SOCIÁLNY DARWINIZMUS ČI VESELŠÍ FAŠIZMUS AKO SÚČASŤ GLOBÁLNEHO KAPITALIZMU

author
2 minutes, 11 seconds Read

Poslanec Národnej rady Slovenskej republiky ĽUBOŠ BLAHA nie je známy tým, že by si dával servítku pred ústa. Na prednáške o globálnom kapitalizme na konferencii KSČM Vratimovský odborný seminár hovoril o sociálnom Darvinizme, teda o akomsi veselšom fašizme, celkovo o dnešnej neslobode, ktorá sa ako sloboda iba tvári.

Podľa predsedu výboru Národnej rady pre európske záležitosti je dnešná sloboda len predstieraná. „My sa budeme tváriť, že sme slobodní, tvárime sa, budeme si pekne chodiť domov z roboty pozerať si tie televízne seriály, ktoré nám americké korporácie pripravia, aby nás nejakým spôsobom zabavili, no a potom tých 16-18 hodín denne budeme v robote pracovať za almužny bez sociálnych práv. Taký moderný fašizmus?“ povedal Blaha s tým, že k tomuto spejeme prostredníctvom neoliberálnych ideológií, ktoré sa dejú v mene liberalizácie, privatizácie a deregulácie. Blaha sa preto pýta: kto dnes vládne? „Kto sú to trhy? Keď sa (politici) odvolávajú na ratingové agentúry – kto volil ratingové agentúry? Keď sa odvolávajú na Európsku centrálnu banku a centrálne banky? Kto týchto ľudí volí? Nikto,“ netajil Blaha, ktorý sa hrdo považuje za Marxistu a je autorom viacerých publikácií, pričom ostatnou je kniha 100 najlepších statusov Ľuboša Blahu. Demokracia je preto podľa neho dnes niečím, čo musíme iba predstierať. „Preto sme dnes v tom veselom fašizme. Ale niečo také, ako demokracia, už proste, prestáva fungovať.“

Preto sme dnes v tom veselom fašizme. Ale niečo také, ako demokracia, už proste, prestáva fungovať.

Sprievodný jav, ktorý sa odohráva kvôli kapitalizmu, je podľa Blahu nový systém, ktorý eliminuje slabších – už to nie je systém plynových komôr a koncentračných táborov. „Dnes máme takzvaný trhový sociálny Darvinizmus. Už to nie je štát, už je to trh, ktorý má eliminovať tých akože slabších. To sú tí, ktorí sú robotníkmi, ktorí sú pracujúcimi, tí, ktorí sa nezmestia do kože. Tých trh eliminuje. Sociálny darvinizmus je základnou ideológiou globálneho kapitalizmu,“ dodal s tým, že ďalšou stránkou tohto veselšieho fašizmu je napr. konzumizmus.

(alb), zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=BVYncPJPtOo

Foto grafika KĽÚČ OD… z print screen https://www.youtube.com/watch?v=BVYncPJPtOo

Similar Posts