NIEKTORÍ ĽUDIA SA BOJA, ALE SO SPRÁVNYMI ĽUĎMI UROBÍME KROK VPRED, HOVORÍ SPISOVATEĽKA EMILY BEŇOVÁ

author
3 minutes, 13 seconds Read

V rubrike, kde sa pozeráme na pohľad zaujímavých ľudí na riešenie problémov spoločnosti sme sa rozprávali so spisovateľkou EMILY D. BEŇOVOU. V rozhovore okrem iného hovorí, že „niekto mlčí zo strachu, pretože žijeme v dobe, keď nikomu nie je nič sväté a slovo navyše môže znamenať riziko“.

 

Dnes sa často hovorí o nezáujme mladých ľudí napr. o šport. Ako by ste daný problém vyriešili? Čo je potrebné zmeniť?
Chýba potrebná motivácia. Žijeme v dobe internetu a mobilných zariadení, ktoré dávajú človeku tak veľa priestoru, že mu nezostáva záujem o čokoľvek iné. Mnohí ľudia si radšej sadnú za počítať alebo zoberú mobil a na pohyb ani nepomyslia. Nevravím, že žijeme v zlom svete, no cítim, že je nutné to zmeniť. Je potrebné a správne urobiť pre seba oveľa viac.

Dnes sa hovorí aj o kultúrnom úpadku spoločnosti. Ako to vidíte vy? Čo by bolo potrebné pre záchranu kultúry a kultúrnosti?
Asi sa zopakujem, no mám názor, že aj v tomto prípade chýba potrebná motivácia. Je nutné upútať ľudí a ukázať im pútavou formou, že aj naša kultúra má svoje čaro. Napríklad turistika, cyklistika a mnoho iných ako je literatúra či kultúrne pamiatky.

Čo je najväčší problém, ktorý trápi spoločnosť? Ako by ste ho navrhli vyriešiť?
Spoločnosť trápi nedostatok financií a zároveň nedôvera ľudu k našej vláde. Ani jeden z uvedených bodov sa nedá napraviť zo dňa na deň, no verím, že tí správni a kompetentní ľudia to dokážu.

Spoločnosť trápi nedostatok financií a zároveň nedôvera ľudu k našej vláde.

Čo hovoríte na nápad vytvoriť databanku nápadov pre zlepšenie fungovania vecí? Nejaký verejne dostupný portál, kde by ktokoľvek mohol písať svoje nápady v rôznych oblastiach?
Nie je to zlý nápad, no čo potom? Kto by tie správne nápady potom zrealizoval?

Čo by bolo potrebné urobiť v spoločnosti, aby sa dobré nápady mohli zrealizovať?
So správnou skupinou ľudí je možné urobiť krok vpred. Nie nadarmo sa hovorí, že v jednote je sila. Je nutné sa v danej veci spojiť a pokúsiť sa ju zrealizovať.

So správnou skupinou ľudí je možné urobiť krok vpred.

Majú dnes ľudia dosť nápadov, alebo sú skôr apatickí?
Mám názor, že nápadov je veľa, no málokto má tú moc, aby ich dokázal aj zrealizovať.

Čo by ste vy vedeli urobiť pre to, aby sa nejaký váš konkrétny dobrý nápad mohol zrealizovať?
Určite by som hľadala podporu okolia, aby sa do projektu zapojilo čo najviac ľudí, ktorí by boli ochotní môj nápad podporiť a pomohli mi s ním v jeho realizácií.

Je dnešná spoločnosť dostatočne angažovaná?
Nemyslím si. Skôr mám názor, že nemajú zhodné názory a jasný cieľ.

Čo by bolo dobré urobiť aby sa eliminoval stav všeobecnej apatie a nezáujmu o dianie vo veciach verejných?
Ťažko povedať. Je na každom človeku, ako sa k danej veci postaví. Niekto je ľahostajný, iní sa zapájajú. Niekto mlčí zo strachu, pretože žijeme v dobe, keď nikomu nie je nič sväté a slovo navyše môže znamenať riziko. Niektorí ľudia sa jednoducho boja.

M. Albert, foto archív E.B.

 

Vypočujte si Emily v relácii Literárna čajovňa:

https://www.youtube.com/watch?v=-2aWxFn6yDk

Similar Posts