ZATELEFONUJTE SVOJIM SUSEDOM, ČO VOLILI INAK, POVEDZTE IM, ŽE VŠETKO JE OK. DUDA VYZVAL POĽSKO KU ZMIERENIU

author
4 minutes, 14 seconds Read

Poľská spoločnosť je po prezidentských voľbách, ktorým predchádzala tvrdá a často nekorektná kampaň plná hejtov a konšpirácií, veľmi rozdelená. Voľby vyhral kandidát vládnej strany Právo a Spravodlivosť (PiS) Andrzej Duda percentuálne s tesným náskokom, no v prepočte na hlasy je to takmer o pol milióna voličov. Napriek tvrdej kampani Duda hneď v prvom príhovore vyzval na vzájomné zmierenie. Pozval svojho protikandidáta Rafała Trzaskowského do prezidentského paláca. Kandidát opozičnej Občianskej platformy a primátor Varšavy to odmietol s vysvetlením, že v deň volieb chce byť s rodinou a príde až keď budú oficiálne výsledky. Hostia v priamom prenose TVP to vnímali ako neochotu zakopať pomyselnú vojnovú sekeru.

 

Duda po poďakovaní rodine, voličom za hlas pre seba, ale aj voličom, ktorí volili jeho konkurenta o post hlavy štátu, vyslal svojim rodákom jasné posolstvo o potrebe upokojenia sa a zmierenia. „Veľmi prosím o úctu, aby sme sa neurážali, aby sme pozerali na Poliaka ako na niekoho, koho si treba vážiť,“ povedal úradujúci prezident, ktorý bude v paláci na varšavskej ulici Krakowskie przedmieście do roku 2025.

 

Ospravedlnil sa

Duda poprosil aj o odpustenie všetkých, ktorých sa nejako dotkol. „Ak sa niekto cítil urazený počas tých 5 rokov, prosím o odpustenie,“ povedal s tým, že sám priznal, že kampaň bola tvrdá aj z jeho strany. Nominant PiS pozval primátora Varšavy, aby sa táto zákopová vojna medzi Poliakmi skončila. Rovnako sa vyjadrila aj jeho dcéra Kinga, že nikto si nezaslúži byť predmetom nenávisti a Poliaci sa nesmú báť vychádzať zo svojich obydlí. Duda vyzval ľudí, rozdelené rodiny, pohádaných kolegov či susedov, aby sa všetko skončilo. „Podajte ruku susedovi, čo mal na dome plagát Rafała Trzaskowského a povedzte mu, že všetko je OK,“ vyzval úradujúci prezident s tým, že palác hlavy štátu naďalej nechá otvorený všetkým ľuďom. Duda svoje prvé povolebné vystúpenie uzavrel heslom: „Nech žije Poľsko!

Podajte ruku susedovi, čo mal na dome plagát Rafała Trzaskowského a povedzte mu, že všetko je OK.

 

Rozdelené rodiny

Na 23. hodinu pozval Trzaskowského s manželkou, aby si podali ruky. „Aby to stisnutie ruky skončilo tú kampaň,“ povedal Duda v prvom prejave v meste Półtusk, z ktorého sa presunul do hlavého mesta, aby sa mohol stretnúť s protikandidátom. A to napriek tomu, že primátor Varšavy odmietol. Duda však čakal a 20 minút po 23. hodine sa postavil opäť pred zástupcov médií. „Budú rôzne pohľady, ale ide o to, aby sme mali úctu,“ povedal prezident s tým, že veď predsa o možnosť mať svoj vlastný názor bojovali veľa rokov. Emócie sú podľa neho v poľskej politike veľmi veľké, ale obyčajne sú absolútne zbytočné. Chcel by aby ľudia pokojne mohli žiť, aby si navzájom priali, „aby bolo možné ísť pokojne do práce“. Po skončení prejavu mu ešte novinári položili otázky týkajúce sa stretnutia s Trzaskowskim. Duda zopakoval, že išlo o gesto, ktorým chcel ukázať ukončenie ťažkého obdobia. „Lebo to bolo ťažké obdobie. V rodinách sú spory, medzi priateľmi sú spory.

V rodinách sú spory, medzi priateľmi sú spory.

 

Stotožňuje sa s dcérou

Zástupcovia médií kládli aj otázky, či sa Duda s primátorom Varšavy a podpredsedom Občianskej platformy pokúsil spojiť telefonicky. „Nemám telefónne číslo na neho,“ vysvetlila hlava štátu. Jeden z novinárov pripomenul aj slová Dudovej dcéry Kingy o potrebe nemať nenávisť voči ľuďom. Naznačil prezidentovi, že počas kampane sa podľa neho nesprával podľa týchto slov. Duda oponoval: „Veľakrát som hovoril, že mám úctu ku každému človeku, lebo ja mám úctu ku každému človeku. Úplne sa stotožňujem s tým, čo dcérka povedala,“ dodal s tým, že si želá, aby bol v Poľsku pokoj. Novinári sa stále pýtali a jedna z posledných otázok mierila ku Trzaskowského slovám, že na stretnutie je dôvod až po ohlásení oficiálnych výsledkov. Duda je však presvedčený, že išlo o gesto zmierenia, ktoré je dôležité urobiť neodkladne, aby sa ukončila nenávisť medzi občanmi Poľska. „Absencia oficiálnych výsledkov neumožňuje podať si ruky?“ opýtal sa na záver nominant PiS v prezidentskom úrade.

(alb), zdroj: TVP online, foto ilustračné: Cem Ilhan / unsplash.com

Similar Posts