Zuzana Čaputová sa vyjadrila k Huliakovi. Vymenuje ho za ministra životného prostredia?

author
1 minute, 24 seconds Read

Prezidentka Zuzana Čaputová sa vyjadrila k Rudolfovi Huliakovi. A teda k tomu, či ho vymenuje za ministra životného prostredia.

„V rámci prebiehajúcich konzultácií o novej vláde som informovala Roberta Fica, že nevymenujem Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia,“ napísala s tým, že musí zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov. „Riadny chod ministerstva životného prostredia nemôže zabezpečiť človek, ktorý svojimi vyjadreniami neguje dlhodobo platnú environmentálnu politiku tohto štátu a medzinárodné záväzky, ktorými je Slovenská republika viazaná. Kandidát, ktorý dlhodobo neuznáva vedecký konsenzus o zmene klímy a žiadna skutočná klimatická kríza podľa neho neexistuje, nemôže viesť a reprezentovať rezort, ktorého hlavnou úlohou je v zmysle zákona práve ochrana prírody a krajiny a klimatického systému Zeme,“ vysvetlila s dovetkom, že „kandidát, ktorý verejne schvaľuje násilné vysporiadanie sa s názorovými oponentmi, najmä z radov ochrancov prírody a krajiny, nemôže byť podľa prezidentky spôsobilý viesť ministerstvo, ktorého súčasťou je štátna ochrana prírody a krajiny“.

Čaputová sa domnieva, že na rozdiel od ďalších adeptov na post ministra „v prípade Rudolfa Huliaka existujú ústavno-právne dôvody, a to v takej intenzite, že nemôže zastávať post ministra životného prostredia, a to vzhľadom na zverené úlohy a poslanie ministerstva“. Nazdáva sa, že Huliakovo menovanie by nespĺňalo záruku chodu ministerstva. Designovaný premiér Fico tak musí doručiť meno iného kandidáta na ministra. (alb), zdroj FB Zuzana Čaputová, foto ilust. Michal Albert

Similar Posts