PRAVDEPODOBNE DOŠLO K PORUŠENIU MEDZINÁRODNÉHO PRÁVA, MYSLÍ SI AJ PELLEGRINI

author
1 minute, 46 seconds Read

Premiér Peter Pellegrini tvrdí, že Slovensko nepodľahne „zbrklej hystérii“ a bude v súvislosti so situáciou na Blízkom východe konať rozvážne.

Po udalostiach z 3. januára, keď Američania dronom v Iraku zabili generálmajora Soleimániho, žiadali niektorí politici, medzi ktorými bol predseda parlamentu Andrej Danko, o okamžité stiahnutie slovenských vojakov z Iraku. Tí napokon boli len presunutí do Kuvajtu. „Nepodľahneme zbrklej hystérii, ale spolu s kolegami z okolitých krajín – s Čechmi, Maďarmi, Poliakmi, Nemcami, Francúzmi, jednoducho so svojimi spojencami budeme spoločne konzultovať ďalší postup,“ povedal slovenský premiér Peter Pellegrini v relácii Ide o pravdu s tým, že zlé svetlo na slovenských vojakov by vrhlo „keby sme ich hystericky sa snažili priviesť hneď domov“. Pellegrini dodal, že výcviková misia, na ktorú bolo 7 slovenských vojakov v Iraku, je pozastavená. V súvislosti s kritikou, že Slovensko nereagovalo adekvátne, keď nestiahla vojakov skôr, Pellegrini reagoval: „Vláda sa správala zodpovedne, chladnokrvne, precízne, tak, ako to malo byť, výsledok dnes vidíte, vojaci sú v bezpečí,“ povedal s tým, že mediálny background priniesol len politické výkriky, ktoré „neboli postavené na nejakom reálnom poznaní vecí“.

Vláda sa správala zodpovedne, chladnokrvne, precízne.

21. januára sa po zvolaní Andrejom Dankom stretne Národná rada Slovenskej republiky, ktorá bude hlasovať o uznesení, že incident z 3. januára bol aktom v rozpore s medzinárodným právom. Toto však podľa Pellegriniho nebude mať vážny dopad, lebo „vyhlásenie sa bude pravdepodobne zakladať aj na reálnych skutočnostiach, pretože nielen Slovensko, ale aj mnohé iné krajiny komentujú toto veľmi podobne, že pravdepodobne došlo k porušeniu medzinárodného práva a došlo k bezprecedentnému incidentu likvidácie predstaviteľa jedného štátu, dokonca na území tretieho štátu“. Pellegrini ale dodal, že víkendové výkriky boli jedine na Slovensku.

(alb), zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=qmshm0jq4GE foto print screeen

Similar Posts