Hazucha by chcel polnočnú na Detvianskej Hute. Sviatky sú tu duchovnejšie, naznačil poslanec

author
3 minutes, 38 seconds Read

Blížia sa Vianoce – najkrajšie sviatky v roku. Pripravujú sa už na ne aj poslanci Národnej rady SR, aj keď v slovenskom parlamente sa ešte stále rokuje, keďže poslanci musia schváliť rozpočet. Rozprávali sme sa aj s poslancom za stranu Smer-SSD Ivanom Hazuchom, ktorý je praktizujúcim kresťanom a počas Vianoc si želá najmä pohodu a pokoj. Polnočnú omšu by rád zažil na mieste, ktoré je jeho vianočným snom. V rozhovore nám Ivan Hazucha prezradil aj to, na aké stromčeky bol zvyknutý a prečo si od nich rád odvykol. Poslanec, ktorý je podpredsedom Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny má veľmi rád tradičné ozdoby a cíti, že vo vymýšľaní vianočných darčekov sa každým rokom zhoršuje.

Pán poslanec, ako prebieha vaša príprava na Vianoce v tomto čase? (Rozhovor sme robili začiatkom decembra, pozn. red.) Máte už kúpené všetky vianočné darčeky?
Žiaľ, kvôli časovej pracovnej zaneprázdnenosti je všetka iniciatíva na manželke. Vianoce pre mňa majú veľké čaro, takže mi veľmi chýba, že sa na tom  nepodieľam. Darčeky – z roka na rok je to horšie a slabšie, asi strácam kreativitu. Niečo však už mám a snáď mi ešte čosi napadne. Je fakt, že čaro Vianoc nám s pribúdajúcim vekom darčeky nerobia – sú potrebné a milé, ale nie určujúce.

„Čaro Vianoc nám s pribúdajúcim vekom darčeky nerobia.“

Rozhodli ste sa už, či budete mať živý, alebo umelý stromček?
Živý stromček má neskutočné čaro! Ale už mnoho rokov máme umelý a ani tie kvôli ekológii (je to nepríjemný odpad) nemeníme často (za 30 rokov asi 3x). Mladý ihličnatý stromček rastie 10 i viac rokov a kvôli týždňu sviatkov sa vypíli a potom nedôstojne vyhodí. Je nám to (mojej rodine) strašne ľúto, keď ich vidíme okolo kontajnerov. Keď som bol dieťa (som z dediny),  mali sme stále živý stromček. No po sviatkoch sme ho zúžitkovali – časť sa minula pri údení (u nás bol taký zvyk) a ostatná časť sa spálila. To, že taká krása a vôňa končí ako odpad je frustrujúce. Nech si žijú v pôde, tešia nás, naše zrak aj nos a hlavne naše pľúca.

Ako ho zvyknete zdobiť? Využívate viac rôzne ozdoby, ktoré sa dajú kúpiť, alebo využívate aj kus vlastnej kreativity, prípadne kreativity členov rodiny?
Mávame pestrý stromček. Výzdoba je na 90% v réžii manželky. Moja práca je väčšinou osvetlenie. Veľmi máme v obľube staré ozdoby – vtáčiky, mikulášikov, snehuliačikov i staré gule. Je to melanchólia za detstvom, ktoré sme mali šťastné. Ale aj novšie veci/ozdoby dávame na stromček. Nemáme však pochopenie pre dnešné ultra-moderne ozdobenie. Máme skôr radi tradičné  Vianoce, vrátane zvykov aj jedál.

„Je to melanchólia za detstvom, ktoré sme mali šťastné.“

Pán Hazucha, v čom by ste si želali, aby boli tieto Vianoce iné? V čom plánujete, že budú jedinečné? Plánujete možno zavedenie niečoho nového, čo ste predtým na Vianoce nerealizovali?
Prial by som si  viac kľudu, pokoja, oddychu, rozjímania. Som praktizujúci kresťan a preto majú u nás Vianoce aj duchovný rozmer. Ako som uviedol vyššie, ctíme si tradície, takže neplánujeme nič nové. Rád by som išiel na polnočnú omšu niekde  „na vrchy“ napr. na Detviansku Hutu, kde sa sviatky prežívajú viac duchovne. Ale väčšinou to nevyjde.

Na ktoré vianočné rozprávky sa najviac tešíte a určite si ich nenecháte ujsť?
Popoluška, Mrázik, Kubo, Rok na dedine, S Tebou ma baví svet… Jednoducho slovenská ale i česká a československá klasika.

Michal Albert, foto ilustračné unsplash.com / Marianna Lutková

Similar Posts