KOSTÚR TO V LETE PREDPOVEDAL: POČAS SEZÓNY SA URČITE DOSTANEME DO KRÍZOVÝCH SITUÁCIÍ

author
5 minutes, 18 seconds Read

Hokejisti Banskej Bystrice sú v kríze. Avšak v lete, po vydarenom turnaji vo Zvolene, ktorý zverenci kanadského kouča Dana Cemana zvládli perfektne, to tak nevyzeralo. Už vtedy však asistent trénera a tréner brankárov MATÚŠ KOSTÚR predpovedal, že „počas sezóny sa dostaneme do krízových situácií a vtedy sa ukáže, aká sme partia a či sa budeme vedieť  z tých krízových momentov dostať“.

 

Lamper síce v zápase s Tychy dostal dva góly. Ale ako ho tak celkovo hodnotíte?
Ja ho hodnotím úplne kladne kvôli tomu, že hlavne prvú tretinu nemal veľa roboty, z druhej strany dostal gól potom v druhej tretine a v tretej tretine hneď na začiatku chytil dosť veľké šance a pre neho ten zápas bol prvý a dosť ťažký, lebo my sme vládli hre a on tých situácií nemal veľa. A vtedy sa brankárovi chytá najťažšie. Čiže super, teším sa s ním. Čaká ho ešte veľa roboty, ale verím, že raz môže chytávať za Banskú Bystricu.

Ja by som nepovedal, že budeme do konca sezóny hrať nejaký zápas, o ktorý nepôjde.

Je tam predpoklad, že možno v nejakých zápasoch, v ktorých o nič nepôjde, že bude aspoň dvojka?
Ja by som nepovedal, že budeme do konca sezóny hrať nejaký zápas, o ktorý nepôjde. Takže to vôbec tak neberiem. Jemu išlo v tomto zápase o veľa. Musí si ako mladý brankár počkať na svoju šancu . Skôr verím, že sa nám podarí niečo vybaviť v prvej lige, aby tam mohol chytávať pravidelne a uvidíme, čo nám prinesie sezóna.

Mário Lamper po zápase s Tychy, dnes je už na hosťovaní v prvoligových Michalovciach.

 

Pred zápasom a po zápase zvyknete robiť s brankármi aj nejaké špeciálne psychologické prípravy, alebo analyzujete tie situácie?
Pred zápasom ich nechávam samých, nech sa pripravujú na zápas. Čo sa týka pozápasových, tak hneď po zápase im strihám videá, posielam im situácie, ktoré si myslím, že by chceli vidieť a majú to väčšinou hneď v ten večer na maili. A potom to na druhý-tretí deň to spolu predebatujeme a pripravujeme sa. Pozrieme si video a potom môžeme na tréningoch, na veciach, ktoré potrebuje zlepšiť, pracovať.

O brankároch sa hovorí, že sú to takí špecifickí ľudia. A potrebujú aj taký iný prístup. A tiež nejaké tie rituály. Ako je to s brankármi Bystrice?
Ešte sme sa o tom nestihli rozprávať. Ja som bol brankár, mal som svoje rituály a určite každý má niečo. Oni sa musia sami pripraviť na tie zápasy a hlavne Lampy, ako mladý brankár, si musí nájsť tú svoju predzápasovú rutinu. Ak niečo bude potrebovať, príde za mnou, opýta sa, rád mu pomôžem, ale on si musí nájsť niečo sám.

S Matúšom Kostúrom (vľavo) po zápase s Tychy.

 

Čo pre vás znamená víťazstvo na turnaji vo Zvolene? Lebo pravdepodobne to už vyhráte.
Pravdepodobne vyhráme, ešte to samozrejme Zvolen môže pokaziť, ale tešíme sa z toho. Každé víťazstvo sa cení. Musíme zostať nohami na zemi a verím, že tento turnaj nám ukázal naše dobré stránky a verím, že Champions league sa nám bude dariť podobne, alebo takto isto ako dnes.

Keď sa vyhráva, vždy je dobrá nálada. Uvidíme určite počas sezóny sa dostaneme do krízových situácií a vtedy sa ukáže, aká sme partia a či sa budeme vedieť z tých krízových momentov dostať.

Chytá vás aj nejaká nostalgia, že by ste sa vrátili do brány?
Už nie. Zdravotné problémy mi nedovoľovali chytať ďalej, takže som momentálne rád na tejto pozícii, akej som, našiel som sa v tom. A verím, že ju budem robiť dobre.

Atmosféra a chémia v tíme je, vyzerá to tak z pohľadu fanúšika, veľmi dobrá. Ako ju vnímate vy?
Ja ju vnímam ako veľmi dobrú. Ale sezóna je dlhá. Uvidíme. Keď sa vyhráva, vždy je dobrá nálada. Uvidíme určite počas sezóny sa dostaneme do krízových situácií a vtedy sa ukáže, aká sme partia a či sa budeme vedieť z tých krízových momentov dostať. Takže zatiaľ to vyzerá perfektne, ale je iba začiatok, nepreceňoval by som to.

S Éricom Faillem (vpravo) počas oslavy majstrovského titulu.

 

Ktorý z týchto troch súperov bol taký najťažší?
Myslím si, že ťažko hodnotiť, ktorý bol najťažší. Myslím si, že tento posledný, hráčom Tychy odišli nohy po prvej tretine a potom sme už hlavne korčuliarsky dominovali. Ale tie prvé dva rakúske tímy hrali odlišný hokej. Klagenfurt včera hral úplne riskantný otvorený hokej proti nám, napádali všade, my sme využívali brejkové situácie, preto aj ten výsledok bol taký, aký bol. Graz hral zase rozumnejšie. Myslím si, že ťažko hodnotiť, ktorý súper bol najťažší. Každý zápas je ťažký.

Dnes ste aj rozbili tú prvú päťku, resp. prvú trojku. Tam ste to pomiešali. Ako sa vám to videlo v tejto zostave?
Tak ja som si sledoval brankárov, ale keďže sme vyhrali, tak asi to fungovalo. Varga dal góla, aj Asselin dal gól, takže fungovať im to fungovalo. No a rozbili sme ju len kvôli tomu, že sme to museli pomeniť kvôli tomu, že niektorí hráči nehrali.

 

M. Albert,

foto autor a archív autora, grafika autor

Similar Posts