Ľavicový pohľad na určité sociálne a hospodárske oblasti nám je blízky, hovorí europoslanec

author
4 minutes, 27 seconds Read

Po spojených župných a komunálnych voľbách sme sa rozprávali s predsedom hnutia REPUBLIKA a poslancom Európskeho parlamentu Milanom Uhríkom. Aj o tom, či si v hnutí REPUBLIKA všímajú nárast Komunistickej strany Slovenska či ako sa jeho hnutie pripravuje na prezidentské voľby. Bude REPUBLIKA stavať vo voľbách na post prezidenta vlastného kandidáta?

 

Báli ste sa pred voľbami, že vaša strana by mohla utrpieť zlý výsledok?

Cieľom bolo zviditeľniť nový subjekt REPUBLIKA a ponúknuť voličom kvalitných kandidátov v župných a komunálnych voľbách. Tento cieľ sa podaril na 100%. Počet zvolených kandidátov do zastupiteľstiev je na novú politickú silu veľmi slušný. Žiadne obavy s voľbami spojené neboli, keďže sme voľby brali ako test, ktorým sme prešli úspešne.

Osvedčilo sa vám spojenectvo so Smerom?

Spolupráca v oblastiach, v ktorých nachádzame spoločnú reč, dáva zmysel. Ľavicový pohľad na niektoré sociálne alebo hospodárske oblasti sa nám páči. Stačí používať zdravý rozum a spájanie síl má logiku. Obzvlášť, keď REPUBLIKA nezahmlieva a nerobí jedno doma a druhé v Bruseli. REPUBLIKA je jasná, čitateľná a spoľahlivá v slovách, hlasovaniach i činoch.

Voľby boli aj o trieštení síl. Možno sa to ukázalo najmä v BBSK, kde sa Polónymu nepodarilo na poslednú chvíľu prehovoriť na vzdávanie sa, okrem jedného a drvivo vyhral Lunter. Čo vás naučila táto situácia z volieb do BBSK?

Každé voľby prinášajú nové poznatky, z ktorých sa možno poučiť. Vnímame akými miliónmi disponujú naši súperi a koľko „roztlieskavačov“ v médiách a naoko nezávislých pozíciách majú, aby ich chválili a nás ohovárali. Vždy je na ľuďoch, či uveria tým, ktorí im klamali už stokrát.

Mohla rozhodnúť aj Pellegriniho podpora Lunterovi?

Hovorí sa o tom, a je to možný scenár. Každopádne nie je možné štatisticky vyjadriť, že čo by sa stalo, keby nepodporil tohto, ale iného kandidáta. Župné a komunálne voľby nie sú viac o samotných kandidátoch ako o politických stranách.

O čom hovorí výsledok z druhej strany? Kandidát SĽS pán Sásik si už tradične vzal posledné miesto. Prečo je dobré, alebo zlé, že kandidujú tradične aj takýto kandidáti, ktorí vopred idú do prehratého boja a možno aj po posledné miesto?

To je skôr otázka na pána Sásika. Každý občan Slovenskej republiky má právo kandidovať a zúčastňovať sa „RES PUBLICA“, vecí verejných. Potom je na voličoch ako kandidatúru vyhodnotia a koľko dôvery do nej vložia. Šancu viesť štát alebo samosprávu malo už mnoho subjektov a tvárí. Je čas dať šancu novým.

Ako vnímate, že KSS postavila kandidáta na župana jedine v BBSK a strana, ktorej dávajú v prieskumoch do 0,5 percenta dokázala urobiť 3,5 percent a 7102 hlasov bez jediného billboardu? KSS dokonca získala víťazstvo v dvoch obciach (Kesovce až 33%) a v desiatkach obcí druhé miesto, len tesne za Lunterom. Všímate si v Republike aj narastajúcu silu KSS?

Pozorne sledujeme prebiehajúce trendy v politike a môžem potvrdiť, že ľavicový pohľad na určité sociálne a hospodárske oblasti nám je blízky. Toto REPUBLIKU v súčte stavia do centristickej a stredopravej pozície, pričom má tendenciu spájať všetko zdravé a vlastenecké bez ohľadu na politické spektrum. Áno, aj v menších stranách sú kvalitní ľudia, ktorí majú Slovensku čo dať. Otázkou je, či v nich majú možnosť reálne uplatniť svoj potenciál a či nie je lepšie sa pridať k subjektu, ktorý má tendenciu rásť.

Čo výsledky župných a komunálnych volieb hovoria v atmosfére blížiacich sa prezidentských i parlamentných volieb?

 

Výsledky odhalili potrebu pokoja, poriadku a stability, ktorú REPUBLIKA, ako tím viac ako 1000 ľudí, môže do politiky priniesť. Ak hovoríme o parlamentných voľbách, tak všetci veríme, že vláda chaosu sa sama „zožerie zvnútra“ a voľby budú čo najskôr. Na prezidentské voľby v riadnom termíne budeme určite pripravení.

Uvažujete nad kandidatúrou na prezidenta pre zviditeľnenie Republiky?

Ideálny scenár by bola zmena na prezidentskom poste, pretože neskúsenosť sem nepatrí a na tento výkon nestačí „citlivé vnímanie“, stranícka agitácia a emocionálny prejav. Hnutie REPUBLIKA sa do prezidentských volieb zapojí, ale presný spôsob zapojenia zatiaľ nebudeme zvereňovať. Zatiaľ je všetko v štádiu rokovaní a hľadaní optimálnej stratégie, aby sme dokázali ponúknuť reálnu šancu na pre náhradu Čaputovej človekom, ktorého srdce bude biť pre Slovensko.

Michal Albert, foto ilustr.FB Milana Uhríka

Similar Posts