PREDSEDA NR SR ANDREJ DANKO EXKLUZÍVNE PRE KĽÚČ OD…: JE ŤAŽKÉ NÁJSŤ MÉDIÁ, KTORÉ BY HĽADALI POZITÍVUM NEJAKÉHO POZNANIA

author
8 minutes, 20 seconds Read

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko sa v exkluzívnom rozhovore pre KĽÚČ OD… vyjadril ku trom otázkam. Okrem zhodnotenia súčasnej kampane, ktorá sa zjavne zameriava najmä na vyťahovanie rôznych káuz a nesmeruje k riešeniu problémov, sme sa druhého najvyššieho ústavného činiteľa pýtali aj na americké stíhačky F16, ktoré Dankovej Slovenskej národnej strane (SNS) vyčítajú aj národne cítiaci voliči.

Pán predseda, ako zatiaľ hodnotíte tú kampaň, v ktorej toho bolo veľa povedané, veľa sa tam riešila posledná schôdza atď. Proste, ako keby táto kampaň bola taká špecifická tým, že sa snažia tie mediálne, nazvime to hyeny, nachádzať si nejakých takých svojich obetných baránkov… Ako to tak celkovo hodnotíte?
Viete, pre mňa je to vlastne tretia veľká kampaň, ktorej sa ako politik zúčastňujem, ale ešte nikdy tak médiá nevyjadrovali politickú podporu určitým stranám a ešte nikdy tak politici nehádzali na seba špinu, ako sa to deje. A v podstate mne je ľúto, že sa v tej kampani nebavíme o tom, čo sme urobili, ale keby sme sa aj nebavili o tom, čo sme urobili, keby sme sa konečne bavili ako chceme vyriešiť nejaký problém, alebo pomôcť ľuďom, pretože ja som bol v tom, že v rámci tých možností budem bojovať za ľudí, to, čo sa mi podarí presadiť, tak som sa snažil nájsť si témy, ktoré mi Smer bol ochotný akceptovať. Tak sme vymysleli rekreačné poukazy, vymysleli sme vyplácanie odmien bez odvodov, teraz sa historicky zvýšili minimálne dôchodky o 55 eur a ja som myslel, že tá konfrontácia bude o tých veciach, čo sa podarili a poďme ďalej. Poďme zrušiť koncesie všetkým, znížiť dane na 15 percent všetkým, nielen do 100-tisíc. A ja vidím, že je to úplne zbytočne komunikovať. Každý deň je o neskutočnom množstve po prvé negatívnej emócie a špiny. A čo ma najviac mrzí, že dneska aj je ťažké nájsť médiá, ktoré by hľadali pozitívum nejakého poznania, alebo diskusie o probléme. A dokonca vidím aj veľa politikov, ktorí vôbec nevedia základné elementárne ekonomické alebo právne veci. Ja teraz som uviedol príklad: diaľničné známky. Diaľničné známky pre fyzické osoby a živnostníkov do tri a pol tony zarábajú pre štát asi 60 miliónov. Po odpočte pre štát zostane asi cez 50 miliónov. Vy si uvedomte, že to nie je, pri priemernej cene diaľnic, ani na kilometer a pol. A za čo majú ľudia platiť, keď diaľničná sieť by takto nebola dobudovaná pri rýchlosti výstavby ako máme 10 kilometrov, my potrebujeme dostavať 270 kilometrov aby boli spojené vrchom a spodkom sever juh a západ východ, to mám prerátané, tak to by nebolo ani za 27 rokov. A začnem vysvetľovať, že nebojme sa zdravo aj zadlžiť, poďme sa baviť, že to treba vyriešiť, ale to nikoho nezaujíma. A v podstate ich zaujíma len to, že či si sa oblial kávou, či ti niekto 50-krát písal, ako sa mne stalo, a len špina, každý deň špina…

A začnem vysvetľovať, že nebojme sa zdravo aj zadlžiť, poďme sa baviť, že to treba vyriešiť, ale to nikoho nezaujíma. A v podstate ich zaujíma len to, že či si sa oblial kávou, či ti niekto 50-krát písal, ako sa mne stalo, a len špina, každý deň špina…

A čo ja veľmi ťažko znášam ako človek sú tie negatívne emócie. Ja neviem, či si ľudia neuvedomujú, že to rozvadenie národa spôsobí oslabenie štátu, oslabenie národa, že to proste rozdrobí spoločnosť a oslabí to aj pozíciu Slovenska, pretože to povýšenectvo západných štátov Európskej únie je veľké. Im vadí súdržnosť V4. Vadí im, že sa nám podarilo zabrániť príchodu americkej jurisdikcie na naše letiská. Vadia im hodnotové postoje, ktoré som dal ako podmienku vzniku tejto vlády – Istanbulu, Marakéša. A aj som s úžasom nemým počúval prezidentku, ktorá teda naznačovala ako keby nejakú problematickú V-štvorku. Ja som štyri roky budoval V4 vzťahy a som z toho v šoku čo sa deje. Áno, je to tak, že takáto kampaň špinavá, v ktorej potom na konci dňa víťazí jednooký medzi slepými, ako Matovič. Tak si teda zavrime oči a predstavme si ho ako premiéra. Ja si myslím, že to myslím hovoril Masaryk, že rozčúlenie nie je program. A dupľom to platí na takého človeka, ako Matovič. Môžete emotívne pomenovať problém, ale to nie je riešenie pre ľudí.

