MAGNET, VIETOR, SLNKO A VODA V HLAVNEJ ÚLOHE. BRANDON MCYNTITE CHCE SVETU ODOVZDAŤ SVOJE NÁPADY O TECHNOLÓGIÁCH OCHRAŇUJÚCICH PLANÉTU

author
7 minutes, 29 seconds Read

„Nie som materialista. Pre mňa žiadna vec nemá hodnotu,“ hovorí Brandon McYntire. K hodnotám vecí dodáva, že ak by vedel o možnosti pomôcť darovaním nejakej veci svetu k uzmiereniu, tak by dal všetko, čo má. Rozprávali sme sa so zaujímavým spisovateľom Brandonom McYntireom, ktorý okrem svetového mieru vidí aj jedinečnosť jednotlivých národov, ktoré však môžu žiť v mieri. „Každý koreň má vlastnú povahu. Zmeníte Číňana, aby mal povahu Američana? To asi ťažko.“ On sám má amerických, škótskych, poľských a českých predkov. Tento michalovský spisovateľ túži svetu odovzdať aj svoje predstavy o technológiách ochraňujúcich a neničiacich planétu. „Magnet, vietor, slnko a voda…Sú hlavný zdroj,“ hovorí. Viacej v zaujímavom rozhovore o mieri, predsudkoch či o predkoch.

O čom je vaša ostatná kniha V meste Loist?

Moja kniha – V meste Loist – vznikla po zapisovaní astrálnych ciest – snov. Trvalo to 3 roky. Až som si všimol, že mnoho vecí je tam podobných a majú súvis. Keď som to zložil dokopy, sám som neveril, čo čítam.

Čo je najkrajšia vec, ktorá sa vám v živote podarila?

Neviem sa v tom zorientovať, je to na dlhé lakte.

Čo si naopak, ako sa hovorí, za klobúk nedáte?
Možno som bol a aj som sklamaním pre ľudí, ktorý odo mňa očakávali a očakávajú svoje predstavy.

Čo najradšej robíte vo voľnom čase?

Vo voľnom čase píšem. Ak je na to priestor. V mojej situácii je ťažko definovať, čo je voľný čas. Som dosť zaneprázdnený, zatiaľ.

Čím sa živíte?

Momentálne prácou v obchodnom centre. Aj napriek tomu, že som strojár-technik, technik-informatik… Ťažko sa uplatniť, v podstate na školách už vôbec nezáleží.

Aký nápad, ktorý vzišiel z vašej hlavy, sa podarilo úspešne zrealizovať?
Ťažká otázka. Boli to skôr nejaké životné situácie. Ja si už na veľa z nich ani neviem spomenúť.

Kto je podľa vás najtalentovanejší vo vašom okolí? O kom by sme mali písať?
Až toho človeka stretnem, dám určite vedieť. Hoci podľa mňa každý človek je v niečom talentovaný a stojí za nejaký príbeh.

Každý človek je v niečom talentovaný a stojí za nejaký príbeh.

Čo je vaším zmyslom života?
To, na čo som už, čiastočne, prišiel. Niektoré veci sa už nedajú vrátiť späť a treba ísť ďalej, aj keď je to ťažké.

Čo najsmiešnejšie vo svojom živote ste vyparatili?
Toho bola hromada, naozaj si už nepamätám.

Aká je ústredná myšlienka, ktorou momentálne žijete?

Prispievať k mieru. Neviem ako, ale prajem si, aby celý svet nebojoval a zložil zbrane. Aby už nikdy viac nebola žiadna vojna. Moja myšlienka je jednoznačná – celosvetový mier.

Prajem si, aby celý svet nebojoval a zložil zbrane. Aby už nikdy viac nebola žiadna vojna.

Čo je podľa vás najdôležitejší vynález ľudstva?

Koleso. Slúži nám dodnes.

Ak raz o vás bude napísaná kniha, aký názov by bol momentálne najvýstižnejší? A aký názov by ste si najviac priali?
Nech to posúdi ten človek, ktorý ju bude o mne písať, ak vôbec bude. Snáď by mohla mať názov „Stretnutie“.

Aký je váš najobľúbenejší film, seriál, kniha, pieseň?

Film – Odvrátená strana slnka. Seriál – Faktor Psí. Kniha – Sixtínske Sprisahanie. Hudba – The Cure.

Čo ešte túžite vo svojom živote zažiť, alebo dokázať?
Zažiť ? No, myslím, že už som zažil dosť, hlavne sklamania a zlých vecí. Chcel by som ešte raz zažiť v živote opačný význam týchto vecí. No a dokázať, napísať tú moju knihu, ktorú by poznal každý. Snáď sa mi to raz podarí.

