Hororom paralympiády bolo počasie

author
1 minute, 54 seconds Read

Slovenskí paralympionici sa len nedávno vrátili z historicky pre Slovensko najúspešnejšej paralympiády v Pjongčangu. Dosiahli celkovo umiestnenie na 7. mieste – získali 11 medailí: 6 zlatých, 4 strieborné a jednu bronzovú. Súčasťou organizačného tímu slovenských športovcov bol aj tréner zjazdárov a vedúci tímu zjazdového lyžovania Martin Makovník.

 

My sme pretekali v počasí, keď bolo veterno, mínus 10 stupňov a takisto sme pretekali v takom počasí, keď sme mali úplne slnečno a na zjazdovke bolo + 18.

Priznáva, že najväčšou skúškou pre našich športovcov bolo práve nevyspytateľné počasie. „Musím pochváliť celý organizačný výbor a takisto aj techniku, ktorá sa starala o prípravu zjazdovej trate, pretože v podmienkach, ktoré tam nastali, sa dokázali prispôsobiť úplne všetkému. My sme pretekali v počasí, keď bolo veterno, mínus 10 stupňov a takisto sme pretekali v takom počasí, keď sme mali úplne slnečno a na zjazdovke bolo + 18,“ prezradil s úsmevom. Trať podľa neho vydržala bez akýchkoľvek problémov a vždy bola perfektne pripravená. „Takže toto bolo veľmi dobré, ale my sme sa museli v podstate prispôsobovať tomu, že podmienky sa menia. Museli sme sa prispôsobiť na teplotu, čo sa týka prípravy lyží, alebo aj na zmenu programu, lebo viackrát nám zmenili program. A my sme následne museli aj športovcov pripraviť na to, že sme jednoducho boli nastavení na iný systém,“ povedal s tým, že napr. obrovský slalom mali mať rozdelený na dve časti; ženy mali ísť o deň neskôr ako muži. „Nakoniec sa to všetko dalo do jednej disciplíny. Na druhý deň nám začalo pršať, v priebehu 24 hodín sa to zmenilo na sneh. V dedine nám dvakrát nasnežilo, takže najväčší problém celých hier bolo počasie. Ale my, realizačný tím a športovci sme sa s tým vysporiadali. Rovnako aj organizačný výbor,“ uzavrel po úspešnej paralympiáde Makovník.

(alb), foto logo parylimpijských hier v Pjongčangu

 

Similar Posts