Pre mňa to nikdy nebola nežná revolúcia, ale obyčajný a plánovaný prevrat, hovorí spisovateľka Dana Janebová o 17. novembri

author
3 minutes, 27 seconds Read

O udalostiach zo 17. novembra 1989 sme sa rozprávali s autorkou diel Moje ruky sú Láska (2009), Odsúdená na Lásku (2011), Tvoje oči sú CestaMoje brehy (2016), Vibrácie neba (2017) či Fragmenty (2018) Danou Janebovou.

 

Čo považujete za najdôležitejšie pri dnešnom vnímaní udalostí zo 17. novembra? Mnoho ľudí považuje tento deň za deň národného smútku, za deň veľkého podvodu. Ste za to, aby takéto pohľady boli nejakým spôsobom obmedzované?

Pri dnešnom vnímaní udalosti zo 17. novembra považujem za najdôležitejšie povedať ľudom pravdu, prečo vlastne k tým udalostiam prišlo, kto ich podporil a kto ich financoval.

Mnohí ľudia na sociálnych sieťach píšu, ako 17. november ignorujú televízie, pretože v nich cítia čistú propagandu a majú z nej pocit, že pred rokom 1989 chodili nahí, lebo nebolo oblečenie a boli stále hladní, lebo nebolo jedlo. Pričom oni zažili, že ani neboli nahí, ani neboli hladní. Obrazne povedané, nepáči sa im jednostranný pohľad o 17. novembri. Čo by ste odporúčali médiám v tejto súvislosti?
Nie som za to, aby takéto pohľady boli obmedzované, pre mňa to nikdy nebola nežná revolúcia, ale obyčajný  a plánovaný prevrat, pretože sa ten prevrat nepodaril uskutočniť v roku 1968, posunuli ho o 21 rokov neskôr, ale už to urobili celoplošne na cely východný blok.
Ste za to, aby sa objektivizoval pohľad na 17. novembri a okrem pozitív sa hovorilo, napríklad najmä v školách, aj o negatívach, ktoré 17. november priniesol?
Televízie sa za posledných 30 rokov dostali do vlastníctva západných oligarchov a oni rozhodujú, čo sa bude ľudom podsúvať, preto televíziu nepozerám už 13 rokov. Pred rokom 1989 sme nechodili nahí, ani hladní, boli sme vo všetkom sebestačný a nezadlžený národ československý. Čo dnes o sebe nemôžeme povedať. Západ nás zadlžil na generácie dopredu, všetko sa rozkradlo a rozpredalo, čo vybudovali naši rodičia a povojnová generácia. Sme otroci západu, kam dovážajú druhotriedny potravinový odpad a všetko ostatné. Slovania boli odjakživa západom likvidovaní a ožobračovaní. To sa deje už minimálne 6-tisíc rokov, keď Slovanov vytláčali z ich pôvodných území. A teraz im chcú vziať ešte to, čo doteraz nevzali. Médiám nemôžem odporučiť nič, pretože sú, ako aj televízie, v cudzích rukách, o ktorých Slovák nemôže rozhodovať. Pohlaď na 17. november asi už netreba rozpitvávať, pre mňa nemá žiadne pozitíva, pretože všetky odvetvia za posledných 30 rokov boli zničené, degenerované a dehonestované. Zoberme si školstvo, zdravotníctvo, priemysel, poľnohospodárstvo – totálne zlikvidované JRD, štátne majetky, denne chodí k nám na Slovensko 900 kamiónov a nosia nám sem zeleninu a ovocie až z Južnej Ameriky. Je to normálne, keď my si tu vieme všetko sami dopestovať? O negatívach je zakázané hovoriť, pretože „demokracia“ je iba slovo, v skutočnosti je všetko inak.
Televízie sa za posledných 30 rokov dostali do vlastníctva západných oligarchov a oni rozhodujú, čo sa bude ľudom podsúvať, preto televíziu nepozerám už 13 rokov.
Čo by ste odpovedali tým ľuďom, ktorí prízvukujú, že pred rokom 1989 sme nepoznali pojmy ako exekútor a nezamestnanosť?
Tým ľuďom, ktorí prízvukujú, že pred rokom 1989 sme nepoznali pojmy ako exekútor, nezamestnanosť, bezdomovci, odpovedám, že majú pravdu. Kto nepracoval, išiel do basy. Dnes mi štát nedá byt zadarmo, za ktorý budem mesačne platiť 15 eur (350 Kčs). Pracovať museli aj menšiny, ako napr. Rómovia.  Dnes z nich pracuje možno 10 %. Ostatní parazitujú na sociálnych dávkach. Socializmus sa západu prestal páčiť a preto bolo potrebné ho zlikvidovať.
(alb), foto ilustračné Michal Albert

Similar Posts