USA ČI EÚ? JASNÁ VOĽBA SALVÁDORČANOV – EMIGROVAŤ CHCÚ RADŠEJ DO EURÓPY

author
3 minutes, 7 seconds Read

Čísla hovoria jasnou rečou. Hoci Spojené štáty Americké sú ku krajine sopiek bližšie, náklady, ktoré musia obyvatelia bývalej španielskej kolónie vynaložiť na útek do USA, môžu byť aj o 8-tisíc dolárov vyššie, píše NY Times. Cesta do Európy je proste lacnejšia. Pašerákom, ktorí ich dopravia za schengenskú hranicu, zaplatia „iba“ 2000 USD. Riešením utečencov je preto absolútne logické „áno“ pre starý kontinent, a to najmä pre Španielske kráľovstvo, ktorého národné motto znie „Ešte ďalej“.

Ako píše The New York Times vo vydaní z 12. júna 2019 do Európy smeruje „zvyšujúci sa počet Stredoameričanov“. Jeden z najvplyvnejších amerických denníkov dodáva, že trend je proste jasný. „Počet tých, čo hľadajú azyl v Európe v poslednej dekáde vzrástol a miera prisťahovalcov sa zrýchľuje,“ uvádza autorka príspevku na titulnej strane.
Denník založený v roku 1851 pokračuje opísaním emócií prisťahovalcov. Oslovili aj Suyapu Portilloa, profesora z kalifornskej Pitzer College, ktorý sa venuje migrácii strednej Ameriky. Netajil, že „získať povolenie pre vstup do Európy bolo ľahšie, pretože tu nie sú požadované víza, tak ako pre vstup do USA“.
Obyvatelia stredoamerického Salvádoru, ktorí uvažujú o odchode z krajiny sopiek, tak podľa neho pri osudovej dileme – USA či EÚ – majú absolútne zjednodušené rozhodovanie. A dôležitými sú pre nich nielen vstupné financie, ktorými utečenci dotujú výnosný biznis pašerákov. Láka ich aj prirodzené prostredie, ktoré nájdu práve na Pyrenejskom polostrove. „Španielsko je prvou voľbou pre mnohých Stredoameričanov, a to vďaka rovnakému jazyku či pracovným príležitostiam,“ opisuje NY Times.
Ďalším lákadlom je menšia miera nebezpečenstva oproti ceste do Spojených štátov. Periodikum dopĺňa, že poplatok pre cestu do USA sa navyše môže vyšplhať aj na 10-tisíc amerických dolárov. „Alejandro Hernández, 25-ročný Salvádorčan, ktorý sa snažil získať azyl v Španielsku, povedal, že prechádzať cez Mexiko by bolo zlou investíciou,“ dopĺňa známy americký denník s tým, že cena Alejandrovych rodinných príslušníkov do Spojených štátov bola 8000 USD pre každého.

Alejandro Hernández, 25-ročný Salvádorčan, ktorý sa snažil získať azyl v Španielsku, povedal, že prechádzať cez Mexiko by bolo zlou investíciou.

NY TIMES

Vie aj o štvornásobných neúspešných snahách niektorých odvážlivcov o vstup do USA. Čakalo ich sklamanie, smäd, hlad či nástrahy mexickej mafie. Pod vládou prezidenta Trumpa jednoducho nevidí šancu na pečiatku „APPROVED“ od amerických úradov. „Cesta do Európy Hernándeza stála iba 2000 dolárov: cena za letenku do Španielska a rezerváciu hotela, aby mohol úradom ukázať, že tam bol ako turista.“ Pri úvahách o USA ho však netrápila len cena, ale predovšetkým neistota. „V konečnom dôsledku si ani nemôžete byť istí, že sa tam dostanete,“ dopĺňa periodikum, ktoré založili Henry Jarvis Raymond spoločne s Georgeom Jonesom.
Hernández, ktorý podľa NY Times požiadal o azyl v marci 2018, zatiaľ pracuje na prasačej farme blízko Barcelony. Podľa denníka môže trvať aj roky, kým od španielskej vlády dostane odpoveď na azylovú žiadosť.
M. Albert, zdroj NY Times, foto a preklad N. Blankenship

Similar Posts