SCHOPNOSTI ČI UŠĽACHTILÉ CIELE BEZ PEŇAZÍ NA VÍŤAZSTVO NESTAČIA, REAGUJE SPISOVATEĽ NA SOROSOVO PRIZNANIE

author
3 minutes, 34 seconds Read

Podľa spisovateľa a dramatika Tomáša Beníka sme sa z histórie mohli naučiť, že napriek pokusom o získanie moci ľudstvom sa po čiastočnom úspechu napokon moc opäť presunula do rúk pár bohatých a vplyvných ľudí. A tých podľa neho po nejakom čase vystriedali zase iní ľudia, taktiež s vplyvom a bohatstvom.

 

Čo si myslíte o tom, že Soros pre Guardian povedal, že Čaputovú financoval?
Tento rozhovor som nečítal, ale mám pocit, že to skôr myslel ako žart. Ktorý človek jeho formátu by sa otvorene do médií priznal, ktorých konkrétnych ľudí vo svete podporuje či ovláda?

Čo to robí s vašim pohľadom na prezidentku Čaputovú? Nastala zmena vášho pohľadu?
Môj pohľad na prezidentku Zuzanu Čaputovú sa týmto nemení. Aj keby to bola pravda, uvedomme si, že Zuzana Čaputová bola zvolená občanmi Slovenskej republiky v riadnych a nezmanipulovaných voľbách.

Aj keby to bola pravda, uvedomme si, že Zuzana Čaputová bola zvolená občanmi Slovenskej republiky v riadnych a nezmanipulovaných voľbách.

Čo pre vás znamená tá predstava, že niekto platí kampaň niekomu? Ako sa mení tým váš pohľad na politiku?
V politike je akousi samozrejmosťou, že ak chce strana či kandidát vyhrať, musí mať za sebou schopných, bohatých a vplyvných ľudí, alebo sponzorov. Schopnosti či ušľachtilé ciele bez peňazí na víťazstvo nestačia.

Ak chce strana či kandidát vyhrať, musí mať za sebou schopných, bohatých a vplyvných ľudí, alebo sponzorov.

Čo hovoríte na slová bývalého šéfa SME, že vďaka Sorosovi sme porazili Mečiara. Bolo to v poriadku, že sa to takto udialo?
Ktovie, ako to bolo naozaj. Ktovie, či sa tú pravdu niekedy dozvieme. Isté je, že nikto nemôže byť v politike večne. Skôr či neskôr ho nahradí niekto iný a je jedno, ako dlho tam bol, aké mal skúsenosti, aké úspechy či neúspechy mal za sebou a čo dobré a zlé pre ľudí urobil.

A naraz tu máme boháča, ktorý má svojich ľudí úplne všade a stačí mu len pár klikov na mobile, ak niečo chce. A bude mu absolútne jedno, či to bude v rámci zákona alebo totálne mimo zákona. Vie totiž, že nech sa čokoľvek zomelie, právo bude na jeho strane. Veď je predsa možné, že dokonca stál v pozadí, keď sa to „právo“ vytváralo.

Nazdávate sa, že takýto stav v spoločnosti, keď politikov financujú mecenáši a politici sú len bábky, znamená, že my občania máme nejakú reálnu moc, alebo o všetko rozhoduje pár vplyvných bohatých ľudí?
„Právo je tam, kde je viac peňazí.“ Tento výrok , ktorý povedal Marcus Annaeus Lucanus, jasne vystihuje aj politiku celého ľudstva od jeho počiatkov až po súčasnosť. Čím viac peňazí a majetku, tým viac možností v živote môže človek mať. A tou najpríťažlivejšou možnosťou je moc. A keď sa k nej dotyčný raz dostane, chce jej mať viac. A naraz tu máme boháča, ktorý má svojich ľudí úplne všade a stačí mu len pár klikov na mobile, ak niečo chce. A bude mu absolútne jedno, či to bude v rámci zákona alebo totálne mimo zákona. Vie totiž, že nech sa čokoľvek zomelie, právo bude na jeho strane. Veď je predsa možné, že dokonca stál v pozadí, keď sa to „právo“ vytváralo. Ostáva potom len dúfať, že tento status nedotknuteľnosti mu nevydrží naveky. História ukázala, že pokusy o získanie reálnej moci ľudom tu boli, ale zároveň sa ukázalo, že aj napriek úspechom sa moc napokon veľmi rýchlo opäť presunula do rúk pár bohatých a vplyvných ľudí, ktorých po nejakom čase vystriedali iní bohatí a vplyvní ľudia.

M. Albert, foto ilustračné autor

Similar Posts