KĽÚČ OD banskobystrického Švéda Gilberta Gabora: Chcem vyhrať titul, preto som sem prišiel

author
2 minutes, 39 seconds Read

GILBERT GABOR sa narodil vo Švédsku, kde vyrástol a v krajine Vikingov sa naučil hrať aj hokej. Na Slovensko sa dostal v aktuálnej sezóne, keď ho angažoval klub majstrov z Banskej Bystrice. Má tu jednoznačný sen: obhájiť pre zverencov Vlada Országha titul. Ale do mesta pod Urpínom ho zlákalo aj volanie domoviny svojich rodičov, veď jeho mama pochádza priamo z tohto mesta. Aj preto sa z rakúskej EBEL-ligy, ktorá je kvalitnejšia, presunul hrať slovenskú Tipsport ligu.

Barani si vo štvrťfinále extraligy zmerajú sily s ťažkým súperom z Košíc. No Gilbert vie, že ašpirant na titul si nesmie vyberať. „Keď chceš vyhrať titul, musíš vyhrať nad všetkými. Nemôžeš hľadať súperov,“ hovorí o prirodzenej ceste 22-ročný útočník. Gabor má svoje odkrútené predovšetkým vo švédskych juniorských súťažiach, no hral aj kanadskú OHL v klube Owen Sound Attack. Vo Švédsku, kde sa v jednom tíme stretol aj s dnešným útočníkom Toronta Maple Leafs Wiliamom Nylanderom, síce majú lepšie možnosti, ale vidí, že aj na Slovensku hokejistov trénujú správne. „Majú tam viacej tímov, viacej ľadových plôch a hál. A tak viacej možností ísť na ľad. Keď máš viac takýchto možností, dostaneš z toho aj viac hráčov,“ povedal s tým, že predovšetkým tento rozdiel je na Slovensku veľmi cítiť a v malej krajine sa to zmení ťažko. „Samozrejme, keď máš niekoľkotisíc registrovaných hráčov tu a milión v Kanade, tak je to veľký rozdiel,“ dodal s tým, že na Slovensku podľa neho mládež pripravujú dobre. Rodák zo Štokholmu je spokojný napríklad s tréningom zručností, ktorý v Banskej Bystrici zabezpečuje Branislav Bendík. „Vyzerá to veľmi dobre,“ teší sa bývalý hráč Olimpie Ľubľana, za ktorú v EBEL-lige vsietil 17 kanadských bodov.

Keď chceš vyhrať titul, musíš vyhrať nad všetkými. Nemôžeš hľadať súperov

Dodáva, že v jeho rodnej krajine Vikingov sa napríklad dáva dôraz na korčuliarsku techniku. „Hrá sa jednoduchšie. Hrajú chytrejšie a technickejšie. Vo Švédsku sa viacej sústreďujú na korčuľovanie. Ale hral som tam len v juniorke, veľa som tam v seniorskom tíme nehral,“ prezradil bývalý hráč AIK Štokholm či Malmö Redhawks.

Hokejistu so slovenskými koreňmi draftovali do Ontario Hockey League v roku 2012. Hoci jeho snom je dostať sa postupne do lukratívnejších európskych líg, aktuálny sen, na ktorý intenzívne myslí, je slovenský titul s Banskou Bystricou. „Tento rok chcem vyhrať titul a preto som sem prišiel. Dúfam, že budem hrať hokej najdlhšie, ako budem môcť. Chcem sa presadiť vyššie. Chcel by som hrať napríklad švédsku SHL. Všetci by chceli hrať NHL, ale to nie je len tak,“ dodal pre KĽÚČ OD… Gilbert Gabor.

Similar Posts