ŽELALA BY SOM SI, ABY VRCHOLOVÍ POLITICI AJ S DONALDOM TRUMPOM ASPOŇ JEDEN ROK ŽILI AKO BEŽNÍ OBČANIA ZO 400 EUR MESAČNE, HOVORÍ G. ZÁVACKÁ

author
3 minutes, 18 seconds Read

V súvislosti s nedávnym americkým Dňom nezávislosti sme sa rozprávali aj s právničkou GABRIELOU ZÁVACKOU, ktorá si praje, aby „sa Američania, Rusi a iné veľmoci ako VB, Nemci, Francúzi, nevyvyšovali nad malé národy“. V rozhovore okrem iného ironicky poznamenáva, že NIE SÚ INÉ ŠTÁTY A PROBLÉMY, LEN RUSI A AMERIČANIA, NIČ INÉ.

 

Nezdá sa vám, že dnešná spoločnosť sa až kŕčovito drží protiamerických nálad?
Americkí politici si za to samy môžu. Všade posielajú armádu. A kde bola, je iba spúšť.

Nepripomína vám to už hystériu proti Rusku? Že akoby sme boli v bipolárnej spoločnosti. Buď si protiruský, alebo protiamerický?
Presne tak. Nie sú iné štáty a problémy, len Rusi a Američania, nič iné. Že každý deň sme ohrození ľadovcami, búrkami, povodňami. Prúdmi, zmenami, počasia. To akoby nebolo.

Myslíte si, že spoločnosť proti USA vyburcovali práve správy o tom, že zámienka na vojnu v Iraku, teda zbrane hromadného ničenia, neboli nájdené a Tony Blair priznal, že išlo o klamstvo?
Ropa a americké zbrane sa predsa musia predávať.

Nazdávate sa, že svet potrebuje, alebo nepotrebuje svetového policajta?
Aby sa Američania, Rusi a iné veľmoci ako VB, Nemci, Francúzi, nevyvyšovali nad malé národy. Aby ušetrili tak fabriky postavili v chudobných krajinách, aby za hrozných pracovných podmienok, za hrozne nízku mzdu a následne brutálne znečisťovania životného prostredia produkovali pre Európu, najme východnú oblečenie, techniku a iné. Ak budú tieto veľmoci zneužívať tieto krajiny, tak stále tu bude hrozba vojny – chudoba.

Aby sa Američania, Rusi a iné veľmoci ako VB, Nemci, Francúzi, nevyvyšovali nad malé národy.

Ste za trvalú prítomnosť vojenských síl USA na území SR?
A čo z toho máme my?

Čo si myslíte o téze, že USA zasahujú do vnútroštátnych záujmov iných štátov?
Ekonomika, ropa, predaj zbraní. A čo tak riešenie životného prostredia? Vari nie je medzinárodná zmluva z Čínou, kde si z nej spravili plastové smeti, a za to Čína môže beztrestne dávať karcinogénne látky do všetkého?

A čo hovoríte na požiadavku USA, aby štáty Severoatlantickej aliancie prispievali do NATO 2 percentá svojho HDP?
Chudobné Slovensko má prispievať do klubu boháčov? Želala by som si, aby naši vrcholoví politici aj s Donaldom Trumpom aspoň jeden rok žili ako bežní občania z 400 e mesačne. Potom by zmenili názor, či skutočne máme dávať tie 2 percentá. A počula som, že vraj chudobné krajiny to nemusia, nemajú túto povinnosť. A my patríme ku chudobným, dokonca sme na úrovni Mexika, Indie.

Chudobné Slovensko má prispievať do klubu boháčov?

Filozoficky sa cítite byť prísnym pacifistom, alebo uznávate legitimitu pojmov ako „spravodlivá vojna“ či „svätý vojna“?
Neviem.

Myslíte si, že USA pod vedením Donalda Trumpa vyprovokuje nejakú vojnu? Napr. proti Iránu?
Aj Nemci pred oboma svetovými vojnami sa nevedeli vpratať do kože. Je to možné. Veď už vyvolali aj Američania veľa vojen.

Čo by podľa vás bolo potrebné na ukončenie dnešných vojen a celkovo k upokojeniu situácie aj v súvislosti s novou studenou vojnou, ktorá prebieha predovšetkým na poli informačnej vojny?
Ako som povedala, odstránenie chudoby vo svete a koniec nadradenosti veľmoci. Aj Marika Ritomská mala článok pre Parlamentné listy, kde povedala, že chudoba je aj príčinou vzniku terorizmu.

M. Albert, foto ilustračné Pixnio.com

Similar Posts