Áno, je to tak, že takáto kampaň špinavá, v ktorej potom na konci dňa víťazí jednooký medzi slepými, ako Matovič.

Zároveň v národnom spektre tých ľudí, ktorí by aj boli ochotní voliť napr. aj SNS, tak oni vám vyčítajú vlastne asi tak najviac tie dve veci, že vlastne ste podporovali tú definíciu antisemitizmu v takom rozmedzí, ako ste podporovali a zároveň F16.
Ale to je jedno väčšie nedorozumenie. K antisemitizmu poviem, že zbytočným navrátením do stredoveku v komunikácii holokaustu nás vlastne ĽSNS v pozícii parlamentu dostalo do ťažkej úlohy. My sme tu mali strašne veľa návštev, ktoré odmietali bilaterálne stretnutia na úrovni predsedov parlamentných strán. Ani jeden sa nechcel stretnúť, keď tam bol ĽSNS, kvôli týmto vyhláseniam. A ja som aj na návšteve v Izraeli chcel presadiť, aby som zriadil kultúrno-informačné centrum v Jeruzaleme, pretože málokto o tom vie, Slovensko je jeden z najnavštevovanejších regiónov práve týmito turistami – sem chodí 50-tisíc Židov ročne. Považujú nás za bezpečný štát a ja som to bral ako prvý krok k tomu, že jasnou definíciou antisemitizmu sa zbavíme tej nálepky, ktorú nám zbytočne zas dali národno-kresťanským silám, ako keby sme boli nacionálni extrémisti a to som sa snažil aj Kotlebovi vysvetliť, že, preboha, veď vysporiadajte sa s tým, že ste nosili fašistický symbol na uniforme, lebo naozaj budete mať problém keď nosíte ocenenie, ktoré bolo za vraždu červenej armády, tak nemôžete chcieť politickú akceptáciu.

Slovensko je jeden z najnavštevovanejších regiónov práve týmito turistami – sem chodí 50-tisíc Židov ročne.

A F16 veľmi ľahko. Ja si myslím, že Američania zostali v šoku z jednej veci, že Slovensko nazmluvnilo F16 a poviem prečo. Totiž, ak by sme zrušili letku na Sliači a v Kuchyni by sme museli prepustiť 1500 ľudí. A oni rátali s tým, že zrušíme ochranu vzdušného priestoru. Žiadny systém S400 na to nemôže slúžiť. Vy musíte po prístupových rokovaniach NATO mať svoju letku. A pokiaľ nemáte svoju letku, tak musíte zhruba 55 miliónov, pri dnešných cenách, platiť za ochranu vzdušného priestoru. Takže vy sa dostanete do situácie, že musíte každý rok mať zabezpečenú ochranu vzdušného priestoru v rámci zmlúv, ktoré som nie ja podpísal, ale v rámci NATO, zrušíte definitívne letku a keby sme my zrušili definitívne letku, tak by sme vlastne otvorili americkým vojskám, alebo iným vojskám, prístup na naše letiská a definitívne by sme sa už nedostali a vznikli by tu letiská s americkou jurisdikciou. Teda je to úplná blbosť. Práve že, paradoxne, nazmluvnenie desaťročné, lebo to nie je okamžitá platba, pri vyslúžilosti ruských MIG-ov, bolo jediným normálnym riešením. Druhé riešenie bolo prenajať si niečo. Ale dnes keď si pozriete na zmluvy Čechov so Saabom, teda Gripeny, tak zistíte, že oni vlastne jeden a pol miliardy platia každých 15 rokov, v prepočte za vlastne prenájom lietadiel. Kým Slovensko dospeje k vlastníctvu lietadiel, ktoré vie kedykoľvek predať, pozične a postupne. Takže preto vláda rozhodla o tom, nie Danko. A to, že to zneužívajú oni, ako keby my sme sa… Po prvé, bol to kontrakt štát a štát. Po druhé, mohli ste sa rozhodnúť, buď prenájom, alebo kúpa lacnejších, ako sú Gripen, ktoré nie sú plnohodnotné preto, ale dnes má Slovensko nazmluvnené nakontrahované veci. Ale najdôležitejšie je, že sme zabránili príchodu na letiská. Lebo ak by letka skončila o tri roky, nefunkčnosťou MIG-ov, tak máte letiská, ale vy by ste museli vlastne umožniť užívanie letke, ktorá by zabezpečovala ochranu vzdušného priestoru. Takže to sú možno len veci nevysvetlené verejnosti, ktoré keď sa vysvetlia, tak verím, že ľudia pochopia, že nič zlé sa nestalo. Horšie by bolo, keby… Dnes som hrdý na to, že Slovensko je jediný štát vo východnej zóne, kde nie je americká základňa. A práve do tej pasce sme sa rútili.

PhDr. Michal Albert, PhD.,

šéfredaktor KĽÚČ OD…,

foto Nicole Blankenship

Similar Posts