JE TO VEĽKÝ BOJOVNÍK, KTORÝ HRÁ ZÁPAS OD ZAČIATKU AŽ DO KONCA, HOVORÍ BENÍK O OVEČKINOVI

author
5 minutes, 20 seconds Read

Dnes oslavuje 34. narodeniny hviezda NHL ALEXANDER MICHAJLOVIČ OVEČKIN, hráč Washingtonu Capitals. V tejto súvislosti sme oslovili aj divadelného scenáristu a spisovateľa Tomáša Beníka o rozhovor o tejto žijúcej ruskej legende. Beník je presvedčený, že každý hokejista, podobne ako Ovečkin, by mal možnosť reprezentovať považovať za otázku najväčšej hokejovej cti.

Kým je pre vás Alexander Ovečkin?
Alexander Ovečkin je pre mňa jednou z najväčších osobností ľadového hokeja.

Čo sa vám na jeho hre a na živote najviac páči?
Je to hráč, ktorý hrá vždy naplno. Hokeju venoval celý svoj život a je vidieť, že neustále na sebe pracuje, aby bol čo najväčším prínosom pre svoj aktuálny tím. Je to veľký bojovník, ktorý hrá zápas od začiatku až do konca bez ohľadu na výsledok. Jeho súkromný život príliš nesledujem. Nech si žije tak, ako sám uzná za vhodné.

Podľa bývalého brankára Banskej Bystrice Jara Majzela je Ovečkin ukážkou patriotizmu, keď príde hrať za ruskú zbornú vždy keď môže, a to napriek únavy z ťažkej sezóny. Vnímate ho tiež takto podobne?
Každý hráč by mal možnosť účasti v národnom tíme brať ako obrovské privilégium a najväčšiu česť, aká sa mu môže prejaviť počas jeho kariéry. Takže, ak je to možné, by mal od oblečenia reprezentačného dresu venovať všetko do reprezentácie. Veď hrá za svoju krajinu, ktorá mu dala všetko, čo mala, aby mohol byť tam, kde je. Samozrejme, nesmie sa to brať ako povinnosť. V tomto smere mám pocit, že reprezentáciu bralo mnoho našich hráčov (a možno stále berie) ako povinnosť, čo sa odráža aj na ich výkone. Veď ako by bolo potom možné, aby naše najväčšie hviezdy z NHL a iných líg išli na MS a tam mali odrazu problémy aj s papierovo najslabšími tímami? A navyše je pre nás čoraz väčší problém udržať sa medzi najlepšími! Ale keď sa vrátia k svojim tímom, tak sa idú aj roztrhať, aby svojmu tímu pomohli, a odrazu zabudnú aj na všetky zranenia. To platí aj pre tých, ktorí ani len neprídu (ak ich teda nie je aktuálne treba v dôležitých zápasoch v ich lige). V posledných rokoch sa nominuje čoraz menej hráčov z veľkých líg do reprezentácie. Tí sú konečne nahrádzaní novými hráčmi. Hrajú ale noví hráči naplno? Berú svoju účasť v reprezentácii vážne? To naozaj sa musíme(a mám taký zlý pocit, že to čoskoro príde) na nejaký čas prepadnúť do nižšej skupiny, aby sa hokej opäť u nás rozbehol? Alebo už naša vlasť nestojí vlastným hokejistom za to, aby ju poriadne reprezentovali? Ako vidieť u Ovečkina, ten berie možnosť účasti v národnej reprezentácií vždy vážne a ako už bolo spomenuté, dá do toho, ako vždy, všetko, ba možno ešte viac.

V posledných rokoch sa nominuje čoraz menej hráčov z veľkých líg do reprezentácie. Tí sú konečne nahrádzaní novými hráčmi. Hrajú ale noví hráči naplno?

Je už takou žijúcou legendou, ako Jaromír Jágr?
Myslím si, že pomaly ňou začína byť. Otázkou je, či všade. A ak ešte legendou náhodou nie je a vydrží hrať tak dlho alebo ešte dlhšie ako Jágr, tak ňou bude už zaručene.

Dnes oslavuje 34. narodeniny. Dokedy predpokladáte, že vydrží hrať najlepšiu ligu sveta?
Či to vydrží ešte dlho alebo krátko, nevedno. V ľadovom hokeji sa v okamihu môže z hviezdy stať „mrzák“ a z hviezdnej kariéry len spomienky. Každopádne mu prajem, aby sa mu zranenia vyhýbali a jeho sily vydržali čo najdlhšie.

V ľadovom hokeji sa v okamihu môže z hviezdy stať „mrzák“ a z hviezdnej kariéry len spomienky.

Veríte, že celá jeho klubová kariéra v NHL bude spätá len s tímom z hlavného mesta?
Ťažko povedať, kam ho osud ďalej zavedie. Ak je vedenie tímu s ním spokojné, nevidím dôvod, aby ho poslali od seba preč. Ale kto vie…

Pred rokom získal konečne Stanley Cup. Ako ste to prežívali?
Neprežíval som to nijako. Vždy to beriem tak, že víťaz NHL si Stanley Cup vždy naozaj zaslúži.

Obhajoba býva ťažšia a Ovečkinovi a spol. sa nepodarilo opäť zdvihnúť trofej lorda Stanleyho nad hlavy. Boli ste z toho sklamaný?
V NHL je veľmi ťažké niečo predvídať. Poradie tímov sa mení každým kolom a kedykoľvek sa môže stať, že sa favoriti odrazu prepadnú o niekoľko priečok nižšie. A tak je to v každej hokejovej lige. Ale je to fajn, keď je liga napínavá až do konca. Z výsledku som sklamaný nebol, keďže v NHL nemám žiadneho favorita. Snažím sa byť nezaujatým pozorovateľom.

Z výsledku som sklamaný nebol, keďže v NHL nemám žiadneho favorita. Snažím sa byť nezaujatým pozorovateľom.

Myslíte si, že Ovečkin ešte zdvihne nad hlavu Stanley Cup?
Myslím si, že áno.

Kde podľa vás táto ruská hviezda ukončí svoju kariéru?
Ťažko povedať. Ale keďže je Ovečkin taký skvelý hokejista a určite sa mu podarí udržať tento status až do konca kariéry, tak pokojne ako najväčšia hviezda v hociktorom štáte, kde sa hrá hokej. A verím, že ukončí svoju kariéru tak, že zdvihne nad hlavu víťaznú trofej z najvyššej ligy daného štátu. Skôr to však vidím na NHL alebo KHL.

(alb), ilustračná fotografia pixnio.com

Similar Posts