ZEMAN: Z DISKUSIE O KLIMATICKÝCH ZMENÁCH SA STÁVA NOVÉ NÁBOŽENSTVO. DOVOĽTE MI, ABY SOM BOL KACÍROM

author
3 minutes, 40 seconds Read

Český prezident Miloš Zeman vo vianočnom príhovore okrem pozitív, medzi ktoré patrí nízka nezamestnanosť, rast platov a dôchodkov, spomenul aj negatíva, tie má však podľa neho každá krajina. „Teraz by som problém, o ktorom by som chcel hovoriť, zhrnul do jediného slova: pomalosť. Pomalosť súdnych konaní, pomalosť stavebných konaní, pomalosť výstavby dopravnej infraštruktúry,“ povedal s tým, že kauzy ako sú napr. kauza exministerky obrany Vlasty Parkanovej trvá už 10 rokov, „a hoci Dávid Ráth bol doslova prichytený s úplatkom v ruke, súdny proces s ním trval sedem rokov“.

Bývalý predseda poslaneckej snemovne ČR z rokov 1996 až 1998 v prezidentskom vianočnom posolstve opísal aj problémy, ktoré krajinu medzi Ašom a Břeclavou čakajú v nasledujúcich rokoch. Narážal najmä na aktuálne časté celosvetové dilemy ohľadne životného prostredia. „Domnievam sa, že z diskusie o klimatických zmenách sa stáva nové náboženstvo a dovoľte mi preto, aby som bol kacírom,“ povedal s tým, že milióny rokov sa na planéte Zem striedajú glaciály a interglaciály.

Domnievam sa, že z diskusie o klimatických zmenách sa stáva nové náboženstvo a dovoľte mi preto, aby som bol kacírom.

Zeman si nie je istý, či rozhodujúcim faktorom v oblasti globálneho otepľovania je práve činnosť ľudí, čo hovoria aj viacerí vedci, vrátane slovenského analytika a prognostika Petra Staněka. V súčasnosti 75-ročný politik, ktorý sa vo vianočnom posolstve občanom ČR prihovoril už siedmy raz, pripomenul Grónsko, ktoré bolo ďalekej minulosti „bohatým ostrovom s pastvinami“. Klimatickí proroci podľa Zemana so sebou prinášajú aj dôsledky, ktoré už nie sú naivné a idealistické, ale prízemné. ČR podľa neho dáva na obnoviteľné zdroje, najmä solárnu a veternú energetiku desiatky miliárd korún ročne. „Tieto zdroje sú dotované v prospech solárnych barónov,“ povedal prezident, ktorý je v úrade najvyššieho českého ústavného činiteľa od 8. marca 2013. Dodal, že v skutočnosti však ich produkcia nie je na takej úrovni, než by si to vyžadovali vynaložené finančné prostriedky. „Napríklad produkcia solárnych elektrární predstavuje len 3 percentá z celkovej produkcie elektriny v Českej republike,“ doplnil Zeman.

Tieto zdroje sú dotované v prospech solárnych barónov.

Hlava štátu Čechov, Moravanov a Slezanov pripomenula, že v oblasti stavebných konaní je ČR na „krásnom 162. mieste na svete, zo 180 štátov“. Zeman vyjadril nádej, že ministerka miestneho rozvoja Klára Dostálová „predloží návrh nového stavebného zákona, ktorý stavebné konania urýchli“. Bývalý predseda vlády a exšéf ČSSD podotkol, že ak chcú „prekonať bytovú krízu, tak zrýchlenie stavebného konania nutnou, aj keď nie jedinou podmienkou“. V oblasti dopravnej infraštruktúry Zeman verí, že nový minister dopravy prispeje k tomu, „aby napríklad diaľnica sa nepripravovala 13 rokov“.
Zeman, ktorý vymenoval vládu Andreja Babiša pochválil tento exekutívny orgán za predloženie Národného investičného programu na najbližších 30 rokov, „pretože niektoré veľké projekty, samozrejme, presahujú funkčné obdobie akejkoľvek vlády“. Podľa absolventa pražskej Vysokej školy ekonomickej nie je pravdou, že ide o zásobník projektov. „Preštudoval som si tento plán a viem, že obsahuje aj termíny, viem, že obsahuje aj rozpočtované výdaje,“ povedal s tým, že ho mierne zamrzelo, že výstavba nových jadrových blokov Temelíne a Dukovanoch má v tomto dokumente meškanie. Rodák z Kolína vyslovil aj ďalšiu kritiku vlády, a to v oblastí daní. „Kritizujem vysoký počet daňových výnimiek, ktoré musia splácať tí, ktorí poctivo dane platia. Celkový objem týchto daňových výnimiek je už viac ako 300 miliárd korún,“ dodal s tým, že ak by sa aspoň niektoré podarilo zrušiť, „bolo by viac peňazí aj na tie investičné projekty“.

(alb), zdroj a foto print screen: https://www.youtube.com/watch?v=dvocUOQYEEI&fbclid=IwAR0NGrLQ_KvTsPDd21so_sUoO9xumONFixVnd3m_oQMOxF9WT7x3qcj7DMw

Similar Posts