ÚDAJNÝ KOTLEBOV KONKURENT RÓBERT ŠVEC SA CHCE UCHÁDZAŤ O POST HLAVY ŠTÁTU

author
4 minutes, 39 seconds Read

Ďalším z ohlásených kandidátov na prezidenta je Róbert Švec z občianskeho združenia Slovenské Hnutie Obrody (SHO). Medzi svoje priority podľa jeho slov zaraďuje prinavrátenie vážnosti prezidentskému úradu. Je podľa neho dôležité, aby bol „v rukách slovenských vlastencov“. Časopis KĽÚČ OD… poskytne priestor každému kandidátovi na prezidenta – s rovnakými otázkami.

 

Švec chce, „aby voliči a občania SR pochopili, že prezidentský palác si zaslúži, aby v ňom bol človek, ktorý to so Slovenskom myslí úprimne,“ prezradil predseda SHO o tom, čo by mohol byť jeden z jeho prvých krokov vo funkcii prezidenta. Pre kandidatúru sa rozhodol po odozvách z okolia. „Boli to ohlasy, názory a silné výzvy nielen členov a sympatizantov Slovenského Hnutia Obrody, ale aj občanov našej vlasti. Preto som prijal túto výzvu,“ povedal s tým, že do súboja o post hlavy štátu pôjde ako občiansky kandidát s podporou SHO. „Dnes (27. 5. pozn. red.) sme symbolicky pred prezidentským palácom začali so získavaním podpisov. A budeme v tom pokračovať pokiaľ nenaplníme zákonom stanovený počet,“ dodal.

 

Moja kampaň bude kontaktná. Budeme na námestiach a uliciach slovenských miest a obcí a budeme diskutovať s občanmi priamo v uliciach. Budem ich veľmi aktívne počúvať, budem sa snažiť nachádzať riešenia ich každodenných problémov. 

 

Švec sa chce v kampani spoľahnúť na stretávanie sa s občanmi. „Moja kampaň bude kontaktná. Budeme na námestiach a uliciach slovenských miest a obcí a budeme diskutovať s občanmi priamo v uliciach. Budem ich veľmi aktívne počúvať, budem sa snažiť nachádzať riešenia ich každodenných problémov. Nemyslím si, že v mojej kampani bude veľa bilbordov a veľa neosobnej kampane, práve naopak, spolieham sa na to, že budem v kontakte s ľuďmi priamo v uliciach,“ uzavrel.

 

Občianske združenie SHO je časťou spoločnosti i niektorými médiami vnímané ako kontroverzné či extrémistické. Na webovej stránke o sebe píšu, že ochraňujú a podporujú „tradičné hodnoty ako rodina, kultúra, česť a viera. Za týmto cieľom združujeme, spájame a podporujeme jednotlivcov a organizácie so zdravým pohľadom na svet a vlasteneckým cítením“. Napríklad aj internetový denník Politika o kandidatúre Šveca informoval ako prvý s titulkom: Kotlebov konkurent chce byť prezidentom. SHO sa v ostatnej dobe angažuje aj v oblasti ochrany životného prostredia a na svojej webovej stránke informuje o svojich aktivitách likvidácie nelegálnych skládok odpadu s názvom Vyčistíme Slovensko, resp. s názvom Nebuď sviňa. „Vlastenectvo má mnohé formy a jednou z nich je aj láska a úcta k prírode. Vážiť si prírodu neznamená len hovoriť o jej čare, kráse a rozmanitosti, ale podstatné je konať a ochraňovať ju,“ píšu o projekte na svojej stránke sho.sk, na ktorej majú uvedený aj odkaz na internetový obchod s kontroverzným oblečením a doplnkami vlastenec.sk.

Na prezidenta môže kandidovať občan, ktorého navrhne 15 poslancov Národnej rady SR (NR SR), alebo získa 15-tisíc podpisov občanov. Švec sa zaradil sa medzi ďalších občanov, ktorí sa chcú uchádzať o post hlavy štátu. Podľa medializovaných informácií sú už potvrdení, ale aj nepotvrdení kandidáti, o ktorých sa zatiaľ len mediálne špekuluje. Podľa medializovaných informácií už kandidatúru ohlásila Zuzana Čaputová zo strany Progresívne Slovensko, vedec Róbert Mistrík, najnovšie aj Oskar Fegyveres, Marian Kotleba (ĽSNS) či Milan Krajniak (SME RODINA). Medzi ďalšími by mohol byť Eduard Chmelár, ktorý už zbiera podpisy. Petíciu odštartovala aj iniciatíva Harabin na hrad pre možnú kandidatúru bývalého ministra spravodlivosti a dvojnásobného predsedu Najvyššieho súdu Štefana Harabina. Ten sa ešte nevyjadril, či kandidovať bude, známe sú len jeho mediálne vyhlásenia, napr. pri udelení ocenenia Prometheus, že ak bude dostatočná podpora ľudí, tak sa nebude tomu brániť. Objavili sa aj špekulácie, že jedným z kandidátov by mohol byť aj podpredseda NR SR Béla Bugár z vládnej strany MOST-HÍD či podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová zo SaS. Mimoparlamentné KDH zvažuje podľa medializovaných informácií Maroša Čaučíka. Medzi ďalšími možnými kandidátmi sa v médiách často spomína Veronika Remišová z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, a pomerne často sa mediálne pretriasa aj exminister kultúry Marek Maďarič zo Smeru-SD. Ten bol šéfom volebného tímu neúspešnej prezidentskej kandidatúry predsedu najsilnejšej vládnej strany Roberta Fica v roku 2014. Vtedy Fica porazila súčasná hlava štátu – Andrej Kiska, ktorý už ohlásil, že obhajovať prezidentskú pozíciu v roku 2019 nebude a naznačil účinkovanie na straníckej úrovni. Kandidovať chcel aj bývalý poslanec ANO Imrich Béreš, ktorý sa napokon rozhodol nekandidovať. Prezidenta SR si občania budú voliť na jar 2019.

(alb), foto archív Róberta Šveca

Similar Posts