Kde najďalej ste boli a čo je najdôležitejšia myšlienka, ktorú vás ľudia tam žijúci naučili?
Najďalej som bol dlhší čas na Cypre. Ako zamestnanec a nie ako vojak. Aké ponaučenie mi to prinieslo, to dodnes neviem.

Čo z toho by ste chceli preniesť na Slovensko? Podarilo sa už prípadne niečo?
Jedna vec je na Cypre zaujímavá. Často sa tam objavujú veľkoplošné bilbordy, na ktorých píše po grécky – Navždy spolu! Keď som sa pýtal domácich, čo to znamená, tak mi povedali, že oni sa ako celý národ spojili a navždy budú ťahať za jeden koniec. Žiadne rozdiely medzi nimi, či sú z tej alebo onej časti ostrova. U nás sa robia rozdiely stále. Ty si z východu a ty zase zo západu. Ďalší zo severu a ďalší zase z juhu… A pritom sme taký malý štát. Spojme sa aj my – navždy spolu.

Často sa tam objavujú veľkoplošné bilbordy, na ktorých píše po grécky – Navždy spolu! Keď som sa pýtal domácich, čo to znamená, tak mi povedali, že oni sa ako celý národ spojili a navždy budú ťahať za jeden koniec. Žiadne rozdiely medzi nimi, či sú z tej alebo onej časti ostrova.

Čo je podľa vás najväčší a najpozoruhodnejší počin, ktorý sa za ostatný rok vo svete podaril?
Hm, no naozaj neviem. Človek už nepočuje posledné roky nič dobré.

Veríte v budúci život? Kde by ste si predstavovali ten svoj?
Chcel by som ho prežiť znova na zemi a v celosvetovom mieri, kde nikto nebude s nikým bojovať. No, verím a viem, že budúci život existuje. Človek je bytosť astrál a fyzikál. Ak fyzikál zanikne, astrál ide ďalej.

Cítili ste už vo svojom živote beznádej a zúfalstvo? Čo ste urobili, aby ste to zahnali?
Hm, tomu je tak vlastne vždy. Zatiaľ som s tým neurobil vôbec nič. Je to už asi rétorika môjho života.

Ktorá veta vás najviac vystihuje?
To naozaj netuším, nech posúdia iní.

Aké je vaše motto a prečo?
Ži a nechaj žiť. Na svete je miesta dosť.

Dokázali by ste prežiť mesiac v pustatine? Aké by to pre vás bolo?

Ťažko povedať, neznášam samotu. No človek sa musí prispôsobiť a prežiť za každých okolností a podmienok. Máme to v sebe. Keď som prvýkrát videl film „Stroskotanec“ s Tomom Hanksom, prišlo mi to skôr ako horor. Nechcel by som niečo také zažiť.

Ktorý z vašich nápadov si prajete, aby iní ukradli a zrealizovali?

Ak by mi mal niekto niečo ukradnúť, tak nech sú to moje predstavy o technológiách, ktoré neničia planétu. Problém je len ten, že ich mám zatiaľ len v hlave, ešte som ich nedal na papier. Magnet, vietor, slnko a voda…sú hlavný zdroj. Sám to neviem vysvetliť.

Ktorú časť svojho majetku by ste teraz hneď zobrali a položili na námestie s priloženým odkazom – berte si, nech to poslúži vám, ja mám toho dosť?
Nie som materialista. Pre mňa žiadna vec nemá hodnotu. Ak by som vedel, že to pomôže svetu k spoločnému uzmiereniu, tak by som dal všetko.

Nie som materialista. Pre mňa žiadna vec nemá hodnotu.

Čo vám na sebe najviac prekáža?
To ja sám neviem posúdiť. Toto je záležitosť, ktorú riešia ľudia z vonku. Stále počúvam, aký by som mal byť a to a tamto… Hlavne po mojej tretej knihe – V meste Loist – počúvam na moju osobu rôzne názory, niektorí ľudia hovoria, že som rozpoltený… Ja som, aký som. Moje korene majú celosvetový rozsah. Každý koreň má vlastnú povahu. Zmeníte Číňana, aby mal povahu Američana, alebo Škóta, aby mal povahu Slováka? To asi ťažko. Ja sám sa skladám zo štyroch (zatiaľ) pováh po predkoch. A toľko povahových vlastností v jednom človeku, je nemožné ovplyvniť, alebo usporiadať. Jedna odporuje druhej. Občas je to chaos. Som aký som. Ja na sebe neviem čo meniť. Len pokiaľ ja sám viem, mám amerických, škótskych, poľských a českých… predkov. To je riadny chaos (smiech).

Čo z vynálezov ľudstva vás najviac vystihuje?

Lietadlo. Pohľad z okna lietadla na svet, v ktorom žijeme.

M. Albert, foto autor

Similar Posts