Žasnete, akú výdrž má tento mladík. Túto záľubu má už 32 rokov

author
4 minutes, 30 seconds Read

Na najväčšom banskobystrickom sídlisku Rudlová-Sásová žije zdanlivo obyčajný mladík Ján Bažík (36). Neverili by ste, čo je jeho najväčšou záľubou. Už 32 rokov fandí jednému futbalovému klubu. Je ním pre naše končiny na fanúšikovanie pomerne netradičný klub – rumunský gigant Steaua Bukurešť.

 

A čo myslíte, prečo tohto Sásovčana dostal práve tento klub? „Steaue Bukurešť fandím už od 4 rokov, keď vyhrala Ligu majstrov. Hovorili nám to v škôlke,“ povedal s tým, že si to pamätá akoby to bolo včera. A je to láska na celý život. „Som verný odmalička. Steaua je slávna po celom Rumunsku. A má veľa fanúšikov. Na Slovensku nemá žiadneho, asi len mňa,“ povedal s tým, že aj ďalším by odporučil fandiť tomuto klubu. A dôvod je jednoduchý: „Hrajú pekný futbal, zaujali ma. Parádny, útočný, kombinačný. Paráda. Oplatí sa pozerať,“ hovoril Bažík o svojej láske.

 

Nikdy nezanevrel
Prvotný ošiaľ prišiel práve v škôlke, keď sa im podaril veľký triumf, ale nezanevrel ani pri finálovej porážke o tri roky neskôr. „Zaujalo ma práve to, že vyhrali Ligu majstrov. Zaujal ma brankár Duckada, ktorý vo finále chytil 4 penalty. Potom hrala aj finále tejto ligy v roku 1989 s Milánom, ale prehrala 0:4,“ povedal s tým, že o tri roky neskôr sledoval ďalšie finále Steauy v Lige majstrov. „Bol to nezabudnuteľný zápas v roku 1989. Góly strelil Gullit a Van Basten po 2. Steaue zápas vôbec nevyšiel. Zle bránila, katastrofa. Miláno ich prekombinovalo,“ prezradil s tým, že napriek tomu im fandiť neprestal a láska k tomuto klubu pretrvá do jeho smrti. A čo by odkázal fanúšikom, ktorí nedokážu byť verní klubu aj keď hrajú zle? „Fandiť im budem až do smrti. Treba byť verný, aj keď sa nedarí. Som verný, aj keď hrajú zle. Teraz ostatný zápas prehrali myslím 1:2. A už asi majstrom nebude, lebo ju predbehol Kluž. Asi len Európska liga bude. Môžu sa zo skupiny kvalifikovať do tej vyraďovacej fázy,“ zaprognózoval rodák z Banskej Bystrice.

 

Hrajú pekný futbal, zaujali ma. Parádny, útočný, kombinačný. Paráda. Oplatí sa pozerať.

 

Bol aj v Bukurešti
Jano neodolal a semifinálový duel proti FC Middlesborough musel vidieť priamo v metropole Rumunska. „Bol som na zápase v Bukurešti, keď hrali proti Midlesborough. Lístky som zohnal, normálne som si kúpil na štadióne. Išiel som blink. Veď to bolo semifinále pohára UEFA. Koľko stál lístok si nepamätám, bolo to už dávno. Ale bolo to veľa,“ povedal s tým, že po rumunsky nevedel „ceknúť“ ani slovo. Atmosféra na štadióne a pred ním bola podľa neho skvelá. „Stretával som cestou na štadión fanúšikov. Skandovali aj tancovali. A ja som skandoval s nimi pokrik Forza Steaua. Esbéeska ma pred vstupom na štadión prehľadávala. Povedal som po slovensky dobrý deň a pustili ma dnu. Steaua vyhrala 1:0. Potom sa hrala odveta v Anglicku a Steaua vyhrávala v 24. minúte 2:0 a potom dostala 4 góly. Druhé semifinále bolo Schalke – Sevilla. Sevilla postúpila a aj celkovo vyhrala,“ dodal.

 

 

Každodenná láska
Ján je vo virtuálnom spojení s klubom dennodenne. „Sledujem každý zápas v európskych pohároch aj v lige. Na facebooku som v skupine Fans Steaua.“ Zápasy pozerá predovšetkým cez internet, chýbajú mu však klubové suveníry. „Dresy a šály nemám. To som nevedel zohnať, nemali to. Až taký fanatik nie som. Ale zaujala ma najviac herne. Pozerával som si v denníku Šport zostavy a výsledky. Aj som si to vystrihoval. Ale zahodil som už všetko,“ prezradil flegmaticky s tým, že možno sa s klubom pokúsi spojiť formou listu, aby mu poslali pár suvenírov. Napriek tomu, že Steaua je klub ktorému Slováci až tak nefandia, on im fandí aj s pocitom, že je možno jediný Slovák drukujúci červenom-modro-žltým. „Veď tam boli veľkí hráči, ako Hagi či Petrescu,“ dodal nostalgicky Bažík.

 

Rád spomína na zápasy
Ján si spomína aj na ďalšie pamätné duely klubu, ktorého názov v preklade znamená hviezda. „Hrali vyraďovaciu fázu Európskej ligy. Postúpili zo skupiny, ale potom prehrali s Laziom Rím. Ale doma vyhrala Steaua 1:0. A ešte v roku 1986 vyhrali na penalty 2:0 a v roku 1989 prehrali 0:4 s Milánom. A medzitým semifinále s Benficou v roku 1988 a prehrali 0:2 na Benfice,“ prezradil so smútkom v očiach. Na ďalší zápas sa už podľa neho asi nedostane. „Už asi nie, neviem. Ja pozerám cez internet,“ povedal veľký fanúšik Steauy a priznal, že má rád aj kluby Crvena Zvezda Belehrad či Partizan Belehrad. „Fandím aj Dynamu Kyjev a niekedy aj Spartaku Moskva,“ uzavrel Sásovčan.

(alb), foto autor

Similar Posts