POJAZDNÁ ATÓMOVKA? FÍNI, FRANCÚZI A NEMCI VSADILI NA MODULÁRNE JADROVÉ ELEKTRÁRNE, HOVORÍ PETER STANĚK

author
2 minutes, 15 seconds Read

Spoločnosť budúcnosti, ktorú na početných prednáškach predpovedá prognostik Slovenskej akadémie vied Peter Staněk, bude nevyhnutne dbať dôraz na energiu. Bývalý štátny tajomník ministerstva financií pripomína, že v budúcnosti môže nastať nový trend v jadrovej energetike – nebudú sa stavať veľké jadrové elektrárne. Budú stačiť pojazdné. A jedna taká sa vojde do jedného kamióna.
Analytik Peter Staněk v nejednej zo svojich prednášok vyzdvihuje oblasť energetiky ako kľúčovú. V prednáške Skooly Vědomí Života na tému Spoločnosť 5.0 sa auditória opýtal: „A čo by ste povedali na oblasť energetiky? Dnes je to centrum pozornosti,“ povedal s tým, že energetiku dnes spoločnosť tlačí do toho, aby bola alternatívnou. „Musia to byť nie fosílne zdroje, atď. Drobná otázka energetikom: Koľko energie stratíte pri prenose elektrickej energie? Odpoveď znie veľmi zvláštne. Pri štyristo kilometrovom prenose elektrickej energie stratíte 32 percent prenášanej energie. Nebolo by teda lacnejšie nahradiť obrovské prenosové systémy lokalizáciou strojov?“ opýtal sa Staněk, ktorý radil premiérovi Mečiarovi i Ficovi.

Nebolo by teda lacnejšie nahradiť obrovské prenosové systémy lokalizáciou strojov?

Podľa Staněka sa preto v spoločnosti 5.0 uvažuje lokálnych energetických zdrojoch. „Preto Nemci, Francúzi a Fíni vsadili na modulárne jadrové elektrárne, ktoré sú veľké tak, že ich vložíte na kamión a odveziete k mestu s 50 – 60-tisíc ľuďmi. Zabezpečia tak plnú spotrebu energie. A pretože sú modulárne, môžete to zväčšovať. Môže to byť veľký reaktor, dvojreaktor, alebo malý reaktor. Už v súčasnosti trh s týmito druhmi energetických zdrojov prebieha vo výške 35 miliárd eur,“ spresnil na prednáške.

A pretože sú modulárne, môžete to zväčšovať. Môže to byť veľký reaktor, dvojreaktor, alebo malý reaktor.

Staněk je považovaný aj za katastrofického prognostika a tejto povesti nezostal nič dlžný, keď pripomenul, čo môže znamenať úplný prechod na elektrické vozidlá. „Keby tretina vozidiel prešla na elektromobilitu, v Nemecku máte black-out na 4 až 5 rokov. Nič vám to nepripomína?“ povedal s tým, že pri zvyšujúcom sa teple bude rásť aj dopyt po „klíme“. „Keď bude do piatich rokoch vonku teplota 40-45 stupňov, tak neprežijete bez klimatizácie. A skončíme ako bohatá Kalifornia, kde polovica energie ide na klimatizácie,“ doplnil.

(alb), zdroj: zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=_fL57xvPYd0

Foto ilustračná: pixnio.com

Similar Posts