ŠEFČOVIČOVI V ROZHODOVANÍ, ČI MÁ KANDIDOVAŤ NA PREZIDENTA, POMOHLI AJ POSLANCI – NEZMRAZENÍM SVOJICH PRÍJMOM ZVÝŠILI PLAT AJ HLAVE ŠTÁTU

author
1 minute, 27 seconds Read

Tak z týchto cifier sa mnohým zatočí hlava. Podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič si v Bruseli naozaj žije ako vo vatičke. A mnohých isto prekvapilo, že ako prezident SR zarobí menej. Prečo potom kandiduje, pýtajú sa viacerí.

Hoci Šefčovičovu mzdu (24485 eur) skresá najmä európska daň 45 %, peňaženka mu hrubne viac ako hlave štátu. A to nie je všetko! Okrem kráľovskej výplatnej pásky má aj ďalšie výhody: príspevok na bývanie (3673 eur), príspevok na reprezentáciu (911 eur) a aj cestovné náklady s diétami.
O nášho eurokomisára bude postarané aj v dôchodkovom veku. Renáta Goldírová z jeho kancelárie nám potvrdila, že nárok komisára na penziu vzniká po 65. jeho narodeninách. ,,Výška dôchodku pre väčšinu členov súčasnej Komisie sa vypočíta ako 4,275 % základného platu za každý celý rok v zamestnaní,“ prezradila s tým, že penzia nesmie presiahnuť 70 % jeho konečného príjmu po zdanení. Kvôli prezidentskej kandidatúre si Šefčovič vzal neplatené voľno, ktoré sa mu do dôchodku nezapočíta.
V prípade zvolenia za prezidenta sa mu peňaženka zoštíhli. Zarobí „iba“ okolo 13-tisíc eur vrátane paušálnych náhrad. No Šefčovič nemusí veľmi smútiť – veď na hrade dostane viac ako Andrej Kiska, a to vďaka nezmrazeniu výplat zákonodarcov. Mzda prezidenta je totiž štyrikrát vyššia ako tá poslanecká. Navyše po odchode z paláca dostane aj doživotnú rentu predstavujúcu trojnásobok priemerného platu Slovákov.

(alb), foto archív autora

Similar Posts