apelovať aj na jeho kresťanské cítenie, keďže som videl jeho prednášku v kostole.

PhDr. Michal Albert, PhD.

ilustračná foto: unsphlash.com / CDC

Similar Posts